Ki akarták végezni terroristák a volt amerikai elnököt

9/11, 20 éve történt a terrortámadás, George W. Bush
US President George W. Bush addresses the nation from the Oval Office 11 September, 2001 at the White House in Washington, DC. "Thousands of lives were suddenly ended by evil, despicable acts of terror," Bush said in the prime-time televised address from the Oval Office, less than 12 hours after four airliners were hijacked and flown on kamikaze missions towards their targets. AFP PHOTO / TIM SLOAN (Photo by Tim SLOAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorszervezet egyik iraki migráns szimpatizánsa többedmagával George W. Bush volt amerikai elnök meggyilkolását tervezte, de a merényletkísérletet az FBI leleplezte, és ezáltal meghiúsította azt – írja a BBC az amerikai hatóságok információira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A bírósági dokumentumok szerint a gyanúsított egy 52 éves iraki állampolgárságú migráns, Shihab Ahmed, aki 2020 óta tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol menekültstátushoz folyamodott. Nem világos, hogy az iraki migráns mikor kért menedéket Amerikában, az viszont biztos, hogy menekültstátust még nem kapott, mivel a kérelme elbírálás alatt állt.

Az FBI azt állítja, hogy

az Ohio államban élő iraki férfi az amerikai-mexikói határon át próbált meg más irakiakat átcsempészni annak érdekében, hogy segítsék őt a merénylet végrehajtásában.

George W. Bush volt amerikai elnök Forrás: AFP/Tim Sloan

Shihab Ahmed a kihallgatások alatt tulajdonképpen

bevallotta, hogy meg akarta gyilkolni Busht, ezt azzal indokolta, hogy a volt amerikai elnök „sok irakit ölt meg", és szétverte a közel-keleti államot.

Az FBI szerint a merényletet idén márciusban akarták végrehajtani.

Shihab Ahmed 10 év börtönbüntetésre számíthat, amiért megpróbált irakiakat illegálisan az Egyesült Államokba juttatni, és további 20 évre, amiért bűnsegédletet vállalt egy korábbi amerikai elnök meggyilkolásának kísérletében.