Itt vannak a részletek az MVM és a Gazprom megállapodásáról

kormányinfó, 2022. 09. 17., GULYÁS GERGELY, SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA, NAGY MÁRTON, rendkívüli kormányinfó, infó, karmelita kolostor
Kormányinfó 2022. szeptember 17-én
Vágólapra másolva!
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfő délután háttérbeszélgetés keretében a gázbeszerzéssel kapcsolatos intézkedésekről elmondta, hogy a cél Magyarország folyófizetési-mérleg problémájának jelentős enyhítése. Továbbra is biztosított a gázellátás egy új biztosítéknak köszönhetően, ami a következő hat hónapra érvényes, de meghosszabbítható. A szerződésben foglalt küszöbértéknek köszönhetően csak szint alatti összeget kell azonnal kifizetni, az a fölötti rész befizetése három, éves részletre bontható. 
Vágólapra másolva!

Nagy Márton elmondta, hogy a gáz árának alakulása és a forint árfolyamának mozgása összekapcsolódott, azaz jelentős korreláció figyelhető meg a két mutató között. Ez a folyófizetési-mérlegen keresztül hat, hiszen ha a gáz ára magasabb, Magyarországnak többet kell fizetnie a gázért euróban, és ez rontja a folyófizetési-mérleget.

A most bejelentett intézkedésekkel cél, hogy a gázár és a forintárfolyam közötti együttmozgás megtörjön - jelentette ki.

2021-ben az ország teljes fogyasztása 11,1 milliárd köbméter volt, ebből 9,5 milliárd volt az import. Ennek egy része a tőzsdéken lett megvásárolva, a másik fele alapját viszont a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés képzi, ami az idei évben 732 millió köbméterrel növekedni fog, ennyit vásárolt pluszba a kormány.

Az gáz árával kapcsolatban lényeges, hogy amikor a gázt leszállítják Magyarországnak, akkor mindig az előző hónap átlagára alapján kalkulálják ki az árat, a szeptemberit például az augusztusi átlagár alapján, és így tovább.

Nagy Márton háttérbeszélgetés során részletezte a friss intézkedéseket Fotó: Szabó Gábor - Origo

A gázárat nagyban befolyásolja a rotterdami tőzsdeár, ami ha feljebb megy, többet fizetünk, ha lejjebb, akkor kevesebbet. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hosszú távú szerződés alapján Magyarország euróban fizet a gázért, vagyis az MVM-nek eurót kell beszereznie. Eddig erre mindössze 5 napja volt, nagyjából egy hónapja viszont ez az időkeret 30 napra hosszabbodott. Az is meg kell érteni, hogy a magyar lakosság forintban fizet, tehát nem áll alapból rendelkezésre az euró, azt be kell szerezni.

Az MVM-nek tehát állandó konverziós igénye van, ha a gázár feljebb megy, akkor nagyobb a konverziós igény, több eurót kell beszerezni, így nagyobb a nyomás a forinton is.

A Gazprom és az MVM között létrejött friss megállapodásnak köszönhetően belekerült a szerződésbe egy biztosíték, amely értelmében egy szint felett élhetünk a halasztott fizetéssel, vagyis csak egy szintig kell azonnal fizetni a gázért, a fennmaradó összeget 3 év alatt, évenkénti részletekkel lehet.

Ez 175 EUR/MWh rotterdami tőzsdeárral számolva ez azt jelenti, hogy 05-1 milliárd euró értékű halasztott fizetés keletkezik hat hónapra levetítve. De ha az ár feljebb megy, mondjuk 300 EUR/MWH-ra, akkor ez már 3,5-4,5 milliárd eurót jelent.

Mindez gyakorlatilag egy ársapkát jelent, amelynél az ársapka szintjéig azonnal, felette viszont halasztva fizetünk. A gázár akármilyen magas lesz, nekünk csak azt az összeget kell fizetni, ami elviselhető a magyar gazdaság számára - mondta Nagy Márton.

Szintén fontos intézkedés született az MVM hajdúszoboszlói tárolójával kapcsolatban is. Itt érdemes megemlékezni arról, hogy a gáztározókban van kereskedelmi, illetve párnagáz is. A kereskedelmi az, ami többek között eljut az otthonokba, a párnagáz pedig a tároló működéséhez szükséges. Azonban mindkét fajta letermelhető, a jelenlegi nagyon konzervatív becslések szerint minimum 800 millió köbméter párnagázt tudunk letermelni.

Ez a gázmennyiség a letermelést követően Magyarországon az egyetemes szolgáltatásban felhasználható vagy értékesíthető devizában. Mindkét tranzakció javítja a folyófizetési-mérleget. A kormány a későbbiekben hoz döntést arról, hogy miként használja majd fel a gázt.