Megfizethetetlenül drága lett a horvát tengerpart - részletek

Vágólapra másolva!
Vége a járványnak, a legtöbb országba újra szabad a beutazás. A szabadság foka azonban az ember pénztárcájának vastagságától is függ... A nyaralás ugyanis idén nem lesz olcsó mulatság. Az elszabaduló energia- és élelmiszerárak miatt az üdülési költségek is lényegesen megemelkedtek. Adriai-, Égei- vagy Jón-tenger? A V4NA Hírügynökség utánanézett a térség legjobb üdülőhelyeinek, de a táj szépsége mellett az árakat is felmérte.
Vágólapra másolva!

Görögország – a klasszikus

Görögország partjait az Égei- és a Jón-tenger mossa. Festői partvidékei, homokos strandjai, nagy hagyományon alapuló idegenforgalma világszerte ismert. Az ország két éven át szenvedte a covidot. 2020-ban gyakorlatilag teljesen kihaltak voltak az üdülőhelyek, 2021-ben pedig a szigorú és állandóan változó beutazási korlátozások miatt maradt el a turisták hada. 2022-ben az idegenforgalom újbóli berobbanására számítanak a görögök.

Forrás: Pixabay

Minden előzetes becslés és foglalási adat arra utal, hogy visszatérnek hozzájuk azok, akik az elmúlt két évet otthon, vagy más desztináción töltötték. A görögök pedig alig várják, hogy a kasszájukat újból külföldi pénz telítse. Hogy az elmúlt időszak kiesését pótolják, most emeltek is az árakon. A szállások díja nagyjából 20 százalékkal emelkedett az előző évhez és a pandémia előtti időkhöz képest. Az élelmiszerek ára azonban nagyot ugrott.

A greekcitytimes.com cikke szerint a pitában tálalt gyros ára átlagosan 4 euró (tavaly 2,60 és 3,00 euró között mozgott), a menüs kiszerelésé pedig 7. A jegeskávé 5 euró, a sör pedig szintén 4-5 euróba kerül. A boltokban is drágulnak a termékek: a kenyér, az olaj, a gyümölcsök és a zöldségek is. Az üzemanyag ára is magas – 2 euró 25 cent litere. Ez elsősorban a buszos nyaralások és kirándulások árát emelheti meg.

Forrás: Pixabay

Horvátország – a legdrágább

Az adriai ország is idén próbálja behozni a járvány alatt elszenvedett lemaradását. Ők azonban nem 20, hanem majdnem 50 százalékot emelnek az árakon. A vecernji.hr cikke szerint az Adria partján egyre több van drága szállodából, apartmanból és étteremből, ezzel együtt pedig egyre kevesebb olyan, amit az átlagember is ki tud fizetni. A horvát portálnak nyilatkozó szakértő, Sanja Čižmar azt mondta, az előzetes becslések szerint a legtöbb helyen 20-25 százalékos lesz a drágulás az idei szezonban, a nagy kereslet és a tömeges előfoglalás miatt azonban egyes szállodák az 50 százalékos drágítást is megkockáztatják. Emellett az élelmiszerárak emelkedése is lecsapódik a hotelek árain – többe kerül a menük biztosítása, az árkülönbözetet pedig természetesen felszámolják a fogyasztóknak.

Ha pedig valaki inkább csak apartmant bérelne, akkor sem jár sokkal jobban. A portál számításai szerint az a négyágyas apartman, mely a járvány előtt naponta 80 euróba került, mostanra 110-130 euróra is drágulhatott. Ami azt jelenti, hogy egy négyfős család hétnapos szállásköltsége a 900 eurót is meghaladhatja. És ehhez jön még az útiköltség (1,80 az üzemanyag litere) és a napi háromszori étkezés – utána pedig a desszert, a két eurós gombócárral számolva 20-30 eurót is otthagyhat a család a fagyis standnál.

Forrás: Pixabay

A horvát tengerparton a helyiek már nem is igen nyaralnak. A többség olcsóbb desztinációt keres, másik országban. A kapacitások azonban mégis megtelnek, mert a külföldiek kedvelik az Adriát, és az összeköttetés is jó a nyugat-európai országokkal. A horvátok pedig addig emelik az árakat, ameddig a külföldi vásárlóerő ezt engedi. Eközben a régióból érkező turisták kiszorulnak.

Erről egy négyfős szerbiai család mesélt a hírügynökségnek.

Elmondásuk szerint néhány hete foglaltak szállást az egyik horvátországi szigeten – egy kétszobás apartmant, erkéllyel. Az előleget ki is fizették, közvetlenül a szállásadónak. Néhány napja azonban felhívta őket a tulaj, és közölte, a pénzükért csak egy kisebb, erkély nélküli szobát kapnak majd, a nagyot ugyanis, ahova eredetileg mentek volna, kivette valaki más. A család így kénytelen volt más megoldást találni, néhány héttel az indulás előtt, két kisgyerekkel azonban ez igencsak bosszantó – mesélték.

Alternatívák az Adrián – Montenegró és Albánia

Aki az Adria hangulatára vágyik, mégsem nyúlna olyan mélyen a zsebébe, választhatja Montenegrót vagy Albániát. Bár ez a két ország egyesek szemében veszélyesnek és túl „balkáninak" tűnhet, az utóbbi években óriási fejlődésen mentek keresztül. Áraik azonban messze elmaradnak a horvát parton tapasztalhatótól – szállást is olcsóbban foglalhatunk, és az éttermekben is könnyebben elengedhetjük magunkat.

Forrás: Pixabay

Montenegró igazi gyöngyszem. A tiszta Adria és a monumentális hegyek találkozása festői látványt nyújt. Építészeti öröksége is gazdag: erődöket, templomokat, kanyargós, macskaköves utcákat, eldugott sikátorokat találni itt. A szálláshelyek között vannak luxushotelok és családias panziók is, étteremből, klubokból, szórakozóhelyekből nincs hiány. A partszakasz legnagyobb kikötővárosa Bar, a legpezsgőbb település Budva (ahol nyáron óriási fesztiválok, koncertek várják a turistákat), a legfestőibb pedig Kotor, az azonos nevet viselő öbölben meghúzódva. Montenegróban, bár egyre több a külföldi turista, még érezhetőbb a hagyományos, jó értelemben vett balkáni mentalitás, a nagy vendégszeretet, a lassabb tempó. Ami pedig a tankolást illeti, itt egy liter benzin 1 euró 70 cent, vagyis olcsóbb, mint a horvát vagy görög kutakon.

Albánia tengerpartja sokáig csak a helyiek körében volt közkedvelt. Rendszerint a külföldön dolgozó, nyáron hazatérő albánok üdültek itt. A pandémia éveiben azonban szélesebb körben is megismerték, a balkáni ország ugyanis nem kért a beutazóktól semmilyen igazolást vagy engedélyt. Albánia tengerpartja két részből áll, az északi széles és homokos, a déli, mely már a görög szakasszal határos, festőibb és változatosabb. Albániában azonban az árak a legvonzóbbak. A szállások rendkívül jó ár-érték arányban vannak – itt nem szűk apartmanokban és aprócska szobákban kell nyomorognunk, hanem 40-50-60 négyzetméteres lakásokat is kivehetünk a horvátországi ár töredékéért. Olyan albániai szálláshelyet is találni, melynek csak az erkélye nagyobb, mint máshol egy hotelszoba. Az ellátás is rendkívül olcsó – az éttermekben a pizza 5-6 eurótól indul, klasszikus fogásért 8-10 eurót kell fizetni, a gyros 2-2,5 euró. Egy pohár borért 1,5 eurót, a sörért 2,5-et kell adni. Az üzemanyag litere itt kicsivel kevesebb mint 2 euró.

Horvátország a legdrágább – a bookingnál is

A Booking szálláskereső oldalon is utánanézett a V4NA annak, hogy mennyibe kerül egy négytagú családnak a nyaralás Montenegróban, Albániában, Horvátországban vagy Görögországban. A keresőbe azt írták be, hogy augusztus közepén utaznának, két felnőtt és két gyermek.

Horvátországban erre az időszakra Dubrovnikban kerestek szállást. Augusztus 15-től 25-ig 10 éjszakára, a tengertől 1 kilométerre lévő apartman 972 euróba kerülne. Ezért a pénzért viszont semmilyen ellátást nem kapni. Ugyanerre az időszakra, hotelben reggelivel 2000 eurót kell fizetni, az árak határa pedig a csillagos egekben van.

Forrás: Booking

A szomszédos Montenegróban már jóval olcsóbban nyaralhatunk. Ugyancsak a Bookingon keresett a V4NA, ugyanazon szűrőkkel a szálláshelyekre. Budván a legolcsóbb, ellátás nélküli apartmanok már 280 euróért elérhetők. Ezek a helyek is nagyjából ugyanakkora távolságra vannak a tengertől, mint a horvátoknál, mégis kevesebb, mint a felébe kerülnek. Hotelben természetesen itt is mélyebben a zsebbe kell nyúlni, de korántsem annyira, mint Horvátországban, sőt. Itt a négytagú családnak a hotelos nyaralás 500 euróba kerülne. Ez negyede a horvát árnak.

Forrás: Booking

Albániában, Durresben a vízparttól mindössze 50 méterre található apartman 120 euróba kerül, 200-250 euróért pedig már igazán színvonalas szállást is találni, szintén a parton. Hotelt itt négy főre, reggelivel 600 euróért találni.

Görögországban Sartit jelölte ki úticélul a V4NA. Ez autópályán Magyarországon, Szerbián és Észak-Macedónián át könnyen megközelíthető. Itt is a Booking applikációját használták. A népszerű üdülőhelyen a legolcsóbb apartman 10 éjszakára 1250 euróba kerül. A görög nyaralók azonban jóval közelebb, mindössze pár méterre vannak a tengertől, ellentétben a horváttal például, ahol egy ilyen vízparti szállásért csillagászati összeget kellene fizetni. Hotelellátás 1500 euróért kapható Sartin augusztus közepén.