Itt a drámai kutatás: sokkal nagyobb baj a magas vérnyomás, mint ahogy eddig gondolták

vérnyomás
Vágólapra másolva!
Memóriavesztést és akár demenciát is okozhat a magas vérnyomás – figyelmeztet egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A magas vérnyomás gyakori, a világ népességének 30 százaléka szenved tőle, és legalább ugyanennyien vannak, akiknél már kialakulóban van a betegség. Köztudott, hogy nincs jótékony hatással az agyra, bár azt idáig a kutatók sem tudták megmondani, pontosan milyen károsodásokat okoz és ezek mely agyterületeket érintik.

A European Heart Journal című szakfolyóiratban március 27-én közzétett tanulmány arról ír, hogy sikerült azonosítani olyan agyi régiókat, amelyeket a magas vérnyomás károsít; ezek roncsolódása szellemi leépüléshez, demenciához vezethet.

Az Edinburgh-i Egyetem (Egyesült Királyság) és a krakkói Jagelló Egyetem Orvosi Főiskolájának (Lengyelország) munkatársai 30 000 ember egészségügyi adatait vizsgálták. Többek között agyi MRI-felvételeket, és genetikai tényezőket elemeztek.

Az eredmények alapján kilenc olyan agyterületet sikerült azonosítani, amelyek összefüggésben álltak a magasabb vérnyomással és a rosszabb kognitív funkciókkal.

Az érintett agyterületek olyan funkciókat láttak el, mint a tanulás, a mozgás, az érzelmek szabályozása, a döntéshozatal lehetővé tétele, vagy az összetettebb napi feladatok tervezése.

A magas vérnyomás által károsított agyterületek Forrás: Dr Lorenzo Carnevale, IRCCS INM Neuromed

A tanulmányban azt is kimutatták, hogy

a magas vérnyomás miatt csökkent az agytérfogat és az agykéreg felülete, továbbá módosultak az agyi kapcsolatok és az agy aktivitása is megváltozott.

„Ezeknek az agyterületeknek a vizsgálatával előre meg lehet jósolni, hogy a magas vérnyomás miatt kiknél fog gyorsabban kialakulni a memóriavesztés és a demencia" – mondta Tomasz Guzik, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa. A szakember hozzátette, hogy az új eredmények egyúttal célzott, hatékony terápiák, gyógyszerek kifejlesztését is lehetővé teszik.