Váratlan deficittel jön az olcsóbbik MacBook Pro 13

apple macbook pro 2021 laptop notebook
Apple MacBook Pro (2021)
Vágólapra másolva!
Elődjéhez képest feleolyan gyors a 256 GB-os modell háttértára.
Vágólapra másolva!

Nemrég már szó esett a vadiúj MacBook Pro 13 rendkívülinek tűnő üzemidejéről, az Apple M2 chipes laptop esetében fennáll az esély, hogy a vevők tisztességes mennyiségű használat ellenére is ráérnek kétnaponta tölteni az akkuját. Most kevésbé jó hír is érkezett a számítógép kapcsán, a 256 GB-os modelljében váratlan lassú a háttértár.

Kétszer gyorsabb a tavalyi elődjének háttértára Forrás: Apple

Kontextusként az Apple M1 processzoros elődje 2900 MB szekvenciális olvasási és 2215 MB/s szekvenciális írási sebességekre volt képes, míg az új laptop esetében mindkét érték olyan 1450 MB/s környékén alakul. Ebből fakadóan az új alapmodell háttértára sem lassú, azonban rendkívül szokatlan, hogy egy termék közvetlen utóda ilyen drámai mértékben lassuljon bármilyen téren.

A helyzet magyarázata, hogy tavalyi modellben kettő darab 128 GB kapacitású NAND memóriachip képezi a háttértárat, ezeken szimultán lehet írási és olvasási műveleteket végrehajtani, míg az idei noteszgépben egyetlen 256 GB-os lapka található.

Az 512 GB háttértárú MacBook Pro 13 esetében nem tapasztalható lassulás, köszönhetően a kettő darab 256 GB-os memóriachipjének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!