Sem nem virág, sem nem hangya ez az elképesztő állat

pókmimikri
Kitűnően beolvad a növényi környezetbe, a színes virágok közé
Vágólapra másolva!
Ez a parányi színes ugrópók a mimikri bajnoka: egyszerre utánoz a kinézetével egy virágot, a járásával pedig a hangyákat. Mindezt azért teszi, hogy a ragadozói ne vegyék észre vagy elkerüljék.
Vágólapra másolva!

Ránézésre inkább egy virágszerű hangya, mintsem pók

Kínai kutatók az iScience folyóiratban mutatnak be egy apró, színpompás pókfajt, amely kétféle védelemmel is bebiztosítja magát az ellen, hogy megegyék: mintázatával növényeket, járásával pedig hangyákat utánoz.

Az élénk színekben pompázó Siler collingwoodi ránézésre sokkal inkább hangyának, mintsem póknak tűnik Forrás: iNaturalist.lu/Biodiversity Heritage Library

Ez a kétfedelű álcázás jól beválik a pókevő pókok ellen, de az éhes imádkozó sáskákat nem téveszti meg.

Hangyákat utánozni azért okos dolog, mert a hangya veszedelmes ebéd:

a hangyafajok gyakran rendelkeznek szúrós védekező eszközökkel és erőteljes állkapcsokkal, amiket nem félnek használni, és sokuk emellett vegyi fegyverekkel, olykor kimondott méreggel is fel van szerelkezve.

Egy hangyafejének makróportréja. Az apró rovarok veszedelmes ellenfelei rájuk támadó ragadozóknak Forrás: Dr. Eugenijus Kavaliauskas

A tanulmány tárgyát képező pókfajról, a Siler collingwoodi-ról már korábban is tudták, hogy hangyamódra jár-kel, ám a kutatók szerették volna tisztázni, vajon mennyire pontos a mimikrije, egy vagy több hangyafajt utánoz-e, és ezzel mennyire hatékonyan tántorítja el ragadozóit.

A kutatócsoport a pók szemkápráztatóan színes mintázatának szerepét is szerette volna jobban megérteni.

„A legtöbb hangyautánzó pókkal ellentétben, amelyek a hangyák barna vagy fekete testszínét is imitálják, az S. collingwoodi szembeszökően színes – magyarázza Hua Zeng, a Pekingi Egyetem ökológusa és a tanulmány első szerzője.

Kitűnően beolvad a növényi környezetbe, a színes virágok közé Forrás: EurekAlert!

– Emberi szemmel nézve a színes pók remekül beleolvad növényi környezetébe, de szerettük volna megvizsgálni, vajon a ragadozóival szemben és védelmet nyújt-e számára ez a rejtőszínezet."

Több hangyafaj mozgást is képes imitálni

Annak tisztázására, hogy a mimikrijük hogyan segít ezeknek a pókoknak a ragadozóik megtévesztésében, a kutatók Hainan tartomány déli részének négy földrajzi régiójából gyűjtöttek be és szállítottak a laboratóriumba vadon élő hangyautánzó pókokat. Összehasonlításképpen egy olyan ugrópók néhány példányát is begyűjtötték, amelyik nem utánoz hangyát, valamint öt olyan hangyafaj egyedeit, amelyek ezekkel a pókokkal közös élőhelyeken élnek, és amelyek a mimikri modelljéül szolgálhattak.

Több hangyafaj járásmódját is képes utánozni (a kép illusztráció) Forrás: Erik Frank / Uni Würzburg

A laborban a kutatók alapos összehasonlító elemzésnek vetették alá a hangyák és a pókok mozgását: hogyan használják az egyes lábaikat, milyen sebességgel, milyen gyorsulással mozognak, és mennyire egyenes vagy kanyargós útvonalat követnek.

A tudósok megállapították, hogy a többi rendes ugrópóktól eltérően az S. collingwoodi példányai valóban nem ugrálnak, hanem hangyamódra sétálnak: első pár lábukat előre nyújtva tartják, mintha hangyacsápok volnának, potrohukat fel-le táncoltatják, és lábaikat pont úgy rakosgatják, mint egy hangya. Az öt lehetséges hangya-modellfaj közül a pókok járása a három kisebbére hasonlított, amelyekhez méretben is közelebb áll.

Noha a Siler collingwoodi ugrópók, de fajtársaitól eltérően nem ugrik, hanem hangyamódra sétál Forrás: iNaturalist/Twitter

„Az S. collingwoodi-nak nem feltétlenül érdeke a hajszálpontos utánzás. A járása és a mozgásvonala több hangyafajéra is emlékeztet – ismerteti Zeng. – Az általános utánzás egyetlen kiválasztott hangyafaj tökéletes mímelése helyett előnyös lehet a pók számára, mert így könnyebben növeli a földrajzi elterjedését, ha a modell-hangyafajok új élőhelyeket foglalnak el."

A falánk imádkozó sáskát még így is nehéz megtéveszteni

A kutatók ezután azt vizsgálták meg, mennyire jól védi a pókot a mimikrije két kiválasztott ragadozójával szemben. Az egyik egy hozzá hasonló méretű ugrópók, a Portia labiata, amely remek színlátását kihasználva vadászik más pókfajokra, a másik pedig a mindenevő vadász Ganypeta brunneri, egy színlátással nem rendelkező imádkozósáska-faj.

Az imádkozó sáska a rovarvilág csúcsragadozója, ami Magyarországon is honos fajnak számít Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

A rejtőszínezet hatékonyságát a tudósok úgy mérték fel, hogy tesztelték, a ragadozók más prédafajokhoz képest mennyire veszik észre az S. collingwoodi-t az általa lakott növények – a piros virágú nyugat-indiai jázmin (Ixora chinensis) és a Fukien teafa (Carmona microphylla) – háttere előtt. Eredményeik szerint a hangyautánzó pókok a rájuk vadászó ugrópók és az imádkozó sáska elől is jobban elrejtőztek a jázminon, mint a teafán. Amikor a ragadozók a hangyautánzó pók és a nem-mimikriző rokon ugrópókok közül választhattak, a ragadozó pók inkább volt hajlamos a nem-mimikriző pókokat megtámadni.

A növények levelei között keres védelmet a nagyobb ragadozók ellen Forrás: Jumpers Fever 跳蛛狂熱/Facebook

A 17 kísérletben összesen 5-ször támadott, és mindannyiszor a nem-utánzó pókot.

Az imádkozó sáska viszont a mimikriző és nem-mimikriző pókokat egyforma előszeretettel ejtette el.

„Eleinte arra számítottunk, hogy a ragadozó-elhárítási képességet mérő kísérletekben mindkét ragadozó hasonlóan fog viselkedni, de a valóságban a Siler collingwoodi hangyát utánzó járásmódja kizárólag a ragadozó ugrópókot riasztotta el, az imádkozó sáska a hangyákat és az őket utánzó pókokat ugyanolyan hevesen támadta" – összegezte Wei Zhang, a Pekingi Egyetem evolúciós ökológusa és a cikk rangidős szerzője.

A különbség abból adódhat, hogy a kétféle ragadozót nem egyforma valószínűséggel támadják viszont a hangyák. Az imádkozó sáska jóval méretesebb zsákmányainál, ezért a szúrós hangyákat is el meri ejteni a súlyos sérülés kockázata nélkül, de nem így a ragadozó ugrópók, amelyre a hangyák valós veszélyt jelentenek.

Más ugrópókok támadásit is a mimkrijével próbálja meg elhárítani Forrás: Jumpers Fever 跳蛛狂熱/ Facebook

„A ragadozó ugrópók egy hangya megfontolatlan megtámadásával sérülést kockáztat, ezért extra óvatos, és csak akkor támad, ha nagy biztonsággal meg tudja különböztetni az S. collingwoodi-t egy hangyától" – szögezi le Zhang. Ha például a hangyautánzó pók elveszíti valamelyik végtagját, már nem tudja kicselezni a ragadozó pókot, feltehetőleg azért, mert így csonkán már nem tudja elég precízen utánozni a hangyák mozgását.