Megdöbbentő tisztogatásba kezdett Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij portré
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök meneszti az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről Ivan Bakanovot, aki fontos bizalmasa és üzleti partnere is volt - írta meg a Blikk.
Vágólapra másolva!

Ivan Bakanov 2019-es kinevezésekor már többen kritikával éltek, mondván, alkalmatlan a biztonsági szolgálat vezetésére. Az ugyanis Zelenszkij barátja volt, együtt alapították a Kvartal-95 nevű televíziós produkciós céget, majd a Bakanov vezette az elnökválasztási kampányt is.

A háború kitörése után a kritikus hangok felerősödtek - idézte fel a Blikk. A parlamenti politikusok szerint Bakanov nem reagált megfelelően az orosz invázióra, és nem volt képes jelentőségének megfelelően irányítani a több mint 30 ezer fős szervezetet.

Nagyon elégedetlenek vagyunk a munkájával, azon dolgozunk, hogy megszabaduljunk tőle

– mondta a Politicónak egy Zelenszkijhez közel álló tisztségviselő.

Bakanovot teszik felelőssé egyebek mellett azért is, mert Herszon városa elesett, a háború kitörésekor meghozott rossz SZBU-s döntések miatt. Persze az ukrán elnökhöz közel állók szerint a háború 4. hónapjában már sokkal több forog kockán, mint az, hogy ki áll az SZBU élén, ezért értetlenül fogadják Zelenszkij tisztogatását és azt, hogy hirtelen egykori bizalmasa és barátja ellen fordult.

Van, akit tudni véli, hogy

Zelenszkij most áthárítaná másokra a felelősséget amiatt, hogy az ukrán hadsereg a rengeteg külföldi támogatás ellenére is vesztésre áll az orosz erőkkel szemben.