Nagy a baj: Észak-Korea nukleáris riasztást adott ki

TOPSHOTS Horizontal
Egy észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt mutatnak be egy szöuli vasútállomáson 2022. december 31-én, miután Észak-Korea a dél-koreai hadsereg szerint három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki
Vágólapra másolva!
Phenjan „a Gonosz Birodalom bábjának" minősítette Washington ENSZ-megbízottját, miután az felszólította Észak-Koreát, hogy szerelje le nukleáris arzenálját. Észak-Korea határozottan közölte, hogy minden olyan kísérlet, amellyel arra próbálnák kényszeríteni, hogy szerelje le atomfegyvereit, kemény választ fog maga után vonni. Észak-Korea nemrég azt a politikai irányelvet fektette le, hogy nagyobb fenyegetés esetén atomfegyvereket vet be.
Vágólapra másolva!

Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által szerdán közölt közleményben Jo Csol-szu magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő keményen beleszállt Linda Thomas-Greenfieldbe, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetébe. Linda Thomas-Greenfield a hét elején sürgette a nemzetközi testületet, hogy fogadjon el egy olyan intézkedést, amely Phenjant arra kényszerítené, hogy megszabaduljon nukleáris fegyvereitől.

─ mondta, hozzátéve, hogy minden erre irányuló kísérletet

A KNDK-ban tavaly szeptemberben életbe lépett törvény öt olyan forgatókönyvet vázol fel, amelyek megvalósulása esetén Észak-Korea bevetné a nukleáris fegyvereket, köztük egy külföldi hatalom támadásakor, vagy olyan esetben, ha „katasztrofális válság fenyegeti az állam létét vagy a nép biztonságát".

Egy hétfői ENSZ-ülésen Thomas-Greenfield azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek Észak-Korea „teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" denuklearizációjára kell törekedniük. A KNDK fenntartja, hogy fegyverei kizárólag védelmi célokat szolgálnak, és ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy birtokolja őket, ezért minduntalan visszautasítja az amerikai követeléseket.

Az amerikai ENSZ-megbízott azzal is vádolta Oroszországot és Kínát, hogy akadályozzák az Észak-Korea irányába tett leszerelési erőfeszítéseket, mivel a két ország gyakran meghiúsítja az Egyesült Államok által támogatott határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol mindketten vétójoggal rendelkeznek.

Peking és Moszkva álláspontja szerint Washington jelenlegi megközelítése alapvetően hibás és csak fokozza a két Korea közötti feszültséget.

Egy észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt mutatnak be egy szöuli vasútállomáson 2022. december 31-én, miután Észak-Korea a dél-koreai hadsereg szerint három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A Koreai-félszigeten az elmúlt hónapokban aggasztóan növekszik minden katonai tevékenység száma. Az északiak tavaly rekordszámú fegyvertesztet hajtottak végre, miközben az Egyesült Államok vezetésével rendszeresen hadgyakorlatokat tartanak a dél-koreaiak. Míg Donald Trump korábbi és esélyesen jövőbeni amerikai elnök hihetetlen diplomáciai előrelépéseket tett Phenjannal ─ beleértve a „fagyasztás a fagyasztásért" megállapodást, amely leállította a KNDK rakétakísérleteit és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat ─, a jelenlegi Biden-adminisztráció sokkal agresszívebb álláspontot képvisel a tárgykörben, és Biden 2021-es hatalomra kerülése óta folyamatosan fenyegeti az államot és ultimátumokat ad Észak-Koreának.