Véres utcai háború Brüsszelben, bevándorlók a belga vereséget és a marokkói győzelmet tombolással ünneplik - fotók, videók

brüsszel, zavargás, belgium, katar foci, VB, 2022 FIFA VB, miatt, vesztett a belga válogatott 2:0-ra, 2022. 11. 27.
Brüsszel, 2022. november 27. A pusztítás nyomai a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vágólapra másolva!
Tömegzavargások törtek ki Brüsszelben a belga válogatott Marokkó elleni vb-veresége után – írja a Le Soir belga napilap internetes kiadása. Emiatt Brüsszel belvárosában és a város két legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedében is óriási botrányt okoztak a szurkolók, lángokba borították a várost. A rendőrség vízágyúkkal harcolt a tombolókkal. Legalább egy rendőr és egy újságíró megsérült, és minden kommentárból kiderül, hogy migráns hátterű szurkolók törtek-zúztak, de valamiért a francia és a belga újságok ezt nem említik.
Vágólapra másolva!

Valósággal szétszedték Brüsszelt a marokkói származású szurkolók azután, hogy Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot a katari labdarúgó-világbajnokságon. A Le Soir szerint a rendőröknek barikádokat kellett felállítaniuk, hogy megállítsák a tömeget.

– írják. A zavargás több szereplője is marokkói zászlót kötött magára, és

Brüsszel belvárosában is voltak zavargások, valamint a város két legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedében is: Molenbeekben és Anderlechtben.

Molenbeek városrész Brüsszel egyik olyan negyede, ahol nagy részben közel-keleti bevándorlók vagy bevándorló hátterű lakosok élnek.

Belgium jelentős marokkói közösségnek ad otthont: már tíz évvel ezelőtti becslések szerint is több mint 430 ezren voltak olyanok, akiknek a szülei közül legalább az egyik marokkói. Arányuk azóta csak tovább nőtt. Közülük a legtöbben a belga fővárosban élnek. A közösségi médiába feltöltött képek tanúsága szerint a megvadult drukkerek autókat borogattak, rollereket gyújtottak fel, tűzijátékkal lövöldöztek.

Lángoló barikád a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A kiérkező rohamrendőrök vízágyúval próbálták megfékezni az utcákat ellepő tömeget.

Nagyjából 16:00-19:00-ig tartott a felfordulás, ami közben legalább egy rendőr megsérült. Egyes hírek szerint azonban a gyújtogatások késő este újrakezdődtek.

A körzeti rendőrkapitányság szóvivője a belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a rendzavarást több tucat olyan személy kezdte, „akik csak az alkalmat várták, hogy összeütközésbe kerüljenek a rendfenntartó erőkkel és veszélyeztethessék a közbiztonságot."

A rendőrségi szóvivő szerint néhány szurkoló botokkal volt felfegyverkezve, egy újságíró arca pedig megsérült a fejmagasságban lőtt tűzijáték következtében.

A pusztítás nyomai a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

- írta Twitteren Brüsszel polgármestere, Philippe Close. Hozzátette:

A belga rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével vetett véget a zavargásnak, amiben egy ember sérült meg. Azt nem tudni, hogy hány embert vettek őrizetbe az eset miatt.

Szurkolói zavargás Brüsszel központjában Forrás: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Az MTI emlékeztetett rá, hogy

2017 novemberében legalább huszonkét rendőr megsebesült a marokkói futballválogatott győzelmét ünneplő szurkolók randalírozása miatt kialakult összecsapásokban Brüsszel központjában.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy hány embert vettek őrizetbe a zavargások során.