Elmondjuk, mitől lesz füstös, tőzeges a whisky

Egy igazi karácsonyi füstös whisky
Vágólapra másolva!
A whiskyrajongók körében nagy népszerűségnek örvendenek a füstös ízvilágú italok. Azt viszont nem mindenki tudja, mitől lesz füstös egy whisky.
Vágólapra másolva!

Skócia területének jelentős részét tőzeg borítja. A tőzegrétegek elhalt növényi maradványokból állnak, és több ezer év alatt alakulnak ki.

De hogy kerül a tőzeg, pontosabban a füstje a whiskybe?

A tőzeget eleinte csak a lepárló rézüstök melegítésére használták. Így azonban nem, vagy csak kis mértékben jut be a tőzegfüst az italba. A skót whiskygyártók azonban rájöttek, hogy ha a whisky alapanyagául szolgáló árpamalátát tőzegtűz fölött szárítják, akkor a füst átjárja a malátát és az ebből készült ital füstös ízt kap.

Egy igazi karácsonyi füstös whisky Forrás: WhiskyNet

Az árpamalátát általában 30 óráig szárítják. Annyira kap tőzeges karaktert, amennyi ideig kitették a tőzeg füstjének (például a Laphroaig a 30-ból 18 órán át tartja füstben a száradó malátát a whiskyjéhez.)

A leghíresebb füstös whiskyk Islay szigetéről származnak. Az itteni híres, nagy lepárlók közé tartozik például az Ardbeg, a Laphroaig, a Lagavulin és a Bowmore.

Akik szeretnének megismerkedni a füstös whiskykkel, azoknak érdemes megkóstolniuk egy újdonságot. Ez a Douglas Laing palackozó által kevert Big Peat („Nagy Tőzeg") whisky, amelynek most megjelent különleges karácsonyi kiadása kitűnő ajándék lehet az ital kedvelőinek.