Drámai helyzetbe került Szlovákia a háború miatt

elektromos repülőgép
A több mint kétszeres hangsebességgel repülő orosz Mikojan-Gurevics MiG-29 típusú vadászgépek nagy teljesítményű utánégetős hajtóművel rendelkeznek
Vágólapra másolva!
Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának - jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

Gruskov arra reagált, hogy a nap folyamán megérkezett Ukrajnába az első négy MiG 29-es azok közül, amelyeket Szlovákia ígért a kijevi vezetésnek.

- hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

"Minket ez egyáltalán nem ért váratlanul. Egyszerűen a lelőtt gépekről vezetett statisztikánkban újabb számok fognak megjelenni" - fűzte hozzá.

Gruskov szerint "Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket,

ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt, és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot".

Moszkva destruktív lépésként értékelte a szlovák MiG 29-esek átadását. A kép illusztráció! Forrás: Wikimedia Commons

Hozzátette, hogy

az elképzelhető jogsértések csokrába beletartozik a szerződésszegés is, tekintettel azokra a rendelkezésekre, amelyek tiltják a gyártó engedélye nélkül a fegyverek továbbadását harmadik félnek.

Gruskov ezzel arra utalt, hogy a MiG 29-eseket eredetileg a Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártották.