Novák Katalin: Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő

NOVÁK Katalin
Balatonszárszó, 2022. július 2. Novák Katalin köztársasági elnök, instruktor a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborában 2022. július 2-án. Az ösztöndíj tehetséges magyar fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy állami pénzügyi támogatással a világ legjobb egyetemeinek valamelyikére jelentkezzenek és egy éven át ott tanulhassanak. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.
Vágólapra másolva!

Az államfő - aki a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram fővédnökeként és instruktoraként részt vesz a program péntektől vasárnapig Balatonszárszón zajló kiválasztótáborában - megjegyezte, hogy

a magyar tehetségek gondozása az egyik azon öt kiemelt terület közül, amellyel köztársasági elnökként foglalkozni kíván.

A Stipendium Peregrinum (Stipi) az ajtónyitogató fiatalok ösztöndíja, azoké, akik már bizonyították, hogy világszinten is értékes a tudásuk, és megvan bennük a szükséges szorgalom, alázat, hogy talentumaikat nemzetünk javára kamatoztassák - tette hozzá.

Kiemelte, harmadik éve, a Stipi indulása óta három napot eltölt a táborozó fiatalokkal azért, hogy személyesen is megismerhessék egymást, és útravalót kaphassanak, mielőtt a világ egyik legjobb egyetemén állami ösztöndíjjal tanulnak.

Novák Katalin köztársasági elnök, instruktor a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborában 2022. július 2-án Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetségközpont ügyvezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a program immár harmadik éve kiemelkedően tehetséges, a világ legrangosabb egyetemeire felvételt nyert fiatalokat támogat.

Idén 152 jelentkezőből 49 vehet részt a táborban, ahol Magyarország szellemi vezetői közé tartozó kiemelkedő tudású, példaképnek is számító instruktorok közreműködésével igyekeznek kihozni magukból a legtöbbet - tette hozzá.

Jelezte, a diákokat egyéni és csoportos foglalkozások keretében végzett feladatokkal "elviszik a teljesítőképességük határára", ennek során mutathatják meg, mire képesek, milyen gyorsan tudnak felkészülni, reagálni egy-egy kihívásra.

Lantos Krisztina rámutatott, hogy a rendelkezésre álló 250 millió forintból legfeljebb 25 tehetség egyéves tanulmánya finanszírozható, beleértve a tandíjat, a megélhetést, az utazást, és akár nemzetközi konferencián való részvételt is. A nyertesekről egyetemi tanárokból álló bizottság dönt.

- közölte.

Az ügyvezető kérdésre válaszolva elmondta: a támogatottak vállalják, hogy már a tanulmányaik alatt önkéntes munkát végeznek. Tíz lehetőség közül választhatnak, az egyik az, hogy korábbi iskolájukban beszámolnak külföldi tapasztalataikról. Emellett a tanulmányaik után ugyanannyi időt Magyarországon dolgoznak, amint amennyi ideig támogatást kaptak.

Résztvevők a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborában 2022. július 2-án Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Lantos Krisztina úgy vélte: Magyarországon konszenzus van abban, hogy a tehetség, a kiválóság közös érték. "Fontos, hogy legyenek közös ügyeink, amikben feltétel nélkül hiszünk, mi a tehetségközpontban hiszünk a tehetségben, abban, hogy a tehetség befektetés a jövőbe, s ha jól végezzük a munkánkat, akkor a tehetségek közreműködésével Magyarország gazdagabb és nyitottabb lesz" - mondta.
Az ügyvezető kitért arra: a Nemzeti Tehetség Központ mottója, hogy

az a tehetség, aki képes kibontakoztatni a benne rejlő tudást, képességeket, önmagát biztos, hogy boldogabbá, a társadalmat pedig gazdagabbá teszi.

Miklósa Erika operaénekes, a kiválasztótábor instruktora újságírók érdeklődésére azt mondta: szeretné átadni a diákoknak a "a világ minden tájékán" szerzett tapasztalatait, e munkája közben ő is sokat kap az intelligens, sokoldalú fiataloktól.

Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívó közölte, arra biztatja a hallgatókat, higgyenek az elképzeléseikben, küzdjenek értük még akkor is, ha az ahhoz vezető úton lesznek akadályok, kudarcok. "Lehet, hogy nem sikerül minden elsőre, de higgyenek abban, hogy elérhetik a céljukat" - hangoztatta.

Kárpáti Levente, az Edinburgh-i Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakára felvett hallgató arról szólt, hogy a bírálók arra kíváncsiak, ki, milyen személyiség, hogyan tud csapatban dolgozni. Szavai szerint a táborban jó csapatba, került, a csapattagokkal "konstruktívan építik egymást". Jelezte, diplomaszerzés után diplomáciai területen kíván elhelyezkedni.

Novák Blanka, aki a Cincinnati Egyetemen gyógyszerész szakán folytatja tanulmányait, arról beszélt, hogy 15 éves kora óta végez kutatásokat, és a jövőben bőrbetegségek kezelésére szeretne hatékony megoldásokat találni.