Újabb döbbenetes részletek a halálos hurghadai cápatámadásról

tigriscápa
A V. Popov halálát okozó kifogott tigriscápa
Vágólapra másolva!
Mint ahogy arról az Origó elsőként beszámolt, tegnap, június nyolcadikán halálos kimenetelű cápatámadás történt a magyar turisták körében is igen nagy népszerűségnek örvendő egyiptomi nyaralóhelyen, a Vörös-tenger partján fekvő Hurghada vizein. Lapunk újabb friss információkhoz jutott a tegnapi cápatámadás részleteiről.
Vágólapra másolva!

Az áldozat édesapja a parton, a barátnője pedig a vízben volt

A súlyos incidens a régi Sheraton szálloda mellett fekvő népszerű, homokos partszakasszal rendelkező strandon, a Dream Beach-en történt. Mint kiderült, az áldozat egy 25 éves orosz állampolgárságú fiatalember, V. Popov volt, aki másodmagával, a barátnőjével együtt ment be a vízbe. A fiatal pár a partról benyúló mintegy harminc méter hosszú móló végén ereszkedett a vízbe. Az orosz férfi nagyobb tempóban és messzebb úszott be, ami miatt a barátnője lemaradt tőle.

A partszakasz fotója, ahol a tegnapi cápatámadás történt Forrás: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

A támadás teljesen váratlanul érte V. Popovot, aki, miután megharapta a cápa vérezni és kiabálni kezdett.

A férfi barátnője ettől pánikba esett, és gyors tempóban, sikoltozva a part felé kezdett úszni.

Mások is pánikszerűen menekülni kezdtek a vízből, melynek során ketten megsérültek. Az áldozat édesapja szintén a parton tartózkodott, aki így szemtanújává vált a borzalmas tragédiának. A cápa többször is ráfordult a kétségbeesetten kiáltozó fiatalemberre, majd lehúzta a víz alá.

Kimerevített képinzert egy, a partról zoommal felvett videóról, V. Popov utolsó pillanatairól Forrás: tmz.com

Egyébként a baleset helyszínének szomszédságában szoktak kikötni, illetve lehorgonyozni a halászhajók. Egy motorcsónak el is indult a bajba jutott férfi mentésére, de sajnos, már későn ért a helyszínre, mert amikorra odaértek, már a cápa és a fiatalember is eltűnt. A stégről és a közelben horgonyzó halászhajókról azonban észrevették a sekély vízben közvetlenül a felszín alatt cirkáló cápát, ami beúszott a móló alá. Két kisebb halászhajó azonnal elindult, hogy kifogják a ragadozót.

Valószínű, hogy halászhajók vonzhatták a partszakaszhoz a tigriscápát

Sikerült a hajókról kivetett kerítőhálóba terelni a cápát és kifogni, ahogy azt lentebb is láthatjuk. Az orosz fiatalember halálát okozó ragadozó egy megtermett, mintegy 3,5 méter hosszú tigriscápának (Galeocerdo cuvier) bizonyult, amit a halászok agyonvertek, és kihúztak a partra.

A tegnapi, halálos kimenetelű incidenst okozó tigriscápát nem sokkal a támadás után kifogták Forrás: Origo

Az egyiptomi vörös-tengeri környezetvédelmi szervezet, a HEPCA szakértői most azt vizsgálják, hogy mi vonzhatta a tigriscápát a hajóforgalom miatt zajos és a turisták által frekventált partszakaszra. (A cápákra riasztóan hatnak az erős vízalatti hangok, a szerk.)

A V. Popov halálát okozó kifogott tigriscápa Forrás: Ngmisr/Facebook

Mindenesetre, azokon a vizeken, ahol az emberre potenciálisan veszélyes cápafajok is előfordulhatnak - márpedig a trópusi indopacifikus élővilággal rendelkező Vörös-tenger ilyen víztömegnek számít –, ott különösen ajánlatos néhány, a cápatámadások amúgy meglehetősen alacsony kockázatát csökkentő ajánlást betartani.

A tegnapi tragikus eset kapcsán ezek közül külön is érdemes kiemelni, hogy a kikötők és különösen a halászhajók, valamint a horgászcsónakok közelében kerülni kell a vízbemenetelt.

A képinzert jobb felső szélén a szerencsétlenül járt 25 éves áldozat, V. Popov látható Forrás: BAZA

A másik alapvető fontosságú biztonsági szabály, hogy ne távolodjunk el túlságosan a parttól, és egyedül soha ne ússzunk be mélyen. A tegnap történt halálos incidenssel összefüggésben igen valószínű, hogy a portyázó tigriscápát a halászhajók vonzhatták a Dream Beach partjához.

Néhány praktikus tanács a kockázatok csökkentéséhez

Néhány további hasznos tanács a kockázat csökkentésére: kerüljük a vízbemenetelt napkelte, illetve napnyugta környékén. Számos cápafaj ezekben a napszakokban vadászik, és ezért ekkor a legaktívabbak.

Kerüljük a csillogó tárgyakkal, így például az ékszerekkel, vagy ezüstösen csillogó fémórákkal való vízbemenetelt.

Ugyancsak célszerű mellőzni a rikító, élénk színű fürdőruhák, különösen a neon-sárga, vagy neon-zöld színárnyalatú dresszek viselését. (A cápák színlátóak, de elsősorban a sárga és a zöld színtartományt érzékelik.)

A V. Popov halálát okozó tigriscápa a hurghadai fövenyen Forrás: Facebook

Kerüljük a víz erőteljes paskolását, és úszás közben egyenletesen, szabályos ütemben tempózzunk. Az erős és szabálytalan lökéshullámok messze terjednek a víz alatt, amit a cápák egy speciális érzékszervükkel, az oldalvonal-rendszerükkel detektálnak.

Mivel a szabálytalan amplitúdójú lökéshullámok nagyon hasonlóak például egy sebesülten vergődő hal által keltett frekvenciákkal, ezért ez is felkeltheti a cápák kíváncsiságát. Friss sérüléssel kerüljük a vízbemenetelt, és ha úszás, fürdőzés közben szerzünk horzsolásos sérülést, a legjobb, ha elhagyjuk vizet.

A cápatámadások szerencsére nagyon ritkák Forrás: Twitter

Kerüljük a vízbe vizelést, mert a vizelet még a vérnél is komolyabb ingert jelenthet egy-egy esetlegesen a közelben cirkáló cápa számára. Célszerű úszószemüveget vagy búvármaszkot viselni úszás közben, mert ez lehetővé teszi, hogy megfigyeljük a felszín alatti környezetet. Ha véletlenül cápával találkozunk (ennek roppant kicsi az esélye),

a legfontosabb szabály, hogy ne essünk pánikba.

Semmiféleképpen se akarjunk a cápának hátat fordítva pánikszerűen elúszni, mert ez fokozhatja a támadási ingert. Álljunk meg,

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a dél-afrikai Mossel Bay vizein. A nagy fehér áll a halálos kimenetelű cápatámadások rangsorának élén Forrás: Elter Tamás

vegyünk fel függőleges testhelyzetet, mindig forduljunk a cápa után, és tartsuk fenn a szemkontaktust. Ha túlontúl érdeklődőnek tűnik, kiáltsunk hangosan a vízbe, ha pedig nagyon közel kerülne ököllel üssünk az orrára, vagy a kopoltyúréseire.

A Vörös-tenger partszakasza Hurghadánál Forrás: Elter Tamás

Az esetek többségében a cápák csak kíváncsiskodnak, és egy-két kör megtétele után odébbállnak. Tudatosan lassítsuk le a légzésünket, mélyen és lassan vegyük a levegőt, mert ez segíti a stresszoldást, és normál szinten tarthatja a pulzust. Az izgatott, pánikoló embernek megnő a pulzusszáma, ami megváltoztatja a testünket körülvevő láthatatlan mikroelektromos mező feszültségét. A cápák ezt a feszültségingadozást egy különösen érzékeny szervükkel, az orrukon apró pórusoknak látszó Lorenzini-ampullák segítségével detektálják, ami szintén fokozhatja az agresszív szándék kialakulásának kockázatát.

A cápák orrán lévő pórusok a Lorenzini-ampullák Forrás: Elter Tamás

Végül ne feledjük, hogy matematikailag nagyobb az esélyünk az ötös lottó megnyerésére, mint arra, hogy egy cápatámadás elszenvedőivé váljunk.