Újabb ország mondott nemet Ukrajna katonai támogatására

Horizontal
Bulgaria's President Rumen Radev arrives on the second day of a European Union (EU) summit at The European Council Building in Brussels on June 25, 2021. - . (Photo by Aris Oikonomou / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Rumen Radev államfő sajtónyilatkozatában egyértelművé tette, hogy Bulgária sem lőszert, sem fegyvereket nem fog küldeni Ukrajnának. Álláspontja miatt komoly támadásokat kapott az ellenzéktől, azonban neki egyetlen cél lebeg a szeme előtt: megakadályozni, hogy országa belesodródjon a háborúba. Egyébként a bolgár társadalom túlnyomó része ellenzi Ukrajna katonai támogatását.
Vágólapra másolva!

Rumen Radev köztársasági elnök a jelenlegi ügyvivő kormánya nevében az e heti EU-csúcson bejelentette, hogy Bulgária nem vesz részt az Európai Unió kollektív lőszervásárlási programjában, nem küld se lőszert, se fegyvereket Ukrajnának - írja a Magyar Nemzet.

Hozzátette, hogy országa feltölti saját készleteit és segíteni fogja a többi tagországot, hogy azok is hasonlóan tegyenek. „A mi kapacitásunk nagyobb, mint 30 másik országé, ha kérnek tőlünk lőszert, elemzést készítünk és akkor döntünk" − fogalmazott az államfő.

Brüsszelben újságíróknak elmondta, feltételeket fog szabni: a másoknak eladott, Bulgáriában gyártott katonai felszerelések nem juthatnak el Ukrajnába.

A bolgár ellenzéki pártok ellenzik Radev álláspontját, és a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint azon versenyeznek, hogy minél jobban megfeleljenek az amerikai külügyminisztérium és a szófiai amerikai nagykövetség elvárásainak Ukrajna katonai támogatása kapcsán.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Eduard Heger szlovák kormányfő (j) és Rumen Radev bolgár elnök (b) érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Emlékezetes, a bolgár államfő még a múlt év végén kijelentette, hogy mint köztársasági elnök és a hadsereg főparancsnoka továbbra is felelősséggel tartozik a bolgároknak, és

nem fogja hagyni, hogy belesodorják Bulgáriát a háborúba.

Azt is elmondta, hogy teljes meggyőződéssel nem írta alá Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásának nyilatkozatát, mert ez a NATO−Oroszország háborúhoz vezetne. Politikai szakértők felhívták a figyelmet, hogy Rumen Radev az ukrajnai háborúhoz való viszonyulása sok tekintetben megegyezik Orbán Viktoréval.

A bolgárok is elutasítják a háborút

Az Euronews Bulgaria által közölt idei közvélemény-kutatás eredményei szerint az ukrajnai háború hatásai a legtöbb bolgár számára veszélyt jelentenek, de nem támogatják az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget.

A bolgárok megosztottak az Oroszország elleni szankciók kérdésében is: a megkérdezettek 47 százaléka helyesli a büntetőintézkedéseket, 41 százalékuk pedig szeretné, ha azok megszűnnének.

Csupán a megkérdezett bolgárok egyharmada támogatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segítséget, 57 százalékuk pedig ellenezte.

Bulgáriában április másodikán lesznek az előre hozott parlamenti választások, addig Rumen Radev államfő által kinevezett ideiglenes kabinet kormányoz. Amennyiben a következő választások sem hoznak kellő többségi eredményt, akkor ősszel kettő az egyben, parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak.