Megdöbbentő német vádak Amerika ellen

Vágólapra másolva!
Scholz német kancellár nem bízik abban, hogy a NATO megvédi Németországot, ha az oroszok megtámadnák - ezért ragaszkodott ahhoz Scholz, hogy csak akkor ad Leopard tankokat Ukrajnának, ha az amerikaiak is adnak Abramseket - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Mandiner a Politicót idézi, amely szerint „kiderült, hogy Scholz számára az eszkalációnál is nagyobb félelem, hogy

a NATO, és különösen az Egyesült Államok nem avatkozna be, ha Oroszország megtorló akciót indítana mondjuk Németország ellen.

Ez az aggodalom – a német kormány egyik tanácsadója szerint – az oka annak, hogy Scholz ragaszkodott ahhoz, hogy Washington beleegyezzen M1 Abrams harckocsik Ukrajnába szállításába, mielőtt a kancellár feloldaná vétóját a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik szállítása ellen.

Kifejtette a Politico, hogy

bár a NATO-szerződés 5. cikke felszólítja a szövetség tagjait, hogy támadás esetén támogassák egymást, nem követeli meg a szövetségesektől, hogy katonai erővel válaszoljanak.

"Ha az Egyesült Államok közvetlenül érintett, nagyobb valószínűséggel alkalmaz katonai erőt európai szövetségesei védelmében" – mondta Carlo Masala, az ország politikai vezetéséhez szorosan kötődő német katonai szakértő a héten a német közszolgálati televízióban. "Ez egy nagyon erős érv Scholz számára, és ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az USA részt vegyen".