Gigantikus olajmezőt jelentettek be az oroszok

Arktisz, olaj
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az orosz Rosznyeft bejelentette, hogy 82 millió tonnás olajmezőt fedeztek fel az északi sarkvidéki Pecsora-tengerben.
Vágólapra másolva!

A Rosznyeft a térségben végzett olajfúrási kampányt,

ennek köszönhetően fedezték fel a 82 millió tonnás olajmezőt

– írja az Oilprice.com az orosz vállalat közlése alapján.

1 tonna olaj nagyjából 7 szabványos hordónyi nyersolajat jelent. Ilyenformán a felfedezés hozzávetőlegesen 540 millió hordó olajat takar (az persze további kérdést jelent, hogy ebből mennyit lehet gazdaságosan kitermelni).

Az olaj minőségét tekintve a cég közölte azt is, hogy a szabad folyású olaj „könnyű, alacsony kéntartalmú, valamint alacsony viszkozitású". A Rosznyeft az eredményt kommentálva hangsúlyozta, hogy ez is bizonyítja az érintett térség jelentős olajpotenciálját.

82 tonna olajat találtak a Pecsora-tengerben Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

A társaság egyébként júniusban jelentette be, hogy folytatja a Vosztok elnevezésű olajprojektjét. Erről Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője azt mondta, hogy ez az egyetlen olyan olajprojekt ma a világon, amely stabilizálhatja az olajpiacot.

A Rosznyeft szerint a Vosztok 2033-ig évente akár 115 millió tonna olajat is kitermelhet.

Ez az olajmennyiség a 2021-es teljes orosz olajkitermelés 20 százalékának felel meg.