Teljes lebukás: így hazudik a Nyugat a szankciókról

DIVA Diamant Diamantbelevingscentrum Museum Diamantmuseum Antwerp Home of Diamonds Diamond Experience Historisch centrum Suikerrui Interieur Eetkamer Zilver Edelsmeedkunst
Vágólapra másolva!
Belgium kierőszakolta, hogy az Európai Unió ne tegye a szankciós listára az orosz gyémántbányász óriáscéget, miközben a létszükségleteket – például a fosszilis energiahordozókat – igyekszik szankcionálni az unió - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Ennek oka, hogy a nyugati, tengerparttal rendelkező országok számára kevésbé létszükséglet az orosz gáz és olaj, mint Közép-Európában, azt elvileg tudják pótolni. Igaz, sokkal drágábban, de az az embereknek jelent gondot, nem nagy antwerpeni gyémántkereskedő cégeknek...
Vágólapra másolva!

A belgáknak fontosabb a gyémántkereskedelem, mint az energiaellátás a téli időszakban – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy míg az orosz energiahordozókra embargót követel, addig szerda reggelre kierőszakolta, hogy az Európai Unió ne tegye szankciós listára az egyik legnagyobb orosz gyémántbányász óriáscéget.

Az EU azért szerette volna embargó alá vonni a gyémántkereskedelmet, mert az Alrosa közvetlenül finanszírozott egy új orosz tengeralattjárót, valamint évente több milliárd eurót táplált a Kreml hadiládájába. Ennek ellenére Belgiumnak nagyon fontos volt, hogy az orosz gyémántért cserébe továbbra is súlyos pénzeket fizessen Oroszországnak.

Forrás: AFP/Karim Sahib

A gyémánt Oroszország tíz legnagyobb exportcikkének egyike, tavaly 4,5 milliárd dollárt kerestek rajta. Lobbista csoportok már jó ideje sürgetik az Európai Bizottságot, hogy a gyémánt kerüljön fel a szankciós tiltólistákra. A nyolcadik csomag összeállításánál ismét napirendre került a kérdés, de Belgium megakadályozta a tiltást. Azzal a nevetséges érveléssel, hogy a gyémántokra vonatkozó tilalom többet fog ártani Európa gazdaságának, mint Moszkvának.

Tehát Belgium szerint a kőolaj szankciója nem okoz nagy kárt, a gyémánté igen...

A szankciós listán egyébként végül 29 magánszemély és 7 jogi személy neve került fel – írja az EUObserver. A belga külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a fordulatot, ami azután történt, hogy a belga diplomaták és az antwerpeni Gyémántközpont lobbistái arra figyelmeztettek, hogy a szankció sok ember munkahelyébe kerülne. Arról azonban már nem beszéltek, hogy az energia szankciók bevezetése óta munkahelyek tízezrei szűntek meg.

A Mandiner kiemeli, hogy

az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel miniszterelnökként hazája gyémántkereskedelmének egyik legnagyobb lobbistája volt.

Annyira, hogy 2018-ban személyesen utazott Moszkvába, találkozni Medvegyev akkori miniszterelnökkel, hogy tovább erősítse a busás haszonnal járó gyémántüzleti együttműködést. Erre azért volt szükség, mert a Krím 2014-es annektálása után a szankciós határozatok között újra és újra felmerült a gyémántok kérdése. Michel akkor is megakadályozta a szankciókat. „Együttműködésünk Oroszországgal nem szakad meg" – nyilatkozta elégedetten.

Úgy tűnik tehát, hogy ha gyémántra van szüksége a belga elitnek, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök nem annyira agresszor - írja a V4NA.