Súlyos a helyzet a Balti-tengernél, sürgős vizsgálatot kezdeményezett Svédország és Dánia

északi áramlat, balti, gázvezeték
Az Északi Áramlat gázvezeték az egyik legjelentősebb energetikai együttműködés
Vágólapra másolva!
Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden az ismeretlen eredetű balti-tengeri gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetékben észleltek.
Vágólapra másolva!

A svéd tengerészeti hatóság figyelmeztetést adott ki az

Északi Áramlat 1 vezeték két ponton történő szivárgása miatt, nem sokkal azután, hogy a közeli Északi Áramlat 2 vezetéken is szivárgást észleltek,

ami arra késztette Dániát, hogy eltanácsolja a hajókat a vezeték öt tengeri mérföldes körzetéből.
Mindkét vezeték fontos szereplője az Európa és Moszkva között egyre súlyosabbá váló energiaháborúnak, amelyet megszenvednek a nagy nyugati gazdaságok a gázárak egekbe szökése miatt.

A szivárgások felfedezésekor egyik vezetékben sem áramlott gáz az európai terminálokba, de mindkettő nyomás alatt volt a benne maradt gáz miatt.

Az incidensek miatt nem lehetne azonnal újraindítani a szállítást.

Dan Jörgensen dán energiaügyi miniszter közleményében azt írta: "Tegnap szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A hatóságokat most arról tájékoztatták, hogy további két szivárgás van az Északi Áramlat 1-en, amely szintén nem szállít gázt, de nyomás alatt van" - tette hozzá.

Az orosz állami vállalat, a Gazprom nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A nyugati szankciókat okolva bizonyos műszaki nehézségekért Oroszország a nyáron csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat 1-en keresztül, majd augusztusban teljesen felfüggesztette a szállítást. Európai politikusok szerint a kifogások csak ürügyül szolgáltak a gázszállítások leállítására.

Az új Északi Áramlat 2 gázvezeték nemrég készült el, de még nem kezdte meg üzemszerű működését. A vezetéken történő gázszállítás tervét Németország néhány nappal azelőtt elvetette, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

- mondta a Reuters brit hírügynökségnek a svéd tengerészeti hivatal (SMA) szóvivője.

Egy másik szóvivő arról számolt be, hogy a szivárgások a dán Bornholm szigettől északkeletre keletkeztek, egyelőre nem tudni, mi okból, és figyelik a térséget, hogy a hajók ne közelítsék meg a helyszíneket.

A norvégiai gázt Lengyelországba szállító új, tenger alatti vezetéket, a Baltic Pipe-ot, amelynek éves kapacitása napi 10 milliárd köbméter, a tervek szerint még kedden felavatják.

A dán hatóságok a szivárgás után az ország energiaipari készültségi szintjének emelését kérték.

"A gázvezetékek átszakadása rendkívül ritkán fordul elő ... Szeretnénk ellenőrzésekkel szavatolni a kritikus dán infrastruktúrát, hogy erősíteni tudjuk az ellátás biztonságát" - mondta Kristoffer Bottzauw, a dán energiahivatal vezetője.

A megemelt készültségi szint azt jelentené, hogy az energiaágazatban működő vállalatoknak óvintézkedéseket kell végrehajtaniuk az erőművekben és egyéb épületekben.

A gázszivárgás a tengeren azzal a veszéllyel jár, hogy nő a hajók merülési mélysége, mert a környezetükben csökken a víz felhajtó ereje, valamint robbanásveszély is fellép a víz felszínén

- írta a dán energiaügynökség, hozzátéve, hogy a tilalmi zónán kívül a szivárgás már nem jár biztonsági kockázattal. Ezenkívül a távozó metángáznak klímakárosító hatása is van a környezetben.

Címlapi képünk illusztráció!