A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

GULYÁS Gergely, kormányinfó 2022.07.07.
Budapest, 2022. július 7. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője szerint a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében. Négy fontos területen elfogadták az Európai Bizottság álláspontját. A Belügyminisztérium összesen négyezer határvadászt fog felvenni a növekvő migrációs nyomás miatt.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón beszélt, hogy a minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál – tette hozzá.

- mondta a miniszter. Az exportvilágbajnok Németországban a külkereskedelmi mérleg negatív, amit kevesen gondoltak volna, hogy bekövetkezhet. Az infláció szempontjában Magyarország jobban áll mint a térség átlaga, az árfolyam szempontjából kicsit rosszabbul.

Gulyás Gergely: Négy fontos területen elfogadtuk a bizottság álláspontját Forrás: MTI/Illyés Tibor

Helyreállítási alap

Gulyás szólt arról is, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében. Négy fontos területen elfogadtuk a bizottság álláspontját: nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya, a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt, Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítania. A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani – mondta a miniszter.

Navracsics Tibor miniszter három hete, múlt héten pedig Palkovics László miniszter is tárgyalt arról, hogy az uniós hitelt is megkaphassa majd hazánk.

Ennek érdekében a kormány felmérte, hogy milyen fejlesztésekre lesz szükség a hazai energiaiparban. A mátrai hőerőműnél az ötből két blokk működik, a másik hármat is beindítják, emellett 3 gázturbinás erőművet fognak építeni, Paks I. üzemidejének pedig a meghosszabbítását kezdeményezik, és növelik az itthoni gázkitermelést – tette hozzá. Mint mondta, céljuk, hogy a magyar költségvetés a továbbiakban is kiszámítható, megbízható legyen.

Az EB javaslatai elfogadása után azt remélik, hogy minél előbb megjöhet hazánkba az uniós pénz

- mondta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a hazai baloldali európai képviselők aktívan lobbiznak az államnak járó pénz megérkezése ellen, ezzel az országnak ártanak, nem a kormánynak.

Növekvő migrációs nyomás

A kormány az illegális migrációról is tárgyalt tegnapi ülésén – árulta el Gulyás Gergely. A tavalyi év első felében 47 ezer határsértőt fogtak el a déli határon, idén már 110 ezer migráns próbált átjutni a határon. Ezzel párhuzamosan az elfogott embercsempészek száma is a duplájára nőtt – ismertette.

A keleti határon ezzel egy időben menekültválság van, itt is be kell vetni a katonaságot.

A Belügyminisztérium emiatt összesen négyezer határvadászt fog felvenni, erről is döntött a kormány tegnap. A rendőrségen belül létrejövő speciális alakulat a katonaságot tehermentesíti, a felállítását a honvédelmi alapból finanszírozza a kormány – tette hozzá Gulyás.

Folyamatos a migrációs nyomás a déli határon Forrás: police.hu

A határvédő alakulatokkal kapcsolatban a miniszter kérdésre elmondta, fel kell készülni arra, hogy a migránsok erőszakosan próbálnak bejutni az országba. Hozzátette: a jogszabályokat is ehhez kell igazítani. Gulyás szerint azt is végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni akkor, ha egy migráns fegyverrel átlő a határon. Lapunk is kérdezte a határvadászok létszámáról a minisztert. Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre úgy látják, hogy négyezer fő elég lehet a megnövekedett feladatok elvégzésére, de ha kell tudnak még felvenni határvadászokat a jövőben.

A forint árfolyamának eszköze

A forint-euró árfolyamot érintő kérdésre a miniszter úgy reagált, a jegybanknak vannak eszközei ennek befolyásolására. Elmondta, hogy a magyar államadósság magasabb, mint a nem euróval fizető környező országokban, emiatt nagyobb a kitettségünk.

– Az extraprofitadót a kormány bevezette – jelentette ki Gulyás. – A baloldal mindig is a rezsicsökkentés ellen foglalt állást, Dávid Ferenc (DK) minapi nyilatkozata ennek a politikának az elvszerű folytatása - reagált a miniszter az erről szóló kérdésre. A Gyurcsány-párti politikus arról beszélt, hogy az átlagkeresetből élőknek nincs szüksége a kormányzati segítségre.

A kormány legjobb eszköze a forint árfolyamának gyengülésére az, ha a gáz beszerzésének a biztonságát garantálja.

Emellett Magyarország energiafüggőségét mérsékelni kell – fejtette ki. Gulyás Gergely hangsúlyozta, semmilyen megszorítás nincsen, de az igaz, hogy a kormány saját magán spórol.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, lesz augusztus 20-án tűzijáték, valamint a hagyományosnak számító négynapos programsorozatot is megszervezik az ország húsz helyszínén. Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem tervez benyújtani olyan törvényjavaslatot, ami az önkormányzati vízszolgáltatók államosításáról szól. A vízhiány miatt azonban egyes önkormányzatok megkeresték a kormányt, hogy átadnák a vízszolgáltató cégüket. Erre az államnak fel kell készülnie.

Nem fogja a vízműszolgáltatókat államosítani az állam Fotó: Csudai Sándor - Origo

Semmilyen korlátozás nem lesz

Ha technikai megegyezés van, akkor is az a valószínű, hogy ősszel lehet megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között – válaszolta kérdésére Gulyás Gergely. – Semmi szükség nincs korlátozásokra a koronavírus hazai esetszámainak emelkedése miatt – szögezte le egy másik kérdésre válaszolva a miniszter.

A határvadászok gyors kiképzést kapnak, a vezetőik jelenleg is rendőrök, akiket csak átképeznek.

A határvadászok bére a rendőrségi bértáblába fog betagozódni, érettségi nélkül is lehet jelentkezni erre a szolgálatra – derült ki a kormányinfón.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében, 2022. július 7-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gulyás: Ez kizárt

Gulyás Gergely az Origo kérdésére kizártnak tartja, hogy az antiszemita kijelentéseket tevő Gyöngyösi Mártont bevenné a sorai közé az Európai Néppárt.

A határvadász egységeknek az érkező erőszak mértékében kell viszontválaszolniuk – mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Informálisan már kapott jó visszajelzéseket a kormány azzal kapcsolatban, hogy négy kérdésben lépett a kabinet az Európai Bizottság kérdéseire – mondta Gulyás az Origo kérdésre.

A V4 országok közül nálunk a legalacsonyabb az infláció

A jelenlegi helyzetben a család- és rezsivédelem mellett áll a kormány, és mások továbbra is több szankcióban gondolkoznak – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni, de mivel kicsik vagyunk, ezért erre nem sok esélyünk van, és ezért helyben a foglalkoztatottság és a rezsiárak fenntartására koncentrálunk.

A kormány fenntartja a rezsicsökkentést Forrás: MTI/Oláh Tibor

Gulyás közölte, most azt próbáljuk elérni, hogy megvédjük amit elértünk. Persze a kormány célja, hogy a fizetéseket emelje, de tekintettel kell a mostani nemzetközi helyzetre.

Gulyás kérdésre elmondta, egyelőre nem tartanak attól, hogy Ukrajna felől illegális migránsok törnének be.

Folyamatos a gáztárolók feltöltése, jelenleg 35 százalék a töltöttségi ráta.

A kormány nem tart attól, hogy az Unió gázembargót vezetne be, sokkal nagyobb a német félelem attól, hogy nem jutnak elég gázhoz.

Az infláció a visegrádi négyek közül Magyarországon a legalacsonyabb – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Az extraprofitadóval érintettek nagy többsége nem tudja átterhelni a vásárlókra a plusz terhet

- válaszolta egy kérdésére a miniszter. Az energiatakarékosság fontos, hosszú távon pedig nagy versenyelőny, Gulyás Gergely azt javasolja, tekintsünk a főváros kezdeményezésére ilyen szemüveggel.

"Az extraprofitadóval érintettek nagy többsége nem tudja átterhelni a vásárlókra a plusz terhet" Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Mindaz ami az árfolyam és az infláció területén van, az a háború következménye"

Gulyás kérdésre azt mondta, mindaz ami az árfolyam és az infláció területén van, az a háború következménye. Magyarországon az infláció alacsonyabb, mint a környező országokban, és ennek oka az árstopok bevezetése. Az árfolyam esetében a kilengés a másik irányba van - tette hozzá. Ennek oka, hogy a nettó energiaimport magasabb mint Európa legtöbb országában, és az államadósság mértéke.

A szegényeket is sújtja Karácsony

A baloldal ellenségeket jelöl ki, így az autósok esetében is ez történik - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Azt meghatározni, hogy ki hogyan éljen az nem feladata sem a kormánynak, sem a főpolgármesternek - tette hozzá. A szegényeket is sújtja Karácsony gondolkozása, mert a hibrid, de drágább autókat már kevésbé sújtja - mondta a miniszter.

Magyarország úgy ítélte meg, hogy egy megtámadott országgal szemben vannak morális kötelezettségei, és ezért támogat több projektet Ukrajnában - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.