Ijesztő felfedezés: rettegett, halálos betegséghez vezethet a D-vitamin-hiány

Melanomás sejt
Vágólapra másolva!
Hatékony védelmet nyújthat a D-vitamin rendszeres szedése a bőrrák ellen – állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely számos egészségügyi előnnyel jár, többek között erősíti a csontokat, az immunrendszert, javítja a hangulatot. Egyes kutatások szerint gátolja a rákos sejtek növekedését is, segít a fertőzések leküzdésében, a gyulladások csökkentésében. Ezek fényében nem csoda, ha egyre népszerűbbé válik a vitamin.

Sajnos kevés azon élelmiszerek száma, amely elegendő mennyiségű D-vitamint tartalmaz. Halban, tojássárgájában, gombában és dúsított gabonafélékben ugyan több van, de pusztán táplálkozással nehezen lehet fedezni a napi szükségleteket. És bár a szervezet a napfény segítségével is képes D-vitamint előállítani, a téli hónapokban különösen nehéz lehet beszerezni. Így sokak számára nem marad más megoldás, táplálékkiegészítőkhöz fordulnak.

Egy új tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítőknek van egy kevésbé ismert, ám annál jelentősebb egészségügyi előnye:

azoknál, akik rendszeresen szednek ilyen táplálékkiegészítőket, kisebb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata.

A D-vitamint rendszeresen szedőknél lényegesen kevesebb esetben fordult elő melanoma, ami a bőrrák leghalálosabb formája.

Ezek az eredmények azért jelentősek, mert az évente diagnosztizált új melanomás esetek száma 2012 óta 31%-kal nőtt. Az új eredmények alapján már az alkalmi D-vitamin-pótlás is alacsonyabb melanoma-kockázattal járt a D-vitamint nem fogyasztókhoz képest.

Melanomás sejt Forrás: BSIP via AFP/NIH / IMAGE POINT FR / BSIP/Nih / Image Point Fr

A kutatás részletei

A Kelet-finnországi Egyetem (UEF) és a Kuopioi Egyetemi Kórház kutatói 498 felnőtt beteget vizsgáltak, akikről úgy vélték, hogy fokozottan veszélyeztetettek a bőrrák kialakulására, beleértve a bazálsejtes karcinómát, a laphámrákot és a melanomát. Ezután megvizsgálták a betegek kórtörténetét, háttérinformációit és bőrük állapotát, hogy három bőrrákkockázati kategóriába sorolják őket: magas, közepes és alacsony kockázatú. Végül a pácienseket három csoportba osztották a szájon át szedett D-vitamin-kiegészítők szedése alapján - rendszeres használók, alkalmi használók és nem használók.

A tanulmány elsődleges megállapítása az volt, hogy a D-vitamint rendszeresen használók körében kevesebb volt a melanoma esete és alacsonyabb a bőrrák kockázata a nem használókhoz képest.

D-vitamin Forrás: BSIP via AFP/Alice S. / BSIP/Alice S.

Abban a korban, amikor a bőrrák kockázata nő, a D-vitaminhoz hasonló étrend-kiegészítők védhetnek a betegség ellen, állapította meg a tanulmány. A D-vitamin azonban nem védi meg a bőrt a hosszan tartó napozás egyéb káros hatásaitól, például az öregedéstől, a ráncoktól és a rugalmasság elvesztésétől. Ezért kulcsfontosságú, hogy védjük bőrünket az UV-sugárzástól.