Fogadja meg ezt a 7 tanácsot és többet nem fog égni a gyomra!

reflux
A reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés. A reflux kialakulásának kockázati tényezői az ülő életmód, a rendszertelen táplálkozás, a dohányzás, túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, altatók) szedése.
Vágólapra másolva!
Hazánkban egyre többen panaszkodnak gyomorégéssel kapcsolatos tünetekre, amelyek helyes étkezéssel enyhíthetők. A Mindmegette most összegyűjtötte, mi segít a fájó gyomornak, és mi az, amit a refluxos betegeknek tilos fogyasztaniuk.
Vágólapra másolva!

Refluxról akkor beszélünk, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem zár megfelelően, emiatt a gyomor savtartalma visszajut a nyelőcsőbe. Égető, zavaró érzést, emésztési gondokat okoz, de helyes étrenddel nagyjából tünetmentessé tehető ez betegség.

Néhány irányadó ev megfogadásával örökre búcsút mondhatunk a gyomorégésnek. Forrás: Thinkstock

A népszerű gasztronómiai portál szerint, ha a következő alapvető tanácsokat követjük, hatékonyan csökkentjük a gyomorégés kockázatát:

  1. Sokszor együnk keveset!
    Ha degeszere esszük magunkat, holott refluxosak vagyunk, akkor sajnos biztos, hogy a kellemetlen panaszokat fogunk érezni. Gyógyír, ha naponta ötször, kicsi adagokat eszünk.

  2. Ami tilos, azt kerüljük el!
    Az orvosok minden érintettet tájékoztatnak arról, hogy refluxos betegségben szenvedőknek kerülnie kell a fűszeres ételeket, és az alkoholt is. Ez utóbbi ellazítja a gyomor rázóizmát, emiatt könnyebben visszafolyik a nyelőcsőbe a gyomorsav.

    A citrusfélék és a paradicsom a savasságuk miatt nem tesz jót a refluxos gyomornak, de a zsíros, vagy bő olajban sült ételek is előidézhetik a kellemetlen tüneteket.

    Sajnos a csokoládé is ellazítja a nyelőcső záróizmát, ezért az is kerülendő.

  3. Ne fogyasszunk kávét!
    Fokozza a savtermelést a kávé, a fekete tea és a kóla is, ahogy minden szénsavas üdítő.
    Az orvosok minden érintettet tájékoztatnak arról, hogy refluxos betegségben szenvedőknek kerülnie kell a fűszeres ételeket, és az alkoholt is. Forrás: Shutterstock
    Nincs mentség, hiába öntjük fel a kávét sok-sok tejjel, ha nem szeretnénk érezni a refluxos tüneteket, akkor le kell mondanunk az effajta élvezetkről.

  4. Lúgosító ételekből fogyasszunk minél többet!
    A lúgosító ételek jótékonyan enyhítik a refluxos tüneteket, ezért együnk belőlük minél többet: teljes kiörlésű péksüteményeket, kekszeket, kétszersültet érdemes enni, ha ég a gyomrunk.

    A gabonaszeletek, gabonapelyhek és müzlik is jót tesznek a fájó gyomornak, az élőflórát tartalmazó joghurtokból, kefírből is bátran fogyaszthatunk.

    Gyümölcsök közül a banán, az alma a barack és a dinnye óvja leginkább a sajgó gyomrunkat.

  5. Fehérjére fel!
    A fehérjedús étkezés kifejezetten előnyös a refluxos tünetektől szenvedőknek. Sovány húsok, sajtok, tejtermékek, felvágottak és a tojás éppúgy barátai a fájó gyomornak, mint a bab (igen, a bab!) és a többi hüvelyes.

  6. Rágózzunk!
    Sokaknak megfájdul a hasuk a rágózástól, de a refluxosoknál jótékony lehet, ugyanis a rágózás során termelődő nyál semlegesíti a gyomorsavat.

  7. Erre is ügyeljünk!
    Lefekvés előtt ne együnk, és ne fogyasszunk alkoholt.

    Aludjunk vastag párnán, hogy megemeljük a fejünket – így a gyomorsav kisebb eséllyel csorog vissza.

    A túl szoros farmer, a most divatos hasleszorító alsóneműk fokozzák a refluxos tüneteket.