Rendkívüli hír érkezett a világ legdrágább epréről

Tények és tévhitek a házi fogfehérítésről eper dr. life
Vágólapra másolva!
Az Oishii Omakase Berries, az ínyencek kedvenc epre hamarosan a Whole Foods üzleteiben is kapható lesz és az ára is csökken – olvasható a Fastcompany tudósításában.
Vágólapra másolva!

A szállítás nehézségei miatt ennek azonban egyelőre csak a New York-iak örülhetnek, hiszen a városhoz közel, New Jersey-ben nyílik az Oishii legújabb, vertikális farm, mely gondosan kialakított mesterséges körülmények között termeszti a japán eredetű különleges eperfajtát - írja a Világgazdaság.

Szembemenve az általános drágulási hullámmal, a mindeddig 50 dolláronként 8 szem epret tartalmazó tálcákat 11 közepes méretű szemet 20 dollárért, 6 közepes szemet 11 dollárért vagy 3 szemet 6 dollárért (átszámítva körülbelül 2200 forint) kínáló ajánlatok váltják. A cég közlése szerint az egykori sörgyár területén kialakított, közel 7 ezer négyzetméteres termesztőhelység lehetővé teszi, hogy kiszolgálják a 2018 óta elérhető ételkülönlegesség iránti igényeket, ráadásul olcsóbban.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy az új létesítmény robotika és automatizáció segítségével 60 százalékkal kevesebb energiát és 40 százalékkal kevesebb vizet használ a cég korábbi üzeménél.

A képen középen az Oishii Hiroki Koga alapítója és vezérigazgatója látható Forrás: Getty Images/ 2022 Steven Ferdman

Ezen a nyáron az eprek a Whole Foods New York NoMad negyedében található, reprezentatív üzletében jelennek meg, de a cég társalapítója, Hiroki Koga szeretné, ha idővel sikerülne további üzemek létrehozásával országos lefedettséget elérni. 2021 októberében Los Angelesben nyitott termesztőhelységet a vállalat, így az eprek szállításának nehézségei miatt egyelőre csak a két nagyvárosban érhetőek el.

A függőleges kertek területén az Oishii versenytársa, a Bowery Farms 14,99 dollárért kínál 8 szem epret, ám Koga szerint az ő termékük a felhasznált különleges japán fajták miatt más ízélményt adnak. A céget 2017-ben alapították és a 2021. márciusi, első finanszírozási körben 50 millió dollárt tudott összekalapozni. A tervek szerint a későbbiekben paradicsom, dinnye és paprika is nőhet a függőleges farmjaikon.