Vágólapra másolva!
A magyar férfi labdarúgó-válogatott csütörtökön este az idei első mérkőzésén 1-0-ra legyőzte Észtországot. A Bulgária elleni, hétfői Európa-bajnoki selejtezőre történő felkészülés így sikerrel zárult a Puskás Arénában, ahol a szurkolók kiváló hangulatot teremtettek Marco Rossi jubileumán.

Marco Rossi szövetségi kapitánynak ez volt az 50. mérkőzése a magyar válogatott kispadján, és az észtek az egyik kedvenc ellenfelének számítanak, hiszen

az első idegenbeli pontját és az első kapott gól nélküli meccsét is a balti együttes ellen szerezte

még a 2018-as Nemzetek Ligájában. Az e heti összetartás alatt említette az olasz szakember, hogy ugyan egyértelműen a bolgárok elleni összecsapás élvezi a prioritást és az észtek ellen még belefér néhány kísérletezés, már csütörtökön is nagyjából azt a csapatot szeretné látni, amelyet hétfőn fog. Ennek megfelelően kevés meglepetés volt az Észtország elleni kezdőcsapatban.

A magyar válogatott kezdőcsapata az észtek elleni mérkőzésen Fotó: Polyák Attila - Origo

Dibusz Dénes előtt az utolsó egymás elleni mérkőzésen gólt szerző Willi Orbán, Lang Ádám és Szalai Attila lépett pályára, a középpályát Bolla Bendegúz, Kalmár Zsolt, Vécsei Bálint és Kerkez Milos alkotta, a támadósorban pedig Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Ádám Martin indította el a meccset.

Legutóbb több, mint négy hónapja játszott mérkőzést a válogatott, a szurkolók kiéhezettségét pedig jól mutatta, hogy már órákkal a meccs előtt óriási hangulat volt a Puskás Aréna környékén, kezdésre pedig 40 ezernél is több szurkoló töltötte meg a nézőteret – majdnem annyian, mint egy hete, a Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntőjén. A nézőszám az utolsó pillanatokban is nőtt, hiszen voltak, akik a stadion előtt, már a bemelegítés alatt vásárolták meg a jegyeiket a telefonjukon.

Már a meccs előtt, a stadionhoz vonulás közben megadták az alaphangot a szurkolók Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyarok higgadtan kezdték a meccset, az első másfél percben végig birtokolták a labdát – akkor Bolla kapott indítást, ám a kapu mellé emelte a labdát. Nem sokkal később ismét a Grashoppers játékosa volt a főszereplő, ám ekkor a hazai kapunál, amikor az első észt helyzetnél kellett tisztáznia szögletre.

Az első veszélyes lövés Szoboszlai nevéhez fűződött,

aki az észt térfél közepén megkapott labdát 22 méterről lőtte fölé a 7. perc végén.

Szoboszlai Dominik lövése volt az első igazi lehetőség Fotó: Polyák Attila - Origo

A hazai közönség nagy örömére a magyar nyomás folytatódott a következő percekben is: mindkét oldalról érkeztek beadások, ám rendszerint a védők vagy az Arsenal-kapus Karl Hein tisztázni tudott. Kontrából is veszélyeztetett a válogatott, amikor az észtek a hazai térfélen vesztették el a labdát, ám Kerkez lövése fölé szállt a formás ellentámadás végén.

Az első negyedóra végén az észtek is felélénkültek, előbb egy beadásnál rúgott luftot a középen érkező támadó, majd Rauno Sappinen kapott kiugratást és lőhetett 8 méterről, de

a jobb alsóba tartó lövését Dibusz óriási bravúrral kitolta.

Ezek a helyzetek kicsit visszavetették a magyarok lendületét, de a mezőnyben továbbra is Marco Rossi együttese játszott inkább fölényben. Ezt a félidő közepéhez érkezve Sallai lövése is megmutatta, aki egy szép cselsorozat után közel járt ahhoz, hogy 2022 után 2023-ban is ő szerezze a magyar csapat első gólját, ám Hein a helyén volt.

Rengeteg beadás volt az első félidőben, ami hol magyar, hol észt fejet talált Fotó: Polyák Attila - Origo

A folytatásban is az észt kapus akadályozta meg az első gól megszületését, miután Szoboszlai éles szögből meglőtt erős szabadrúgását tolta ki a léc alól, majd egy Bolla-beadás után vetette Ádám Martin és a labda elé magát. Fél óra után Sallai mutatta meg magát többször is, ám egyszer a védők gátolták meg a lövésben, egyszer mellé lőtt a tizenhatoson belülről, egyszer pedig az Ádám fejére ívelt labda volt néhány centivel magasabb a kelleténél.

A 37. percben aztán már úgy tűnt, semmilyen hiba nem csúszott a gépezetbe: Bolla kapott egy labdát Vécseitől a jobb szélen, bevezette a tizenhatoson belülre, majd hatalmas erővel kilőtte a rövid felső sarkot. A 23 éves játékosnak ez lett volna az első gólja címeres mezben, ám

az önfeledt ünneplést kétperces videózás követte, melynek végén les miatt érvénytelenítették a találatot

– a hazai közönség örömmámora rögtön füttykoncertbe csapott át.

Bolla Bendegúz gólját utólag érvénytelenítette az osztrák játékvezető Fotó: Polyák Attila - Origo

A 41. percben aztán már senki és semmi nem vehette el a magyar gólt: Kalmár Zsolt lábára érkezett egy tökéletes beívelés, amit a DAC középpályása ugyan kissé eltört, ám

Ádám Martin nagyszerűen tette bele a fejét a labdába, ami így védhetetlenül csapódott a hálóba.

A Dél-Koreában légióskodó támadónak ez volt az első válogatott gólja.

Ádám Martin szerezte az év első gólját a magyar válogatott színeiben Fotó: Polyák Attila - Origo

A középkezdés után alig maradt idő az első félidőből, ám így is mindkét fél előtt adódott egy-egy nagy helyzet. Előbb a vendégek jutottak el hosszú idő után a magyar tizenhatoson belülre, a jobb oldali beadást azonban Artur Pikk 11 méterről a kapu fölé pörgette.

A hosszabbításban aztán Sallai lőtt 19 méterről Hein kapujára: a Freiburg játékosának bombája néhány centivel kerülte el a bal alsó sarkot, így maradt az egygólos magyar előny a szünetben.

A vezetés teljesen megérdemelt volt, amit az is mutatott, hogy a hazaiak minden statisztikai mutatóban az ellenfelük fölé kerekedtek az első játékrészben.

Sallai Roland a magyar támadások főszereplője volt az első félidőben Fotó: Polyák Attila - Origo

A második félidő elején Marco Rossi is cserélt: a keret legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosa, Nagy Ádám érkezett Vécsei Bálint helyére. A játékrészt a hármat változtató vendégek kezdték jobban: fejesből és megpttanó lövésből veszélyeztettek, többet birtokolták a labdát, és amikor mégsem, akkor agresszívebben védekeztek.

Az észtek váratlan stílusváltása ellenére a közönség buzdítása nem hagyott alább, és a magyar válogatott sem roppant össze, hanem fokozatosan visszavette az irányítást, ám

komolyabb helyzetet csak a sárga lapot kapó Szoboszlai kapura csavart szöglete jelentett.

Talán éppen ezért a 60. percben újabb két cserét hajtott végre a hazai csapat: Ádám és Kalmár hagyta el a pályát, a helyükre Gazdag Dániel és Kleinheisler László került – Marco Rossi nevét is ekkortájt kezdte skandálni a közönség.

Bátran kezdték a második félidőt az észtek Fotó: Polyák Attila - Origo

A következő lehetőség mégis az észtek előtt adódott, Szergej Zenjov 8 méterről leadott lövését Dibusznak kellett hárítania. A túloldalon is akadt dolga a kapusnak, Szoboszlai távoli próbálkozását Hein tölta szögletre, majd Kleinheisler lövését ütötte ki, majd fogta meg Lang elől.

A félidő felénél aztán a videobíró majdnem visszaadta, amit az első félidőben elvett: Orban átadását Kerkez vezette rá a a kapusra, ám Nyikita Baranov szabálytalankodott vele szemben. Az osztrák játékvezető nem ítélt semmit, de a videózás után befújta a büntetőt, mert az észt védő rálépett Kerkez Milos lábára. A Puskás Aréna szinte felrobbant a 71. percben hozott ítélet láttán, ám

a tizenegyest Sallai nem lőtte elég pontosan: a jobbra vetődő Hein ki tudta ütni a labdát.

Kerkez Milos buktatásáért járt a büntető a magyar válogatottnak, ám értékesíteni nem sikerült azt Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem sokkal ezután a Freiburg légiósát lecserélte Rossi, helyére Németh András érkezett, míg Szoboszlai helyett egy újonc, Csoboth Kevin lépett pályára a 76. percben. A csapatkapitányi karszalag Szalai Attilára került át Szoboszlairól. Rögtön a változtatások után óriási helyzetbe került a debütáló játékos:

Csoboth tekerte el jobbal a labdát a bal felső irányába, ám Hein bravúrral fölé tolta azt.

A 22 éves támadón nagyon látszott a bizonyítási vágy, ugyanis a folytatásban is többször volt a magyar támadások középpontjában, és legtöbbször csak szabálytalanul tudták megállítani őt az észtek.

A 84. percben az utolsó cseréjét is végrehajtotta a magyar válogatott: Bolla helyére Botka Endre érkezett a pályára. Helyzetig a hazaiak ezután már nem jutottak, de a a hajrában már az észteknek sem volt esélye az egyenlítésre – főleg azért, mert a magyar csapat a labdát magabiztosan birtokolva nem is adott erre lehetőséget.

Karl Hein bravúrjai ellenére magyar győzelemmel zárult a meccs Fotó: Polyák Attila - Origo

Marco Rossi jubileuma tehát az észt kapus bravúrjai, a videózás után elvett gól és a kihagyott büntető ellenére is győzelemmel zárult, amit a hazai közönség is elégedetten, az utolsó percekben már kivétel nélkül állva és ünnepelve nyugtázott. A sípszó után fülsüketítő ujjongás, Rossi éltetése és a Himnusz eléneklése következett, cserébe azért, mert a Nemzeti Tizenegy ott folytatta a sikersorozatot, ahol tavaly abbahagyta.

A magyar válogatott hétfőn 20:45-től a Puskás Arénában játssza az első Európa-bajnoki selejtezőjét a pénteken Montenegró ellen megmérkőző Bulgáriával,

míg az észtek szintén hétfő este, Ausztriában kezdik meg a kvalifikációs sorozatot a jövő nyári, németországi kontinenstornára.

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Észtország 1-0 (1-0)
Puskás Aréna, 40 ezer néző, v.: Walter Altmann (osztrák)
Magyarország: Dibusz - Lang, Orbán, Szalai - Bolla (Botka, 84.), Kalmár (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez - Sallai (Németh A., 76.), Szoboszlai (Csoboth, 76.) - Ádám (Gazdag, 60.)
Észtország: Hein - Kuusk, Paskotsi, Baranov (Tougjas, 81.) - Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Sinyavskiy, Pikk (Reinkort, 84.) - Käit - Sappinen (Zenjov, a szünetben)
gólszerző: Ádám (41.)
sárga lap: Szoboszlai (59.), illetve Baranov (70.), Tunjov (81.)