Vágólapra másolva!
Bár péntek hajnalban mentőcsapat indult a Mount Everestre Suhajda Szilárd keresésére, a magyar hegymászót azóta sem sikerült még megtalálni, így annak az esélye, hogy még életben van, gyakorlatilag minimálissá vált.

Az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb, már több nyolcezres csúcsot is megmászó Suhajda Szilárd teherhordó serpák és oxigénpalack nélkül indult el a világ legmagasabb hegyére, a Mount Everestre. A mászó a terveknek megfelelően vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

Kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el a csúcsra, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS-nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Műholdas jeladója aztán a ritka észlelések után szerdán, magyar idő szerint 15:47 óta nem adott újabb jelet, ahogy ő maga sem jelentkezett be, és azóta nem lehetett tudni róla. Az utolsó telefonbeszélgetését a feleségével, Legindi Tímeával a Hír TV is megörökítette, amelyben felesége kérdésére, hogy képes-e felérni a csúcsra, és visszaereszkedni a 4-es táborba, Szilárd határozott igennel válaszolt.

Még szerda este felkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda Szilárd elé a 4-es táborba, hogy amikor csütörtök reggel remélhetőleg leér oda, folyadékkal tudják őt várni. Ám a magyar hegymászó nem ért oda, így csütörtök reggelre rengeteg aggódó hozzászólás érkezett a közösségi oldalára. Varga Csaba hegymászó a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, mi lehetett az oka, hogy Suhajda nem fordult vissza időben, erről bővebben itt olvashat.

Egy ország szorít Suhajda Szilárdért Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajda felesége viszont csütörtökön elárulta, hogy úgy értesült a serpáktól, hogy láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett.

"Láttak a 4-es tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Ez még nem biztos hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van. Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen" – nyilatkozta Legindi Tímea csütörtökön reggel az M1 Híradónak. Suhajda Szilárd felesége a Hír TV-nek is nyilatkozott csütörtökön délelőtt, ahol elmondta: férje jeladója továbbra sem működik, műholdas telefonon sem lépett kapcsolatba senkivel.

Csütörtökön este aztán Suhajda Szilárd hazai háttércsapatának közleményéből kiderült, hogy a hegymászót körülbelül 8780 méteres magasságban, a Hillary-lépcső aljában észlelte egy kereskedelmi csapat, amely elmondta: a ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A csoport érthető módon nem segített Suhajdának, hanem logikus lépést tett, és mihamarabb lejutott a táborba, ahol azonnal szóltak a magyar hegymászó pozíciójáról a háttércsapatnak.

A háttércsapat a csütörtök esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy pénteken reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben (péntek reggel) három serpát is elindítottak Szilárdért, akik optimális esetben már pénteken, a késői órákban felérhetnek hozzá.

mondta akkor a felesége, Legindi Tímea, aki egyben az expedíció kommunikációs munkatársaként is dolgozott.

Szilárd édesapja, Suhajda Tibor is a közösségi oldalán írta le, hogy mit érzett azok után, hogy meghallotta a híreket, miszerint észlelték a fia holttestét.

"Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok - VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni - hogy szia "édesapa" újra itthon... :) Könnyes szemmel aggódva osztom meg én is a jelenlegi, biztató friss híreket... Szeretünk és nagyon várunk HAZA‼️ Tarts ki, erős vagy!" - írta Suhajda édesapja csütörtökön késő este.

Pénteken reggel a thehimalayantimes.com arról számolt be, hogy egy kanadai hegymászó, Petrus Albertyn Swart magashegyi betegségben meghalt a Mount Everesten, így a szezon halálos áldozatainak száma 12-re emelkedett. A honlap hozzátette, hogy két nepáli hegymászó és három külföldi még mindig eltűntként van nyilvántartva a világ legmagasabb hegyén – utóbbiak közé tartozik Suhajda Szilárd, akiért péntek hajnalban el is indult egy mentőexpedíció.

Már tudni lehetett, hogy az esetleges megtalálás esetén sem lesz egyszerű dolga a három serpának Suhajda levitelében. Egy hegymászót ugyanis legalább a 6500 méteres magasságban lévő 2-es táborig szükséges lejuttatni, hogy egy helikopter el tudja őt szállítani, ám addig rengeteg probléma vetődhet fel, hiszen nagyon nehéz a lejutás. A 2-es tábor felett a meredek Lhotse-fal található, míg a 4-es tábor felett a Balcony (8400 m-en) is nagy akadályt jelent. Efelett pedig van egy pengeéles hegygerinc (egy 12 méter magas sziklafelszökés) a Hillary-lépcsőig, amely talán a legkomolyabb akadály a csúcs felé vezető úton. Ezen rengeteg fix kötél található, viszont

egyszerre csak egy mászó tud rajta mozogni, kerülőút pedig nincsen, így más lecipelése is óriási gondot okoz rajta.

Felesége és gyermeke várja haza a Mount Everesten rekedt Suhajda Szilárdot Fotó: Polyák Attila - Origo

Péntek reggeltől különösen nagy aggodalom övezte Suhajda Szilárd esetét, és egy hegymászó szakújságíró, Pintér László a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy további információkig akár 12-15 óra is eltelhet.

Miközben pénteken a mentőcsapat elindult nagy erőkkel keresni a bajba jutott hegymászót, Klein Dávid, Suhajda Szilárd barátja és korábbi mászótársa arról beszélt, hogy nem találkozott még olyan esettel, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélt volna.

Én személy szerint még nem találtam rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélt volna. Az egyetlen dolog, ami szerintem bizakodásra adhat okot, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben" – fogalmazott Klein Dávid a híradó.hu-nak.

A csúcstámadás kommunikációs igazgatója, Pintér László péntek kora este jelezte, hogy hírzárlat van a Mount Everesten fent maradt magyar hegymászóról, és legkorábban hétvégén fognak kiadni hivatalos információt, addig pedig mindenkitől türelmet kérnek. Annyit azonban leszögezett, hogy nem kívánnak részleteket közölni, hogy aktuálisan merre jár a mentőcsapat, ugyanis akkor fognak kiadni részletes információkat, amikor már lezárult a mentés.

Ezután viszont magyarországi idő szerint péntek késő este, nem sokkal éjfél előtt Suhajda Szilárd közösségi oldalán újabb posztot tettek közzé a mentéssel kapcsolatban. A bejegyzésből kiderül, hogy a serpák ekkor is még úton voltak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták. Azt írták, hogy amint pontos információk vannak a mentés kimeneteléről, Szilárd Facebook-oldalán közölni fogják, de előfordulhat, hogy ez csak 12, vagy akár 24 óra múlva lesz.