Mérgező lehet az Auchanban eddig árult egyik élelmiszer, vigye vissza!

Auchan
Budapest, 2014. december 27. Az Auchan Bevásárlóközpont Soroksár név felirata az épület homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Biztonsági okokból az Auchan visszahívja az egyik termékét aflatoxin B1 szennyeződés gyanúja miatt - írja honlapján az áruházlánc. A visszahívásról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is közleményt adott ki honlapján.
Vágólapra másolva!

A visszahívással érintett termék adatai:

Megnevezés: AUCHAN KANDÍROZOTT GYÖMBÉR 100g

Forgalmazó: AUCHAN Magyarország Kft.

Vonalkód: 5999086431592

Minőségmegőrzési idő (nap/hó/év): 09.09.2023

Probléma: Aflatoxin B1 szennyeződés

Kép a termékről:

Ellenőrizze a termékadatokat, ha vásárolt ebből a termékből! Forrás: Auchan

Az áruházlánc és a Nébih egyaránt arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik az ügyfélszolgálaton.

A vállalat elnézést kér, és vásárlói megértését kéri.

A Nébih az alábbi információkat adja a probléma hátteréről:

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.