Putyin szóvívője keményen bírálta Amerikát

ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, ukrajna, háború
Harkiv megye, 2022. május 18. Tank tetején ülő ukrán katonák Dicsőség Ukrajnának és Halál az ellenségre feliratú ukrán zászlót lobogtatnak a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. május 17-én. MTI/AP/Bernat Armangue
Vágólapra másolva!
A NATO folyamatos bővítése nem erősíti a globális biztonságot, hanem újabb konfrontációkhoz és konfliktusokhoz vezet - jelentette ki Csang Ming, a Sanghaji Együttműködési Szervezet főtitkára Sztanyiszlav Zasszal, a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkárával tartott szerdai megbeszélését követően. Az orosz külügyi szóvivő szerint Ukrajnában a helyzet Washington durva beavatkozása miatt fordult drámaivá.
Vágólapra másolva!

Csang Ming hangsúlyozta, hogy a NATO a hidegháborús gondolkodás szellemében fogant.

- mondta a kínai diplomata.

- mutatott rá Csang Ming Svédország és Finnország tervezett NATO-csatlakozására utalva.
Kijelentette, hogy

A 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Irán és Mongólia.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján finn újságírói kérdésre válaszolva ecsetelte a Finnország tervezett NATO-csatlakozása és Ukrajna ez irányú törekvései közti különbséget. Mint mondta,

Maria Zaharova szerint az sem figyelhető meg, hogy Finnországot Ukrajnától eltérően - szerződések alapján vagy anélkül - fegyverekkel halmoznák el egy konfliktusövezetben Forrás: AFP/Sputnik/Vladimir Pesnya

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy alapvető különbség van Finnország és Ukrajna helyzetét illetően az esetleges NATO-tagság tekintetében.

- tette hozzá. Zaharova szerint az sem figyelhető meg, hogy Finnországot Ukrajnától eltérően - szerződések alapján vagy anélkül - fegyverekkel halmoznák el egy konfliktusövezetben.

- húzta alá az orosz külügyi szóvivő.

Leszögezte: Ukrajnában a helyzet Washington durva beavatkozása miatt fordult drámaivá.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Krím-24 televíziós csatornának a nap folyamán nyilatkozva közölte:

Moszkva fogja finanszírozni "a felszabadított" ukrajnai területek újjáépítését, és helyreállítja az érintett térségek és Oroszország közúti összeköttetését.

Mint mondta, Zaporizzsja megyében újra kell indítani az üzleti tevékenységet, a helyi üzemek apránként megkezdhetik az építőanyagok szállítását Oroszországba, illetve a luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" újjáépítését. Hozzátette, hogy utóbbi térségekben már építőbrigádok dolgoznak a károk helyreállításán. Beszélt arról is, hogy az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak és Ukrajnának is fog áramot szolgáltatni, amennyiben utóbbi fizet ezért.
Husznullin továbbá ismertette, hogy a zaporizzsjai Melitopol városában májusban már rubelben kapják meg a lakosok a nyugdíjat és a fizetéseket. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.