Vágólapra másolva!
Három nagy múltú, patinás fővárosi futballcsapat, az Újpest FC, a Vasas FC és a Budapest Honvéd is óriási bajban van, amikor már túl vagyunk NB I szezonjának a felén. Ez a három csapat áll ugyanis a tabella végén, és, alighanem ketten közülük a szezon végén elbúcsúznak az élvonaltól. Hiába az edzőváltások az egyik, hiába a stabil háttér a másik, vagy éppen a kitartó menekülés az összeomlás elől a harmadik klubnál, nagyon úgy néz ki, hogy az idei tavasz vízválasztó lesz a három nagy fővárosi klub életében.

Hosszú-hosszú évek óta, de az NB I 12 csapatosra szűkítése után meg aztán pláne sokszor előkerült már az örökzöld téma, miszerint sok a fővárosi klub a labdarúgó élvonalban. Miközben egykori vidéki fellegvárak porosodnak az NB II-ben, addig fővárosi klubok vegetálnak az élvonalban mindenféle különösebb ambíció, vagy akár a legkisebb siker reménye nélkül. "Bezzeg Diósgyőrben" - mondják a drukkerek.

Szerintünk itt véget is ért az élvonalra érett vidéki csapatok sora, de ettől még tény, hogy egy 12 csapatos ligában nem biztos, hogy egészséges 5 (sőt, olykor hat) fővárosi csapat jelenléte.

Azonban a rendszer már csak úgy működik, hogy amelyik csapat kiharcolja, hogy feljusson az NB II-ből, illetve, amelyik kivívja a bentmaradást az élvonalban, az szerepelhet a legjobbak között. Az MLSZ nem földrajzi elhelyezkedés alapján osztogatja az NB I-es tagságot: tessék jobban focizni, mint a riválisok, és máris megnyílik az OTP Bank Liga kapuja.

2023 tavaszán viszont könnyen lehet, hogy dörzsölhetik a tenyerüket: 18 forduló után ugyanis az NB I tabellájának utolsó három helyén az Újpest (19 pont), a Honvéd (17) és a Vasas (17) áll.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista

És ugyan nagyon sűrű a tabella közepe és vége - az ötödik DVSC mindössze öt pontra van az Újpesttől -, nagyon úgy tűnik, hogy két fővárosi kiső lesz a májusi záráskor. Persze ettől még várhatóan nettó értéken csak eggyel csökken a pesti csapatok száma, hiszen jó eséllyel a DVTK és az MTK lesz a két feljutó. De most foglalkozzunk a három élvonalbeli klubbal.

Újpest FC

A 18. fordulót követően a lila fehérek állnak a legjobban a három pesti csapat közül, de büszkék azért ők sem lehetnek magukra. A 19 pontjukat 5 győzelemmel és 4 döntetlennel szedték össze, ehhez jött még 9 vereség, emellé 22 rúgott és 33 kapott gól jár. A lila-fehérek az FTC és az MTK mögött a harmadik legsikeresebb magyar klub, impozáns éremgyűjteménnyel: 20-szoros magyar bajnok, 21-szeres magyar bajnoki második helyezett, 18-szoros magyar bajnoki harmadik helyezett, 11-szeres magyar kupagyőztes, 6-szoros kupadöntős, 3-szoros magyar Szuperkupa-győztes, Nemzetek Tornája-győztes, 2-szeres KK-győztes.

Az Újpest teljes joggal lehet büszke 1912(!) óta tartó folyamatos élvonalbeli tagsagára, ami nem csupán Magyarországon egyedülálló, de alighanem világviszonylatban is párját ritkítja.

Ezért is lenne óriási fájdalom a szurkolóknak, ha véget érne ez a fantasztikus sorozat. Márpedig mindig nem lehet a tűzzel játszani, és az újpestiek szezonjaiban évek óta benne van az osztályváltás. Roderick Duchatelet belga befektető 2011-es színre lépése óta a lilák három Magyar Kupa- és egy Szuperkupa-győzelem mellett a bajnokságban egyetlen bronzérmet (2018) tudnak felmutatni, ami egyrészt joggal dühíti a szurkolókat, másrészt kifogyhatatlan muníciót ad rivális táborok kárörvendésének. Az utolsó bajnoki címért 1998-ig kell visszalapozni, márpedig ilyen sokat még egyszer sem vártak Újpesten bajnoki aranyra.

A szurkolók továbbra is kitartanak a csapat mellett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Köztudott, hogy a belga tulajdonos nem szívesen áldoz a csapatra, Újpesten nem is álmodoznak a drukkerek komoly igazolásokról, örülnek, ha a rengeteg légiós között feltűnik egy-egy ügyesebb játékos.

A szerb Milos Kruscsics 2022 januárjában vette át a csapat irányítását Michael Oenningtől, és az idény végén az ötödik helyre vezette Simon Krisztiánékat, ami jól hangzik, de valójában a dobogótól 10, míg a már kieső MTK-tól csupán nyolc pont választotta el a csapatot.

Évek óta napirenden van az Újpest FC eladása, de valljuk be, nem túl kelendő portéka a klub. Az ajánlattevőkről rendre kiderül, hogy hírül sincs annyi pénzük, amennyit Duchatelet kapni szeretne klubért. És abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy a belga tulaj szándékai valóban komolyak az eladást illetően.

Az Újpestre rázós közeljövő vár a pályán, a következő öt meccsből kettő mindenképpen sorsdöntő, kettő nagyon nehéz, a plusz egyen meg bármi lehet. Sorrendben így néz ki a következő öt bajnoki (19-23. foruló):

Vasas - Újpest, Kisvárda - Újpest, Kecskemét - Újpest, Újpest - DVSC, Újpest - Mezőkövesd

Az utolsó helyen álló Vasas és a 20 pontos Mezőkövesd elleni meccs is tipikus "hatpontos" mérkőzés, a a jelenleg egyaránt dobogós Kisvárdán és Kecskeméten nem a lilák az esélyesek, a Lokinál pedig teljesen kiszámíthatatlan, hogy éppen milyen napjuk van Dzsudzsák Balázséknak.

Szavazzon!

Hány pontot szerez az Újpest a kevetkező öt meccsen?

Honvéd

Hol van már a tavalyi hó, hol van már Marco Rossi bajnoki címet nyerő 2017-es csodacsapata? Hát bizony egyik sincs már sehol. Az olasz Maestro 2018 óta a magyar válogatott kispadján ül.

A 14-szeres bajnok, nyolcszoros kupagyőztes csapat, amelyiket 1947 és 1956 között a világ legjobbjai között emlegették, hasonlóan az Újpesthez ugyancsak régen élte utolsó fénykorát. Az, mondjuk, elég kiadós volt, mert 1983 és 1994 között jóformán a Honvédról szólt az NB I, mondhatni a válogatott klasszisokkal (Détári, Bognár, Bodonyi, Esterházy, Sallai, Kovács Kálmán és sokan mások) teli csapat volt a mai Fradi akkori megfelelője - már-már legyőzhetetlen volt, ezt hét arany-, egy ezüst- és két bronzérem bizonyította.

Ahogy kikoptak a csapatból a klasszisok, és, ahogy elfogyott a pénz a kasszából, úgy maradtak el a sikerek is,

olyannyira, hogy a 2003-04-es idényt az NB II-ben töltötte a csapat. Mióta visszatértek, egy bronzérmet, valamint a bajnoki címet és az azt követő két 4. helyet leszámítva a Honvéd inkább csak szürke középcsapat volt, az utóbbi két idényben pedig csak arra futotta, hogy sikerrel meneküljenek a kiesés elől.

A bajnok Budapest Honvéd játékosai a magasba dobják az olasz Marco Rossi vezetőedzőt az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Honvéd - Videoton FC labdarugó-mérkőzés végén a kispesti Bozsik József Stadionban 2017. május 27-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelenlegi tulajdonosok (a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt.) a 2019-es vásárlás során így nyilatkoztak:

Szakmai sikerként a 2020-as Magyar Kupa-győzelmet lehet elkönyvelni, az anyagi stabilitást pedig talán jelzi, hogy Kispesten továbbra sem szórják a pénzt - ami jelenleg erre elég.

A csapat 4 győzelemmel, 5 döntetlennel és 9 vereséggel 17 pontot gyűjtött, azaz fordulónkénti szerény 1 pontos átlagot sem tudja felmutatni.

18 rúgott góljuknál csak a Vasas lőtt kevesebbet, és egészen biztosan elmondható, hogy nagyon rossz ötlet volt tavaly nyáron a skót Tam Courts kinevezése vezetőedzőnek. A közegtől nagy idegen szakembert október végén váltotta a szerb Dejan Klafurics, akinek szintén nem jósolunk nagy jövőt, miután eddigi hat meccsén mindössze 4 pontot szerzett az irányításával a csapat.

Ha Újpestre nem vár könnyű közeljövő, akkor a Honvédra ez talán még inkább igaz, a kispestiek következő öt meccse ugyanis így néz ki:

Kecskemét - Honvéd, Honvéd - DVSC, Mezőkövesd - Honvéd, Honvéd - Puskás Akadémia, Honvéd - ZTE

A piros-feketék számára kulcsfontosságú lenne a hazai találkozóik megnyerése, valamint egy mezőkövesdi bravúr, de egyik sem tűnik könnyűnek.

Szavazzon!

Hány pontot szerez a Honvéd a következő öt meccsen?

Vasas FC

Az 1960-as évek, Mészöly Kálmánt, Farkasz Jánost, Ihász Kálmánt és sor más klasszist felvonultató sztárcsapata évtizedek óta csak árnyéka önmagának.

Az 1977-es utolsó bajnoki cím óta csak bronzérmek jutottak az angyalföldi klubnak, és persze megannyi keserű pillanat.

A kétezres években hiába lett háromszor is harmadik a csapat az élvonalban, ha ugyanennyiszer megjárta a másodosztályt is, azaz kiegyensúlyozottságról nem beszélhetünk.

A legutóbbi, 2018-as kiesést követően a csapat négy szezont töltött a másodosztályban, rendre lemaradva a feljutásról. Pedig főtámogatóként az OTP Bank érkezésével minden feltétel adott lenne egy, ha nem is a Ferencváros szintjén, de azért hazai mércével mérve sikeres csapat felépítéséhez. Az előző idényt végre már úgy futotta meg az NB II-ben a Vasas, ahogy az elvárható volt, nyolc ponttal előzve meg a második helyen végző Kecskemétet. Ami azt illeti, azzal a kerettel ez volt a minimum: Feczesin Róbert, Pátkai Máté, Otigba Kenneth, Radó András, Jova Levente, Márkvárt Dávid, Vida Máté - csupa válogatott, de minimum komoly NB I-es múlttal bíró játékosok sora.

Radó Andrást búboja meg a gólja után Otigba Kenneth a labdarúgó NB II 38., utolsó fordulójában 2022 májusában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

És ez a keret még csak erősödött a feljutás után, hiszen érkezett a védelembe Baráth Botond, a támaódosorba pedig Holender Filip és Novothny Soma. Dicséretes az angyalföldi klub és a főtámogató részéről, hogy a keretben csak magyar játékosokat találunk, az viszont elkeserítő, hogy az ő teljesítményük 18 forduló során mindössze három győzelemre, nyolc döntetlenre és hét vereségre volt elég, amit 17 pontot ért. A jó védekezés sem (a 21 gólnál csak az FTC, a KTE és a PAFC kapott kevesebbet) ellensúlyozza a halovány támadójátékot: a 14 lőtt gól nagyon kevés.

A szezon előtt kevesen gondolták, hogy Kuttor Attila lesz a másodikként kirúgott edző a bajnokságban, de a csapatot közel másfél éven át irányító, és az NB I-ben korábban, például Mezőkövesden bizonyított edzőnek mennie kellett, miután a Vasas hét fordulót követően is győzelem nélkül állt a tabella utolsó helyén. A helyére lépő Kondás Elemérrel aztán a 11. fordulóban végre megtört a jég, de a MOL Fehérvár elleni 2-0-s sikerrel sem mozdult el a csapat az utolsó helyről. Sőt, azóta is folyamatosan a tabella alján tanyázik a csapat.

Nem mondunk újat, ha azt állítjuk, hogy nehéz hetek várnak a Vasasra. Íme a következő öt forduló menetrendje:

Vasas - Újpest, ZTE - Vasas, Vasas - Kisvárda, MOL Fehérvár - Vasas, Kecskemét - Vasas

Ahogy az Újpest esetében úgy itt is igaz, hogy az egymás elleni meccs sok mindenről dönthet, még akkor is, ha sok van hátra a bajnokságból, mert komoly lélektani előnyt jelenthet egy ilyen rangadó megnyerése. A Várda és a KTE ellen nem a Vasas a favorit, ahogy Egerszegen és Fehérváron is bravúr kellene a pontszerzéshez.

Szavazzon!

Hány pontot szerez a Vasas a következő öt meccsén?

Ki mentheti meg a pestieket?

Elsősorban Münchhausen báró módjára ők húzhatják ki magukat a bajból saját hajuknál fogva, nyilván ennek örülnének legjobban a szurkolóik is. Másrészt azonban olyan sűrű a középmezőny, hogy még egy, a mostaninál csak kicsivel erőteljesebb produkcióval is megelőzhetik a 20 pontos Mezőkövesdet, de akár az ugyanennyivel álló Fehérvár is nagy bajba kerülhet akár két számukra rosszul, míg az üldözőknek jól sikerült forduló alatt is.

Viszont, ha minden marad így, akkor érdemes lesz várni a 26. és a 28. fordulóra: előbbiben a Vasas a Honvédot, míg utóbbiban a Honvéd az Újpestet fogadja.

Szavazzon!

Melyik két csapat esik ki az NB I-ből?