Aggasztó dolog derült ki a tankerhajóról, amit kalóztámadás ért

kalóz, kalózkodás, Nigéria, 2021, nigériai parti őrség
A Nigerian special guard climbs the ladder to a vessel during a joint exercise between Nigerian and Moroccan naval personels as part of Obangame Express, a multinational maritime exercise involving 33 countries off the coast of Lagos on March 20, 2019. - Thirty-three countries are participating in Obangame Express, a multinational maritime exercise sponsored by the United States Africa Command to test multinational maritime forces in a broad range of operations to increase capability and capacity to respond, check piracy, illicit trafficking, and other maritime threats in the Gulf of Guinea. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Vágólapra másolva!
Többen eltűntek, feltehetően a kalózok fogságába estek a legénység tagjai közül arról az olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajóról, amelyet a múlt héten támadtak meg fegyveresek a Guineai-öböl térségében - közölte pénteken a hajó tulajdonosa, a dán Monjasa tengerhajózási vállalat.
Vágólapra másolva!

A libériai zászló alatt, 16 fős legénységgel közlekedő tankerhajót múlt szombaton rohanta le öt fegyveres a kongói Pointe-Noire kikötővárostól 260 kilométerre. A kalóztámadás után a hajónak nyoma veszett, de pár nappal később a francia haditengerészet megtalálta Sao Tomé és Príncipe partjainál - közölte a Monjasa. Az előzményekről az Origo ebben a cikkében írt.

Különlegesen kiképzett nigériai tengerészgyalogosok egy kalózkodás ellenes szimuláción a Guineai-öbölben Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Thorstein Andreasen, a cég szóvivője azt mondta, a kalózok elhagyták a hajót, és annak fedélzetéről több embert magukkal hurcoltak.

A legénység egyes tagjait sikerült megmenteni, ők jól vannak és biztonságos környezetben, megfelelő orvosi ellátásban részesülnek

- tette hozzá, de pontos számokat nem közölt.

A hajó rakománya nem sérült a támadás során.

Dániának világszerte jelentős érdekeltsége van a tengerhajózásban: a biztonságos hajózás előmozdítására a Guineai-öbölbe 2021-ben egy fregattot is kirendelt, amelyet azonban az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanása után hazahívott.

A Guineai-öböl az elmúlt években a tengeri kalózkodás egyik központjává vált, az ENSZ Biztonsági Tanácsának közlése szerint azonban 2021 óta kevesebb kalóztámadást regisztráltak.

Ez annak köszönhető, hogy az országos hatóságok más nemzetek haditengerészeteinek segítségével határozottabban felléptek a tengeri biztonság megőrzése érdekében.