Szorul a hurok Scholz körül

President of the EU Parliament Metsola visiting Berlin Federal Government EU --- DIP Horizontal POLITICS PARLIAMENT
Olaf Scholz
Vágólapra másolva!
Az ügyészség gyanús e-maileket talált a német kancellár hivatalvezetőjének postafiókjában, amelyek bizonyíthatják Olaf Scholz érintettségét az adócsalási ügyben - írja a Magyar Nemzet. Scholzot azzal gyanúsítják, hogy Hamburg polgármestereként befolyásolta az adóhatóságot, így a hivatal lemondott a Warburg Bank által a CumEx-ügyletekkel kicsalt jogtalan adó-visszatérítés visszafizetéséről.
Vágólapra másolva!

A kölni államügyészség átkutatta a német kancellár hivatalvezetőjének e-mail-fiókját. A nyomozók egy gyanús üzenetet találtak, amelyet Olaf Scholz (SPD) bizalmasa, Jeanette Schwamberger írt 2021 áprilisában. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a hír – amelyről a Stern, az NDR és a Manager Magazin is beszámolt, rendkívül kínos helyzetbe hozta a német kancellárt, akit pénteken hallgat meg a hamburgi vizsgálóbizottság, amely az úgynevezett CumEx adó-visszatérítésekkel összefüggő nemzetközi csalássorozatának németországi szálait vizsgálja.

Scholzot azzal gyanúsítják, hogy Hamburg polgármestereként befolyásolta az adóhatóságot, így a hivatal lemondott a Warburg Bank által a Cum-Ex-ügyletekkel kicsalt jogtalan adó-visszatérítés visszafizetéséről.

Scholz bizalmasának postafiókjában most a nyomozók rábukkantak egy e-mailre, amelyet a jelenlegi kancellár irodavezetője írt 2021 áprilisában, és amelyet a kölni államügyész gyanúsnak minősít. A portál szerint a hamburgi parlamenti vizsgálóbizottság kérdésével kapcsolatban Olaf Scholz kinevezéseiről a Cum-Ex, Warburg, valamint bankárok és politikusok ügyében az irodavezető e-mailt írt javaslatokkal, és elküldte Wolfgang Schmidtnek, a Kancellária jelenlegi vezetőjének, aki akkoriban a Pénzügyminisztérium államtitkára volt. Az ügyészség értékelésében az „Adattörlés témája" alcím alatt azt írja:

Brüsszel, 2022. március 25. Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozójának zárónapján, 2022. március 25-én MTI/EPA/Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Legutóbb az derült ki, hogy

nem sokkal Scholz első vizsgálóbizottsági meghallgatása előtt törölték a naptárak bejegyzéseit és az e-mail-fiókok üzeneteit.

Olaf Scholz egyre kínosabb helyzetbe került, hiszen

pénteken ismét tanúskodnia kell a hamburgi parlament vizsgálóbizottsága előtt a Cum-Ex-botrányban való részvételéről.

Gerhard Strate sztárügyvéd Kölnben és Hamburgban is feljelentette a kancellárt adócsalásban való közreműködés és hamis tanúskodás miatt. Strate azzal vádolja Scholzot, hogy 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró adót, jóllehet azt jogosulatlanul kapták meg a Cum-Ex-ügyletekkel. Scholz korábban többször találkozott a bank tulajdonosaival, de a nyomozás során azt állította, hogy nem emlékszik arra, hogy pontosan miről beszélgettek a találkozókon. A kancellár memóriáját azonban felfrissítette egy tanú naplóbejegyzése.

Az egyik tulajdonos, Christian Olearius ugyanis lejegyezte, hogy Scholz mindenkit biztosított arról, hogy

ha rajta múlik, akkor a Warburg Bank megtarthatja a pénzt.

A két fél közötti kapcsolatot erősíti a tény, hogy a bank rengeteg pénzt adott Scholz pártjának, a szociáldemokratáknak – a jelek szerint tehát szó szerint kifizetődő volt a barátság és a feltételezett segítségnyújtás.