A franciák szerint már csak a hegyekben és a hideg északi tengerpartokon biztonságos nyaralni

Montenegró Kolasin hegyvidék síparadicsom
Ingyenes autóbuszok is járnak Kolašin városból a síparadicsomba
Vágólapra másolva!
Az Odoxa közvélemény-kutató intézet a franciaországi közbiztonságról kérdezte a franciákat. A kedden publikált eredmények szerint a franciák többsége, 59 százaléka már nem érzi magát biztonságban saját hazájában, 68 százalékuk pedig nem bízik abban, hogy a francia kormány a közbiztonság terén eredményeket mutat majd fel - írja a Le Figaro.
Vágólapra másolva!

A legaktuálisabb kérdésben, a nyári vakációval kapcsolatban a franciák háromnegyede (76 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy a közbiztonság jelentősen befolyásolja döntését a nyaralás helyszínének kiválasztásakor.

A megkérdezettek csaknem fele (42 százaléka) fizikai agressziótól tart a veszélyes régiókban, 32 százalékuk zsebtolvajoktól, 31 százalékuk általános civilizálatlan magatartástól, egyharmaduk (30 százalékuk) pedig a közlekedés közben elszenvedett bántalmazástól.

A franciák 86 százaléka már csak a hegyekben érzi magát biztonságban, 85 százaléka a nagyvárosoktól távoleső vidékeken,

77 százaléka az északi, azaz hideg tengerpartokon, és a válaszadók 69 százaléka vallja, hogy a Földközi-tenger vidéke már veszélyes övezetnek számít. A nyaralók több mint fele (56%) szeretné, ha a francia készenléti rendőrség tagjai cirkálnának a strandokon, 66 százalékuk pedig azt szeretné, ha rendőrségi drónok pásztáznák a strandokat.

A fecskendővel elkövetett támadások már olyan gyakoriak az országban, hogy a franciák 89 százaléka támogatja a civil ruhás rendőrök jelenlétét a szórakozóhelyeken, 85 százalék örülne a kamerás megfigyelésnek, a szabadtéri rendezvényeket pedig 73 százalékuk figyeltetné drónokkal.

Nyaralása idején a megkérdezettek 72 százaléka figyelteti valamilyen módon az üresen hagyott otthonát.

Két évvel a párizsi olimpia előtt a franciák 59 százalékának meggyőződése, hogy a kormány képtelen lesz biztosítani az ötkarikás játékok biztonságát. Ugyanilyen sötéten látják a 2023-as, párizsi rendezésű rögbi-világbajnokság helyzetét is.