Óriási a botrány az év legnagyobb mobilos megjelenése körül

játék, mobil, Diablo, Immortal, átverés
Megjelent az év egyik legjobban várt mobilos játéka, a Diablo: Immortal.
Vágólapra másolva!
Nagy reményekkel töltötték le több, mint tízmilliónyian néhány nap alatt telefonjukra a Diablo sorozat legújabb részét, az Immortalt. De a várt kiváló szórakozás helyett rengetegen bosszankodnak, mert úgy érzik, hogy átverték őket.
Vágólapra másolva!

A negyed évszázada bemutatott első Diablo gigantikus sikert aratott a játékos világban, és azóta minden egyes új epizód piacvezető lett a maga idejében milliós eladásokat produkálva. Ez nem is véletlen, hiszen a viszonylag egyszerű, akción alapuló játékmenet ötvözve a szerepjáték elemekkel és a misztikus fantasy univerzummal, kiváló hangulatot teremt, és könnyen beszippanthat mindenkit, aki fogékony az ilyesmire. Emiatt aztán gyakorlatilag a fél világ izgatottan várta az évekkel ezelőtt bejelentett új részt, a Diablo: Immortalt, amelyet a mai trendekhez igazodva már mobil eszközökre optimalizáltak.

Remek alapok

Végre 2022 nyarán meg is jelent, amely első pillantásra kifejezetten ígéretesnek tűnt. Az alapok megmaradtak, továbbra is kicsit madártávlatból látjuk a hőst, akinek már megint meg kell mentenie a világot a mindenfelől támadó gonosz lényektől. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szerepjáték elemeket megtartották, tehát óriási hangsúly van a fejlődésen, gyűjtögetésen, kereskedésen. Az nagy újdonság, hogy minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a multiplayer, azaz egyszerre egy szerveren több száz másik emberrel csatázhatunk egymás oldalán vagy akár egymás ellen is. Nem hiányoznak a már jól bevált kasztok sem, azaz van itt barbár, lovag, lőfegyveres opció, de akinek a szívéhez közelebb áll a mágia, az választhat papot vagy varázslót is.

Megjelent az év egyik legjobban várt mobilos játéka, a Diablo: Immortal. Forrás: Origo

A játék elindítását követően azonnal realizálja az ember, hogy a kezelés pofonegyszerű, a grafika pedig gyakorlatilag a maximumot kihozza a mai telefonos lehetőségekből. Még azt sem túlzás állítani, hogy a látványvilág terén a hagyományos PC-s játékokkal is felveszi a versenyt. A hangok, zajok, zenék is rendben vannak, és mindent összevetve a játék borzasztóan hangulatos. A kezelés pofonegyszerű, még az is könnyen boldogulhat vele, akinek életében nem volt dolga ilyen típusú programmal. Eleinte minden szépnek, és jónak tűnik. Sorban kapjuk a küldetéseket, megoldandó feladatokat, és kezdetben minden megy is mint a karikacsapás. A karakterünk szépen fejlődik, belecsöppenünk egy hatalmas, viszonylag szabadon bejárható világba, ahol értelemszerűen rengeteg más hasonló játékos is próbál érvényesülni.

De minden elromlik

Az viszont egy idő után feltűnik, hogy gyakorlatilag nem sok ügyességre vagy taktikázásra nincs szükség. Amennyiben a karakterünk elég fejlett, jó felszerelése van, és a saját szintjének megfelelő ellenséggel találkozik, akkor könnyen diadalmaskodhat. Viszont ha nem így van, akkor esély sincs a sikerre.

A feladatunk egyre nehezebbé válik. Forrás: Origo

Ezt pedig szó szerint kell érteni, mert ilyenkor pillanatok alatt ledarál még egy hangya is. És ezzel el is jutottunk a játék legnagyobb bajához, ugyanis egy idő után már nem lehet elég jó ütemben fejlődni, azaz emiatt nem tudunk érdemben haladni a fő történetszálon. Emiatt aztán nem is kapunk új "rendes" küldetéseket, ez pedig egyben azt jelenti, hogy nem jutunk elég tapasztalati ponthoz, a karakter szintje nem ugrik, és a jobb fegyverekről és kiegészítőkről is le kell mondani. Csak az ismétlődő mellékfeladatokat csinálhatjuk meg újra és újra, illetve a már bejárt helyszínekre látogathatunk vissza, hogy ismét leverjük az ott található ellenségeket. E módszerrel nyögvenyelősen előrébb lehet jutni, de mindez elkeserítően unalmassá és idegőrlővé válik egy idő után.

Egy idő után muszáj költeni. Forrás: Origo

De persze minderre van megoldás, ráadásul elég egyszerű. A fejlesztők ugyanis lehetővé tették, hogy valódi pénzért mindenki vásárolhasson olyan pakkokat, amelyek bitang erős fegyvereket, és különféle kiegészítőket tartalmaznak. Ezekkel pedig már pikk-pakk legyőzhetőek a nehezebb ellenfelek is. Sőt, minél többet költ valaki, annál erősebb lesz, amivel értelemszerűen előnybe kerül a többi "valódi" játékossal szemben.

Ráadásul nem is keveset, és még ez sem garancia a sikerre. Forrás: Origo

Ám egyetlen vásárlás nem oldja meg a problémákat, bizony időről-időre költeni kell, ha valaki fejlődni szeretne.

Így a Diablo: Immortal egy idő után olyanná válik, mint egy fondorlatos szélhámos, aki szép lassan megkopasztja az ügyfeleit.

Ez botrány!

A jelen állás szerint biztosnak látszik, hogy a programot pénz kifizetése nélkül nem is lehet teljesen végigjátszani. Ez pedig egy olyan játék esetében, amit ingyenesnek harangoznak be, minimum visszás. A számítások szerint legalább 300 dollárt, tehát több, mint 100 000 forintot el kell rá tapsolni. Ami ha azt nézzük, hogy egy csúcskategóriás, vadonatúj program, amit ráadásul nem is mobilra, hanem sokkal erősebb hardverekre fejlesztettek, jobb grafikával, kifinomultabb mesterséges intelligenciával, ennek harmadába kerül, egész egyszerűen bicskanyitogató. Ráadásul az egész rendszert úgy találták ki, hogy a vásárlások nagy részénél a szerencse is óriási szerepet játszik, tehát gyakorlatilag zsákbamacskát kell venni, és reménykedni, hogy olyasmit kapunk, amit hasznosítani tudunk majd.

Már van olyan Diablo: Immortal játékos, aki több, mint öt millió forintot költött el és még mindig nem sikerült maximumra erősíteni a karakterét.

Nem csoda, hogy óriási felzúdulás tört ki emiatt, és rengetegen tajtékoznak a dühtől. Óriási a botrány a játékos körökben, hiszen sokan úgy érzik, átverik őket, hogy az egész program nem szó másról, mint hogy állandóan vásárlásra kényszerítsék a játékosokat. És még csak azt sem tudjuk mondani, hogy műhiszti az egész, hiszen mi is kipróbáltuk a játékot, ráfordítottunk rengeteg időt, és ugyanezt tapasztaltuk.

Egyszerűen vérlázító az, amit a fejlesztő csinált, amiben tényleg az a legfelháborítóbb, hogy közben ingyenesnek hirdetik az egészet.

A Blizzard, mint az applikáció készítője megígérte, hogy optimalizálni fogják a dolgokat, de a mérges felhasználók jó része valószínűleg sosem fog visszatérni, és nem mellékesen csúnya szégyenfolt esett a híres Diablo sorozat becsületén is. Persze biztosan maradnak rengetegen, mert ez a játék nagyon szórakoztató tud lenni, de ettől függetlenül tény, hogy az év egyik legnagyobb durranásának kikiáltott program bizony óriási csalódást okozott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!