Már a légi közlekedés fennmaradása a kérdés a pilótahiány miatt egy cég szerint

Mesa Airlines, repülőgép, USA
A Mesa Légitársaság egyik gépe
Vágólapra másolva!
A Mesa Airlines regionális légitársaság kamatmentes kölcsönt kínál a pilótaképzéshez, mivel a hatalmas pilótahiány az egész iparágat fenyegeti. Az ajánlatot azok a leendő pilóták vehetik igénybe, akiknek több repült órára van szükségük a jogosítvány megszerzéséhez - írja a FoxNews.
Vágólapra másolva!

Jonathan Ornstein a Mesa Airlines elnök-vezérigazgatója a Fox Business műsorvezetőjének nyilatkozott a kezdeményezésről, amely előreláthatólag 4-5 millió dollárba kerül majd éves szinten.

"Meggyőződésem, hogy a pilótahiány már az egész iparág fennmaradását teszi kérdésessé, és ilyenfomán jelentős hatással van az amerikai lakosságra is."

Ornstein úgy jellemezte a hiányt, mint a legsúlyosabbat, amelyet a légi közlekedésben eltöltött negyvenéves munkássága során tapasztalt.

A Mesa Légitársaság egyik gépe Forrás: Wikipedia

A vezérigazgató szerint a pilótahiány problémája azóta lett egyre súlyosabb, hogy 2013-ban életbe lépett a 2010-es, a légiközlekedés biztonságáról szóló törvény.

A törvény az utóbbi két évtized első olyan jelentős szövetségi jogszabálya, amely a légiközlekedés biztonsági előírásainak megerősítését célozza.

Leginkább vitatott passzusa előírja, hogy a kereskedelmi légitársaságok pilótáinak legalább 1.500 repült órát kell teljesíteniük

a "megfelelő" üzemeltetési tapasztalat mellett, mielőtt kereskedelmi utasszállító járatokat vezethetnének. Korábban a pilótáknak mindössze 250 órát kellett teljesíteniük ahhoz, hogy egy légitársaság felvegye őket.

A programban részt vevő pilóták már rendelkeznek kereskedelmi szakszolgálati engedéllyel, és azon dolgoznak, hogy nagyobb repülőgépek vezetésére is képesítést szerezzenek.

"Azt látjuk, hogy a pilóták elvesztése miatt a regionális repülés lehetősége mintegy elpárolog..." - panaszolta Ornstein.