Kiderült: új, még véresebb szakasza kezdődik a háborúnak

Vágólapra másolva!
Az orosz kormányhoz közeli forrásokkal rendelkező lenta.hu arról számolt be, hogy Moszkva hamarosan bevetheti Ukrajnában az 5. generációs SU-57-es lopakodó vadászrepülőket, amelyek az egyik legfejlettebbnek számítanak a világon.
Vágólapra másolva!

A Military Watch cikke szerint hamarosan élesben is bevethetik az oroszok a legújabb SU-57-es repülőiket Ukrajnában. Ugyan a háború elején keringett egy videó arról, hogy épületek fölött repülnek el az 5. generációs lopakodók, de erről később kiderült, hogy szerkesztett volt. Hivatalosan az oroszok egy SU-57-est sem használtak még az ukrán háborúban.

Most viszont könnyen változhat a helyzet, mivel a SU-57-et több területen is hasznosítani tudja az orosz hadsereg.

Ezek között szerepel az ellenséges légvédelmi rendszerek megsemmisítése, amelyhez az orosz gyártású repülőgép minden szükséges felszereléssel rendelkezik. Moszkva minden bizonnyal Ukrajnában akarja majd letesztelni a legfejlettebb felszerelésük egy részét, akárcsak tették korábban Szíriában.

Az oroszok elsősorban a SU-57 szenzorit szeretnék éles helyzetben is kipróbálni, de emellett a vadászpilótáknak és a földi személyzetnek is szüksége van gyakorlatra. A SU-57 bevetése emellett egy marketingkampányként is felfogható, mivel ha sikeres lesz, az felkeltheti a külföldi vásárlók érdeklődését.

A SU-57 szintén hasznosnak bizonyulhat az oroszok új rakétáinak kipróbálására is. A Kh-59MK2-es lehet az egyik tesztalany, amely egy földi célpontok megsemmisítésére kifejlesztett számítógéppel vezérelhető precíziós rakéta.

Több oka is lehet annak, hogy eddig miért nem vetette be Oroszország ezeket a rendkívül fejlett gépeket.

Az egyik, hogy olcsónak egyáltalán nem nevezhetőek, ezért Moszkva semmiképp sem akarta úgy harcba küldeni őket, hogy még a teljes ukrán légvédelem talpon van. A másik pedig, hogy állítólag nagyon kevés áll belőlük rendelkezésre, emiatt pedig egyébként is csak nagyon korlátozott előnyt jelentenének a fronton.

Az oroszok szuperfegyvereivel részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.