Ha nincs orosz vezetékes gáz, jön helyette orosz LNG

Klaipeda, Litvána, Hajó, LNG
Klaipeda,Lithuania-July 20,2015: LNG import terminal FSRU Independence and LNG Tanker ARCTIC PRINCESS in port.
Vágólapra másolva!
Rekordszintre jutott az Unió LNG-importja, ráadásul ebben a mennyiségben az Oroszországból érkező cseppfolyós gáz is soha nem látott csúcsokat döntött.
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű, 40 százalékkal több tengeren szállított orosz gázt vásároltak az európai országok a január–októberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest. A Világgazdaság cikke szerint az orosz LNG 16 százalékkal részesedett ebben az időszakban az Európába tengeri úton érkező cseppfolyós gázból.

Ez 17,8 milliárd köbmétert jelent, ami 62,1 milliárd köbméter vezetékes gázt vált ki.

A litván Klaipeda kikötőjében levő LNG-terminál (illusztráció) Forrás: Vytautas Kielaitis / Shutterstock

– kommentálta a helyzetet Anne-Sophie Corbeau, az amerikai Columbia University kutatója a Financial Timesnak. Persze amióta Brüsszel megpróbál leválni az orosz gázról, helyette kénytelen sokkal drágábban amerikai energiahordozót is importálni. Az amerikai közgazdász szerint azonban Moszkva nyomott áron értékesíti a cseppfolyós gázt Bangladesnek és Pakisztánnak azért, hogy politikai előnyökre tegyen szert és nagyobb nyomást helyezhessen Európára.

A feltörekvő országok számára nehézséget okoz a megdrágult energiahordozók beszerzése. Mindezek nyomán Oroszország lett a világ harmadik legnagyobb LNG-exportőre az Egyesült Államok és Katar után.

A Bruegel kutatóintézet számításai szerint az egy évvel korábbi időszakhoz képest 80 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezik a kontinens nyugati felére vezetékes úton. A hiány pótlására Európa január és október között rekordmennyiséget, 111 milliárd köbméter LNG-t vásárolt, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Oroszországtól 17,8 milliárd köbmétert vettek, 42 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb vásárló Franciaország, Belgium, Spanyolország és Hollandia volt.

Az európai LNG-piacból az amerikaiak 42, az oroszok 16, Katar 13,7 százalékkal részesedik.