22 fokra hűtött üres irodák, nappali kivilágítás, lézershow – így (nem) spórol a német kormány a parlamenti szünet alatt

Bundestag, Berlin, Németország, fotó: pixabay.com
Bundestag, Berlin, Németország
Vágólapra másolva!
Amíg mindenkinek takarékoskodnia kell az energiával és a pénzzel, addig a nyári szünet miatt hetekig szinte üresen álló épületben továbbra is megy a klíma és nappal is kivilágítják az utcai homlokzatokat, de egy méregdrága lézershow is belefér a képzeletbeli költségvetésbe – íme, így (nem) spórol a kormány, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Németország bizonytalan téli időszak elé néz, mert nem tudni hogy képes lesz-e kihúzni a hideg évszakot gáz-vagy áramhiány nélkül. Az embereknek azonban nem csak a fagyoskodás és az áramszünet miatt kell aggódniuk, hanem az egyre romló gazdasági helyzet miatt is, az infláció ugyanis évtizedek óta nem látott magasságokban van Németországban. Nem csoda, hogy nem telik el úgy nap, hogy a kormány tagjai, vagy valamely állami szervezet ne szólítaná fel az embereket arra, hogy takarékoskodjanak az energiával és spóroljanak a pénzükkel, mert rettentő nehéz időszak elé nézhetnek Európa államai.

A jelek szerint azonban a szövetségi kormány elfelejthette az egyik legfőbb munkahelyét “takarékos üzemmódba” kapcsoltatni. A Bundestagban, vagyis a német szövetségi parlamentben hetek óta nyári szünet van, az épület szinte teljesen üres,

ennek ellenére még az USA-ban tapasztalható energiapazarlást is felülmúlja az, hogy a klímaberendezések továbbra is működnek, kellemes 22 fokot adva a használaton kívül lévő irodáknak és termeknek. Ráadásul az épület nappal is ki van világítva, újabban pedig egy méregdrága lézershow-val és hangjátékkal is kiegészül a rongyrázás.

– hívja fel rá a figyelmet a Bild.

A napilap szerint a világválság közepette a lézershow 12 500 euróba kerül naponta, mindent egybevéve pedig nagyjából ötvenezer eurót pocsékol el a szövetségi kormány minden egyes nap. Az Alternatíva Németországért (AfD) nevű jobboldali párt szerint a piros színű szociáldemokratákból, a zöldekből és a sárga színű liberálisokból álló “jelzőlámpás” kormánykoalíció teljesen ostobának nézi az embereket. Ahogy közleményében fogalmaz,

A végtelen pazarlást már a kormánypártokon belül is egyre kevesebben nézik jó szemmel. Reinhard Houben, a liberális FDP párt politikusa szerint “botrányos, hogy kettős mércét alkalmaznak az energiatakarékossággal kapcsolatban”. A botránynak külön színfoltot ad a Bundestag bejárata fölött olvasható szöveg – “Dem deutschen Volke” – amely arra hivatott, hogy emlékeztesse az ott dolgozókat a legfontosabb feladatukra: a német polgárokat kell szolgálniuk. Azokat az embereket, akik egyre elégedetlenebbek a kormányukkal. Egy felhasználó a Twitteren gúnyosan azt írta, hogy senki nem várhatja el Olaf Scholz kancellártól, hogy leizzadjon amikor beszalad a munkahelyére egy szelet sütiért.

Egy másik feltette a negyvenmilliós kérdést: volt valaha olyan német politikus, aki az adófizetőkre is gondolt?

A fentieknél még egyértelműbb bírálatot fogalmazott meg egy kommentelő, aki azt írta:

Egy másik pedig azt írta, hogy a kormány képmutatása páratlan szemtelenségről tanúskodik, hiszen míg sokaknak spórolniuk kell mindennel, hogy ki tudják fizetni a számlákat és meg tudjanak élni, addig a politikusoknak nem kell ilyenre gondolniuk. “Ha meg akarjátok mondani másoknak, hogy mit tegyenek, először magatokkal kezdjétek!” – üzente a kormánynak a kommentelő.

A felháborodott hangok egyébként elérték a címzettet, nem sokkal a botrány kirobbanása után elrendelték, hogy a Bundestag épületét “takarékos üzemmódba” kell kapcsolni a nyári szünidő alatt, csakhogy a hivatalos tájékoztatás szerint hetekbe telik, amíg fokozatosan csökkenteni tudják az energiafogyasztást. Vagyis, mire sikerül abbahagyni a világraszóló pazarlást, már vissza is állhat minden a régi kerékvágásba, mert szeptemberben folytatódik a munka.

De nem csak a német politikusok bizonyultak képmutatónak az elmúlt hetekben: Európa másik nagyhatalmát is olyan emberek vezetik, akik bort isznak és vizet prédikálnak. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt,

az Élysée-palota udvarán járó motorral, bekapcsolt légkondicionálóval várták a sofőrök a francia politikusokat, akik az egyik minisztertanácsi ülésre érkeztek.

Az eset különösen is vérlázító volt, mert Emmanuel Macron államfő nem sokkal ezt megelőzően egy interjú során mindenkitől együttműködést és szolidaritást kért a kormány által bevezetni kívánt energiatakarékosság jegyében.

Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter akkor komoly szankciókat is bejelentett. A Le Journal du Dimanche nevű lapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a klimatizált üzleteknek 750 eurós büntetést kell fizetniük, ha nyitva marad az ajtajuk, az éjjel 1 és hajnal 6 óra között bekapcsolt fényreklámokért pedig 1500 eurós büntetés jár.