Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.18., UkránOroszháború,
Kiképzésen lévő ukrán katona
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 755. napjáról.

 

04:20
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:22
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 4383 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3761 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:29
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Csúcsra jár az ukrán fegyvergyártás

"Ebben az évben el kell érnünk és el is fogjuk érni Ukrajna védelmi termelésének maximális szintjét a függetlenség teljes időszaka alatt. És minden évben következetesen bővíteni fogjuk ezt a potenciált, ami nyilvánvaló stratégiai perspektíva Ukrajna számára" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:13
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Vezető republikánus járt Ukrajnában

Lindsey Graham szenátor, a Republikánus Párt képviselője Ukrajnába látogatott - számolt be róla az ukrán elnök. 
Volodimir Zelenszkij tájékoztatta a szenátort a csatatéren kialakult helyzetről és az ukrán hadsereg legfontosabb igényeiről. "Az igények teljesen nyilvánvalóak: Patriots, ATACMS, F-16-osok. És persze tüzérség. Megbeszéltük a további együttműködést és Ukrajna támogatását. Minden cselekedetünknek előrelátónak, hosszú távúnak és a lehető leghatékonyabbnak kell lennie, hogy minden szabad nemzet szabadságban és biztonságban élhessen tovább. Hálás vagyok mindenkinek az Egyesült Államokban, aki úgy érzi, mint mi, hogy a szabadságnak mindig érvényesülnie kell" - mondta a találkozó után az ukrán elnök.

06:13
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kölcsön lehet az amerikai segélyből

"Hamarosan jóváhagyhatják azt a segélycsomagot, amelyet jelenleg a washingtoni politikai viták miatt tartanak fenn – ha az kölcsön formájában jelenik meg." Ezt Lindsey Graham amerikai szenátor mondta, aki Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
A republikánus politikus támogatja a segélyek küldését, de azt mondta az ukránoknak, hogy mérlegelniük kell azokat a problémákat, amelyek az Egyesült Államok jogszabályai felett húzódnak, beleértve a határbiztonságot is.
A kamatmentes, elengedhető kölcsön szerinte "nagyon értelmes" javaslat, amit akár napokon belül elfogadhat a képviselőház.

06:54
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Négy halottja van a támadásnak

Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó azt mondta, hogy négyen meghaltak, köztük egy házaspár, egy nagymama és egy 17 éves fiú, amikor az oroszországi Nikolszkoje faluban lévő otthonukat ukrán drónok eltalálták. Egy lány túlélte a csapást, de intenzív osztályon van.
A régióban a légvédelmi egységek nyolc ukrán drónt lőttek le, a lehulló törmelék ipari területekre csapódott és megrongálta néhány ház tetejét.

07:26
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin támogatása

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi szóvivője a Sky Newsnak adott interjújában visszautasította, hogy az elnöknek ne lett volna hiteles ellenzéke a választáson.
Szergej Markov elismerte, hogy bár Putyin a szavazatok 87%-át szerezte meg a hétvégi elnökválasztáson, a népszerűsége nem áll 87%-on. Szerinte a Putyin által megtestesített filozófia népszerű ennyire Oroszországban, az, hogy meg kell védeniük magukat a Nyugattól.
"Az ukrajnai háborút súlyos nyugati koalíciónak tekintjük Oroszország ellen" - mondta.

07:53
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Új orosz vasútvonal épül a Krím felé

A Krím-félsziget annektálásának 10. évfordulóján rendezett koncerten a frissen újraválasztott orosz elnök bejelentette, hogy új vasútvonalat építenek az oroszországi Don-i Rosztov városból a megszállt Ukrajnán át a Krímbe – amely alternatívaként szolgálna a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő jelenlegi híd helyett.
"Így együtt, kéz a kézben megyünk tovább. Ez az, ami - nem szavakkal, hanem tettekkel - tesz minket igazán erősebbé" - mondta Vlagyimir Putyin.

08:21
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

A háború eszkalálódik

Putyin ötlete, hogy pufferzónát hozzon létre Ukrajna területén, egyértelműen jelzi, hogy Moszkva a háború eszkalációját tervezi - mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Reutersnek.

08:51
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra!

Európának át kell állnia a háborús gazdaságra, és meg kell erősítenie védelmét az Oroszország jelentette fenyegetésre válaszul – mondta az Európai Tanács elnöke.
Charles Michel, aki az EU vezetőinek csütörtöki ülésén elnököl, hogy Ukrajna támogatásáról tárgyaljon, kijelentette, hogy Európának felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért.
"Ha nem kapjuk meg az EU válaszát, és nem adunk kellő támogatást Ukrajnának Oroszország megállításához, mi vagyunk a következők" - írta az európai lapokban megjelent közleményében.
"Ezért védelemre készen kell állnunk, és át kell váltanunk a "háborús gazdaság" módra." Hozzátette: "Ha békét akarunk, fel kell készülnünk a háborúra!"

09:27
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Törökország szívesen közvetítene

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök hétfőn gratulált Vlagyimir Putyin újraválasztásához, és felajánlotta, hogy közvetít Moszkva és Kijev között – jelentette be a török ​​elnöki hivatal. Hakan Fidan török külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: "Ennek a háborúnak véget kell vetni! Mindkét oldalon anyák tízezrei temetik gyermekeiket. Mindkét félnek túl sok vesztenivalója van, és nincs mit nyerni” – mondta.
 

09:56
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

2000 nepáli zsoldos lehet az orosz hadseregben

A Sky News értesülései szerint Oroszország körülbelül 2000, szegénységből menekülő nepáli férfit toborzott már az Ukrajna elleni háborúban való harcra. A nepáli kormány szerint 246-an jelenleg is a fronton vannak és legalább 21 nepáli már meghalt a harcok során.
Az otthoni átlagbér tízszeresét kínáló orosz hadsereg annyira vonzó a szegény sorból érkező férfiaknak, hogy sokan kölcsönt vesznek fel, hogy eljussanak a kiképzőtáborokba. A jellemzően kéthetes kiképzés után bevetett katonák többsége csak a fronton szembesül azzal, hogy a valóság sokkal elszomorítóbb, mint a TikTokon látott videók. Éhezéssel, az őket irányító orosz katonák agressziójával találták magukat szembe.
A menekülni próbáló nepáliak embercsempészektől kérnek segítséget, hogy kijussanak Oroszországból, de a pénzüket elszedő "ügynökök" sokszor magukra hagyják őket. Jelenleg mintegy 700 nepáli család vár állami segítséget, hogy hazajuttassa a rokonát.

10:48
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

16-szorosára növelt bombatámadás

Az oroszok által ledobott bombák átlagos napi száma 2024-ben 16-szorosára nőtt a tavalyi évhez képest -mondta el Ivan Gavrilyuk köztársasági védelmi miniszter-helyettes. 77 nap telt el az új év kezdete óta, és ez idő alatt Gavrilyuk szerint több mint 3,5 ezer légibombát dobott le Oroszország.

11:24
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők lelőttek egy ukrán támadóhelikoptert

A déli csapatok Buk-M1 légvédelmi rakétarendszerének legénysége Avdijivka irányában lelőtt egy ukrán támadóhelikoptert – számolt be a RIA Novosztyi forrásokra hivatkozva.

A forrás elmondása szerint a célpont körülbelül 7-8 kilométeres távolságban semmisült meg a harci érintkezési vonaltól.

12:17
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb ágyúzást szenvedi el Grajvoron, romokban hever a város

Március 12. óta a belgorodi régió nyugati részén található, 6000 lakosú Grajvoron városa az Északi Katonai Körzet történetének legsúlyosabb ágyúzását éli át. A választások előtt szinte megállás nélkül lövöldözték a várost. Megszakadt az áram ellátás, a kommunikáció. Szemtanúk elmondása szerint Grayvoronban csak néhány üzlet van nyitva, a benzinkutak is zárva vannak, a házak romokban állnak – írja a Lenta.

13:11
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt két orosz régióban

A légvédelmi rendszerek drónokat fogtak el Voronyezs és Belgorod régiója felett – számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

 

13:57
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért szavaznak a németek Scholzra

Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártjának (SPD) az "Alternatíva Németországért" támogatottsága emelkedett - derül ki az Insa Intézet által készített felmérés adataiból.

 A közvélemény-kutatást március 15. és 18. között végezték, kétezer ember részvételével.

A párt békés retorikát használ az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és nem támogatja a Taurus rakéták átadását - írta a lap.

Olaf Scholz a múlt héten azt mondta, hogy a polgárok tartanak a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták Ukrajnába küldésének támogatóitól.

Scholz korábban többször is leszögezte, hogy Németországnak nem áll szándékában Taurusokat szállítani Ukrajnának. Szerinte a nagy hatótávolságú rakéták esetleges küldése az országba a német hadsereg részvételét jelentené a konfliktusban, ami kizárt.

14:49
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Berlin és Varsó koalíciót indított

Németország és Lengyelország páncélozott járművek koalícióját indította Ukrajna számára. A Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter által a Boris Pistorius német védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követően bejelentett kezdeményezés március 26-án kezdi meg működését.
 

15:36
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

A támogatás folytatásáról biztosította Ukrajnát az amerikai védelmi miniszter

Az Egyesült Államok folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását annak ellenére, hogy a kongresszusban egyelőre elakadt a javaslat a kijevi kormánynak küldendő újabb támogatásról - jelentette ki kedden az amerikai védelmi miniszter a délnyugat-németországi Ramstein amerikai légi támaszponton tett látogatásán.

"Az Egyesült Államok nem hagyja Ukrajnát elbukni. Ez a koalíció nem hagyja Ukrajnát elbukni. A szabad világ nem hagyja Ukrajnát elbukni" - szögezte le Lloyd Austin az Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (UDCG) Ramsteinben rendezett találkozóján, melyen több mint 50 ország védelmi minisztere vett részt.

Austin megjegyezte, hogy "Oroszország elképesztő költségekbe verte magát a háborúval".
    

"Az ukrán csapatok nehéz körülményekkel, súlyos harcokkal néznek szembe. Az ukrán civileket dróntámadások sorozatai sújtják, de Ukrajna nem hátrál, és az Egyesült Államok sem fog" - húzta alá Austin.

16:28
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Moldova kiutasított egy orosz diplomatát a Dnyeszter menti szavazóhelyiségek miatt

Moldova kiutasított egy meg nem nevezett orosz diplomatát a Dnyeszter menti szakadár területen az orosz elnökválasztás idejére megnyitott szavazóhelyiségek miatt - közölte a moldovai külügyminisztérium kedden.

A minisztérium a múlt hét végén tartott orosz elnökválasztás lebonyolításához korábban egyetlen chisinaui szavazóhelyiség kialakításába egyezett bele, azonban Moszkva hat szavazóhelyiség megnyitásáról döntött a Dnyeszter menti szakadár területen.

A minisztérium az elmúlt hét során kétszer is bekérette Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet a szavazóhelyiségek ügyében.

17:31
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Németország tovább támogatja Ukrajnát

A német védelmi miniszter 540 millió dolláros segélycsomagot jelent be Ukrajnának.

A csomag 10 ezer tüzérségi lövedéket tartalmaz a német hadsereg készleteiből, 100 db páncélozott gyalogsági harcjárművet és 100 db logisztikai járművet - közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter.

18:12
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki település elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Orlivka települést, miközben Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint Herszon megyében is kedvezőbb állásokat foglalt el - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés szerint az orosz erők visszavertek nyolc ukrán ellenrohamot - közülük hatot Avgyijivkánál - , valamint megakadályoztak egy áttörési kísérletet a határon, az oroszországi belgorodi régióban található Kozinka falunál.

Belgorod megyében kedden bejelentették, hogy az ukrán tüzérségi támadások miatt kilencezer gyereket biztonságosabb régiókba költöztetnek át.
    

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap csaknem hatszáz katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 215-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan - áll a közleményben.

19:11
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az észt miniszterelnök a GDP-arányos védelmi kiadások növelését szorgalmazta

Kaja Kallas észt miniszterelnök a GDP-arányos védelmi kiadások növelését szorgalmazta uniós és NATO-s partnereinél tekintettel az ukrajnai háborúra.

Az észt kormányfő kedden Berlinben arról beszélt, hogy hazája már a hazai össztermék több mint 3,2 százalékát költi védelemre. Mint mondta, a partnereknek is ugyanezt kellene tenniük, mert különben gyengeségükkel provokálni fogják Oroszországot.

 "Ha azt gondolják, hogy győzhetnek, akkor lépni fognak. Ha megértik, hogy elég erősek vagyunk, nem mernek majd a NATO-val szemben fellépni" - tette hozzá. 

 "Ezért is kell majd ezt a közös erőfeszítést valóban együttesen vállalni" - követelte Kallas.

Az észt miniszterelnök ugyanakkor elismerte: nehéz elmagyarázni a lakosságnak, miért kell többet befektetni a védelembe. Felvetette azt is, hogy a lakosság talán tényleg nem úgy gondolja, hogy erre szükség lenne. "De már túl késő lesz, mire rádöbbennek, hogy erre valóban szükség van. Ez a gond a védelemmel" - fogalmazott.

19:52
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Herszont

Robbanásokról érkezett jelentés az ukrajnai  Herszonból- jelentette a "Public" ukrán tévécsatorna - írja a Ria Novosti.

A térségben egyelőre nem adtak ki légiriadót.

20:41
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada több mint 40 millió kanadai dollárral segíti az Ukrajnának szánt lőszerek beszerzését

Ottawa több mint 40 millió kanadai dollárral (11 milliárd forint) segíti azt a cseh kezdeményezést, amelynek keretében lőszereket szereznek be harmadik országokból Ukrajna számára - közölte kedden Bill Blair védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint a kanadai hozzájárulás több ezer darab tüzérségi lőszer beszerzését teszi lehetővé a kijevi vezetés számára.

Kanada ezen felül 7,5 millió kanadai dollár értékben adományoz éjjellátó készülékeket.
    

Ottawa a múlt hónapban csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében a részt vevő országok 800 ezer tüzérségi lőszer beszerzését tervezik az Európai Unión kívülről. Petr Pavel cseh elnök március 7-én jelentette be, hogy 18 ország hozzájárulásával előteremtették az ehhez szükséges forrásokat.

21:20
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuálják a gyerekeket Donyeckből

Az ukrán hatóságok kényszerű evakuálás keretében 28 gyermeket és a szüleiket evakuálják négy településről Ukrajna Donyecki régiójából - írja a Ria Novosti.

Ukrajna Harkov és Szumi régióiban is sürgősen evakuálják az embereket; egyes körzeteket szinte minden lakos elhagyott.

21:44
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint Párizs kétezer katonát készít fel ukrajnai küldetésre

Az orosz félnek adatai vannak arról, hogy Franciaországban már felkészítés alatt áll egy Ukrajnába vezénylendő katonai kontingens, amely kezdetben mintegy kétezer fős lesz - közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében.

"Az ország (Franciaország) jelenlegi vezetése semmibe veszi az egyszerű franciák halálát és a tábornokok aggodalmait. Az orosz SZVR-hez eljutott adatok szerint már készül az Ukrajnába küldendő kontingens. A kezdeti szakaszban a létszáma körülbelül kétezer fő lesz" - mondta Nariskin a TASZSZ hírügynökség által ismertetett állásfoglalásában.

Az SZVR igazgatója szerint a francia hadsereg attól tart, hogy egy ilyen jelentős alegységet nem lehet észrevétlenül átdobni Ukrajnába, és ott állomásoztatni.
    

"Ilyen módon ez (az alakulat) az orosz fegyveres erők támadásainak kiemelt legitim célpontjává válik. És ez azt jelenti, hogy olyan sors vár rá, mint minden franciára, aki valaha is karddal a kezében érkezett az orosz világ területére" - hangoztatta Nariskin.

22:52
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Működik az orosz légvédelem Belgorod felett

Tizenegy légi célpontot semmisített meg az orosz légvédelem Belgorod felett. Károkról és sebesültekről nem érkeztek hírek

 – közölte Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója.

23:17
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Beutazási korlátozást rendeltek el az oroszok Belgorod régióban

Március 20-tól biztonsági okokból korlátozzák a beutazást a belgorodi régió számos településére, valamint ellenőrző pontokat is telepítenek

 – mondta Vjacseszlav Gladkov kormányzó. „A hadműveleti parancsnoksággal közösen döntést hoztunk arról, hogy holnaptól korlátozzuk a beutazást Kozinka, Grapodol, Glotovo, Grayvoron , Novosztrojevka-Pervaja, Novosztrojevka-Vtoroj, Bezymeno területére” – mondta Gladkov a saját honlapján közzétett videóüzenetben. 

23:32
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadásra figyelmeztetnek Vorenyezsnél

Dróntámadás veszélyére figyelmeztetnek a voronyezsi régióban

 – jelentette a régió rendkívüli helyzetek minisztériuma. 


 

00:17
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

1200 gyermeket evakuálnak Belgorodból

Március 22-én 1200 gyermeket evakuálnak a belgorodi régió problémás körzeteiből Penzába, Tambovba és Kalugába

 – mondta Vjacseszlav Gladkov kormányzó.


 

00:58
március 19, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Herszont

Robbanások hallatszottak az ukránok által ellenőrzött Herszon városában

 – jelentette kedden a „Public” ukrán tévécsatorna. Jelenleg nincs légiriadó a régióban.