Lefújta a chipgyárának alapkőletételét az Intel

intel alder lake core i9 processzor cpu központi egység
Intel Core i9-12900K
Vágólapra másolva!
Nem örül a vállalat, hogy nincsenek konkrétumok az állami támogatás kapcsán.
Vágólapra másolva!

A gigantikus összegű ipari beruházások tető alá hozásában a világ minden táján kulcsfontosságú szerepet kapnak az állami támogatások, hiszen a kedvezményezettek és az állam részéről kölcsönösen kifizetődő üzletről van szó, amelynek letárgyalt feltételeihez muszáj tartaniuk magukat a feleknek.

Nem örül az intel, hogy lassan megy az állami támogatások feltételeinek véglegesítése Forrás: Intel

A közelmúltban porszem került az USA-ban az állami támogatásos gépezetbe, miután a kongresszus még mindig ül a CHIPS törvényen, ennek keretében 52 milliárd dolláros támogatást készül nyújtani a félvezetőgyártó üzemek országon belüli létrehozására.

Mindeközben a gyártócégek szeretnék végre kőbe vésve látni a végleges feltételeket.

A helyzetet megelégelve az Intel most szokatlanul nyers üzenetet küldött: lefújta az Ohio állambeli New Albany település mellett megépítendő chipgyárának július 22-re tervezett alapkőletételi ceremóniáját.

A vállalat tájékoztatása szerint a 20 milliárd dollár értékű beruházás nem került veszélybe, a chipgyár építése a tervek szerint várhatóan az év végén megkezdődik, mindenképp fel fogja húzni az első körben megépíteni kívánt üzemeket és egyéb létesítményeket. Viszont a vállalat már januárban közölte, hogy a beruházás végső mérete és kivitelezési sebessége nagy mértékben függ a CHIPS által biztosított állami támogatástól, így véleménye szerint a honatyáknak mostanra véglegesíteniük kellett volna a törvényt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!