Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Rendkívül komoly a helyzet a háború miatt

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, 2022.05.18. Parlament, Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
Vágólapra másolva!
Háború van a szomszédban, és ez folyamatosan jelen lesz a következő időszakban Közép-Európában - minderről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelölt a nemzetbiztonsági bizottság előtti szerdai meghallgatásán. Négy igen szavazattal és kettő tartózkodással a bizottság támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.
Vágólapra másolva!

Katonacsaládból származom, volt olyan családtagom, aki a mohácsi csatában és olyan is, aki a Rákóczi-szabadságharcban vett részt, ennek is szerepe lehetett abban, hogy honvédelmi miniszternek kértek fel - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszterjelölt azt mondta, háború van a szomszédban, és ez folyamatosan jelen lesz a következő időszakban Közép-Európában.

Rendkívül komoly a helyzet -

tette hozzá. 1999-ben lett az ország a NATO-tagja, és ez a védelmi szövetség nyugalmat ad. Reméli, hogy nem lesz támadó szövetség a jövőben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar védelmi képesség kiépítését tovább kell fejleszteni Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A magyar védelmi képesség kiépítését tovább kell fejleszteni. Évekkel ezelőtt megindult a magyar haderő fejlesztése a NATO követelményeknek megfelelően - mondta Szalay-Bobrovniczky. A cél, hogy a megindult fejlesztések és beszerzések továbbra is folytatódjanak. A honvédség harcolói létszámát is bővíteni szeretnénk - tette hozzá. Mi a béke pártján állunk, és nem akarunk a szomszédban zajló konfliktusnak a részesei lenni - fejtette ki a miniszterjelölt.

További biztonsági kihívások is jelen vannak, így például az illegális migráció folyamatos nyomást jelent. A terrorveszély sem múlt el, a látszólagos csend egyfajta újjaszerveződést jelent. Újabb és újabb hadviselési módok jelennek meg - mondta a miniszterjelölt. Kiemelte, hogy továbbra is fontos szerepet kívánunk betölteni a NATO-ban.

Nem lesz változás a KBSZ-nél

Szalay-Bobrovniczky kérdésre válaszolva azt mondta, a legjobban kiképzett titkosszolgálat áll a honvédség rendelkezésére, és teljes a bizalma a vezetőjében. Továbbra is a honvédelmi miniszter irányítása alatt áll majd a Katonai Biztonsági Szolgálat - tette hozzá.

A haderő fejlesztése egy folyamat, és értelemszerűen nem fog megllni 2026-ban. A jövőben is tartani fogja a 2 százalékos GDP-arányos hovédelmi ráfordításokat a kormány - mondta egy másik kérdésre a miniszterjelölt.

A miniszterjelölt élesen visszautasította Hajnal Miklós azon felvetését, hogy neki az oroszokkal másként kéne eljárnia, mint más nemzetekel szemben.

Négy igen és kettő tartózkodással a bizottság támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.