Újabb dráma a gátrobbantás miatt: leállt a zaporizzsjai atomerőmű

energy Horizontal
A zaporizzsjai atomerőmű - április 27-i felvétel
Vágólapra másolva!
A kahovkai gát felrobbantását követő áradás, valamit az erőmű környéki lövöldözés miatt leállították a zaporizzsjai atomerőmű hatodik, még működődő blokkját - írta a SKy News.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát biztonsági intézkedésként "hideg leállásba" helyezték – írta a portál.

Az ukrán Enerhotaom szerint

a lépést a telephely közelében történt lövöldözés is indokolta, amely károkat okozott a felsővezetékekben.

Az oroszok által megszállt erőmű - Európa legnagyobb reaktora - hat reaktora közül ötöt már korábban leállítottak.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta: a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt.

Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez. Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, és

jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat korábbi bejelentése szerint - emlékeztetett az AP hírügynökség.