Gyilkos, az emberekre is veszélyes fertőzés támad a tengerekben

LEGSZEBB, EURÓPAI, strand, tengerpart, nyár, európa, tenger
Las Teresitas beach panorama view from the Mirador Playa De Las Teresitas viewing point, near Santa Cruz in Tenerife volcano island, Canary islands in Spain. Las Teresitas is a beach near San Andres village, one of the most popular beaches of Canary Islands for locals and tourists with white sand. It is an artificial beach with sand from Western Sahara Desert, there are two piers and a long breakwater to prevent the waves of the shore, the beach has three parts, the Los Moros, Tras la Arena and ravine of Las Teresas. The ocean sea water is transarent, crystal clear with palm trees, beach bars, water sports and many facilities making it ideal for tourism and holidays. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A toxoplazmózis különösen gyilkos formája támad a tengerekben. A tengeri vidrákat már célba vette, de a többi melegvérű vízi állatot, sőt az embert sem fogja kímélni.
Vágólapra másolva!

Sajátos, különösen virulens toxoplasma törzs ütötte fel a fejét

Kaliforniában 2020 és 2022 között négy tengerividra-tetemet sodortak partra a hullámok. A Kaliforniai Hal- és Vadgazdálkodási Hivatal, illetve a Kaliforniai Egyetem Davis kampuszának (UC Davis) kutatói által elvégzett vizsgálatok megállapították,

hogy az állatok a toxoplazmózis nevű parazitafertőzés különösen súlyos formájában pusztultak el.

A megbetegedéseket a Toxoplasma gondii nevű, jól ismert mikroszkopikus élősködő okozta, ám a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a kórokozónak ez a tengeri állatokból korábban ki nem mutatott törzse más melegvérű vízi lényekre, sőt, még az emberre is veszélyes lehet.

Tengeri vidra a kicsinyével. A tengeri vidrákra fokozott veszélyt jelent az újonan azonosított Toxoplasma törzs Forrás: YouTube

Az esetről a kutatók a Frontiers in Marine Science tengerbiológiai szakfolyóiratban publikáltak közleményt, melyben kifejtik: a toxoplazmózis közönséges a tengeri vidrákban, és eddig is tudták, hogy lehet végzetes kimenetelű, ám ez a sajátos törzs különösen virulens, és a jelek szerint gyorsan végez az egészséges felnőtt vidrákkal is.

A Toxoplasma új, veszedelmes változatával soha nem találkoztak korábban kaliforniai partjainál, így feltehetőleg friss jövevény.

A Toxoplasma gondii egysejtű parazita Forrás: Wikipedia

A tudósok attól tartanak, hogy ha a környezetben elterjedve elfertőzi a tengeri táplálékláncot, közegészségügyi veszélyt jelenthet. Ezzel együtt jelenleg még nem ismeretes az új törzzsel történt emberi fertőződés.

Állatokat és embereket egyaránt megfertőzhet a gyilkos parazita

„Mivel ez a parazita más állatokat és embereket is megfertőzhet, szeretnénk minél szélesebb körben figyelmeztetni mindenkit, hogy az esetleges új eseteket gyorsan felismerhessék, és megelőző intézkedéseket tehessenek az fertőzés terjedésének megakadályozására – hangsúlyozta Melissa Miller, a Kaliforniai Hal- és Vadgazdálkodási Hivatal munkatársa és a cikk levelező szerzője.

Az embert megfertőző toxoplazmózis többek között látászavart okozhat Forrás: Rytis Bernotas/Getty Images

– Különös óvatosságot javaslunk arra az esetre, ha egy állatorvos a vizsgálat során testszerte zsírszöveti gyulladást észlel tengeri vidrákban vagy más vízi állatokban." A Toxoplasma gondii igen elterjedt parazita. Gazdaállatai a vadon élő és háziasított macskák, amelyek a székletükkel ürítik a kórokozót.

A macskák gyakori gazdaállatai a Toxoplasma parazitáknak Forrás: SilviaJansen/iStock/Getty Images

Bár a Toxoplasma egészséges felnőttekben ritkán jelentkezik tünetekkel,

szerencsétlen esetben vetélést és neurológiai betegségeket is okozhat.

A tengeri vidrák azért vannak különösen kitéve a Toxoplasma-fertőzés kockázatának, mert a partmenti vizekben élnek, ahová az esővízzel bemosódnak a parazita petéi, ráadásul olyan tengeri gerinctelenekkel táplálkoznak, amelyekben feldúsulnak az élősködők.

A Toxoplasma gondii fokozott fenyegetést jelent a tengeri vidrákra, de más tengeri állatokra és az emberre is veszélyes lehet Forrás: Genetic Engeenering and Biotechnology News

A tanulmányban leírt négy példány 2020 és 2022 között sodródott partra. Mindannyiuknál súlyos szteatitisz, vagyis zsírszöveti gyulladás egyértelmű jelei mutatkoztak, ami a toxoplazmózisos tengeri vidráknál rendkívül szokatlan tünet.

Rossz hír egy veszélyeztetett faj számára

„Két főbb okból is aggasztó, hogy a Toxoplasma e végzetes formája felütötte a fejét Kalifornia partjainál – nyilatkozta Devinn Sinnott, a UC Davis állatorvosi karának munkatársa és a tanulmány társszerzője. – Egyfelől a tengeri vidrára mint veszélyeztetett fajra gyakorolt hatása miatt, másfelől mert ez a parazita más, a Toxoplasma-fertőzésre fogékony fajok egészségét is fenyegeti."

A mikroszkópos vizsgálat mind a négy partra vetett vidratetem esetében igazolta a Toxoplasmát mint a halál okozóját.

A tengeri vidrák (Enhydra Lutris) kaliforniai populóciójában azonosították először az új toxoplasma fertőzést Forrás: http://www.bbc.com/earth/story/20150428-weird-ways-animals-sleep

Az állatok testének valamennyi részében nagy számú parazita volt megfigyelhető, kivéve az agyat, holott a végzetes toxoplazmózis a tengeri vidrákban épp ezt a szervet szokta érinteni. A DNS-vizsgálat valamennyi tetemben a Toxoplasma ritka, COUG betűjelű törzsét azonosította.

Ezt a törzset először kanadai hegyi oroszlánokban mutatták ki 1995-ben,

miután szűrővizsgálatot indítottak egy közelben kitört emberi járvány nyomán. Az, hogy a járványt melyik törzs okozta, nem derült ki soha. Akárhogy is, a COUG felbukkanása a tengeri vidrákban rossz hír e veszélyeztetett faj épsége és fennmaradása szempontjából.

Az amúgy is veszélyeztetett tengeri vidrákra fokozott veszélyt jelent a fertőzés Forrás: Norman S. Smith / Oregon State University

„A COUG azonosítása teljes meglepetésként ért bennünket – mondta el Karen Shapiro, a UC Davis állatorvosi karának kutatója és a cikk rangidős szerzője. – Ezt a genotípust soha nem látták korábban tengeri vidrákban, de a kaliforniai partvidék semelyik más vízi emlősében vagy madarában sem."

Még nem világos, hogy milyen hatásai lehetnek ennek a szokatlan törzsnek

Mind a négy vidratetem heves parti esőzések után sodródott ki a tengerből, ami arra utal, hogy a tengerbe bemosódó esővíz szállította hozzájuk a Toxoplasma petéket. Bár a négy vidra közül három egymáshoz közel vetődött partra, nem egyértelmű, hogy ugyanazon a helyen fertőződtek-e meg. Az sem világos még, hogy ez a szokatlan törzs milyen hatással lehet a többi állatra és az emberekre.

A veszélyes kórokozók mikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Commons

„Csaknem huszonöt éve tanulmányozom a tengeri vidrákban a Toxoplasma-fertőzéseket, de ilyen súlyos szövetkárosodást és ilyen magas parazitaszámot még sosem láttam – szögezi le Miller. – Azért hozzuk nyilvánosságra ezeket az előzetes eredményeinket,

hogy mindenkit figyelmeztessünk a veszélyre.

Mivel a Toxoplasma bármilyen melegvérű állatot megfertőzhet, könnyűszerrel okozhat betegséget azokban az állatokban és emberekben, akik itt élnek és hasonló táplálékforrásokat – például kagylókat, osztrigát, rákokat és egyéb, nyersen vagy alig főzve fogyasztott tengeri élőlényeket – hasznosítanak."