Megdöbbentő felfedezés: eltűnik a Csendes-óceán

óceán, hullám, víz
Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán napjai meg vannak számlálva egy számítógépes szimuláció szerint. A jó hír, hogy addig még van 300 millió évünk. Ha szerencsénk van, még az egymilliárdodik születénapját is megünnepelheti, mielőtt végleg eltűnik a világból - írja a Science Alert.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy az óceán valószínűleg még ezt megelőzően eltűnik, utolsó éveiben pedig már nem fog hasonlítani arra a hatalmas kék óceánra, ahogyan ma ismerjük.

A Csendes-óceán minden évben néhány centiméterrel zsugorodik, amióta szuperóceánként körülvette az utolsó szuperkontinenst, a Pangeát. Ez az ősi óceán számos szubdukciós zónának ad otthont (szubdukciós zónának nevezzük azt a területet, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek).

A Csendes-óceáni lemez minden évben néhány centiméterrel az Eurázsiai és az Indo-Ausztráliai lemez alá csúszik, és ezzel az Észak-Amerika, Ázsia és Ausztrália közötti távolságot csökkenti.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A tudósok között nincs egyetértés abban, hogy a következő szuperkontinens hogyan fog kinézni, vagy miként fog kialakulni, egy dolog azonban biztosnak tűnik:

a szimuláció szerint a Csendes-óceán halálra van ítélve.

Vannak tanulmányok, amelyek szerint a ma táguló Atlanti-óceán a jövőben zsugorodni kezdhet, és ezáltal egy szuperkontinens jön létre, amelyet egy szuper Csendes-óceán fog körülölelni. A Curtin Egyetem kutatói azonban nem értenek egyet ezzel az elmélettel.

Ők úgy vélik, egy második Pangea-szerű kontinens helyett egy olyan óriásföldrész jönne létre, amelyben Észak-Amerika összeütközik Ázsiával, létrehozva Amasiát.

Ausztrália kimarad ebből a páros elnevezésből, de a 4D geodinamikai modellekben úgy tűnik, hogy a déli félteke kontinense fontos szerepet játszik a Csendes-óceán megmaradt részének bedugaszolásában.

Az ausztrál kutatók legújabb szimulációi a jelen és a múlt valósághű lemez- és köpenyparaméterein alapulnak, amelyeket aztán egy szuperszámítógépen szimuláltak.

"Az elmúlt kétmilliárd év során a Föld kontinensei 600 millió évente ütköztek össze, hogy szuperkontinenst alkossanak, amit szuperkontinens-ciklusnak nevezünk" - mondja Chuan Huang geológus, a kutatás vezetője.

- tette hozzá.

Az új szimuláció szerint Amasia kialakulásakor a Csendes-óceán, és nem az Atlanti-óceán vagy a Karib-tenger fog elpusztulni. A jelenlegi modellben Amasia akkor jön létre, amikor az óceánkéreg felső rétegének meggyengülése miatt a Csendes-óceán bezárul.

Amasia megalakulásával az általunk ismert világ drasztikusan meg fog változni; a tengerszint várhatóan alacsonyabb lesz, a szuperkontinens belsejében pedig elképesztő szárazság fog uralkodni magas napi hőmérsékleti ingadozásokkal.

A teljes tanulmány a National Science Review folyóiratban olvasható.