Nagy bejelentést tettek a hazai gáztárolók töltöttségéről

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
A hazai gáztárolók töltöttsége jelenleg 75 százalékon áll és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, ezzel az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval meghaladjuk az uniós átlagot – jelentette be Palkovics László a Portfolio Energy Investment Forum 2022 konferencián.
Vágólapra másolva!

A Technológiai is Ipari Minisztérium közleménye szerint a miniszter előadásában hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború előtt az ellátás és a megfizethető energia biztosított volt hazánkban és Európa nagy részén, ami lehetővé tette a fenntarthatóságra való összpontosítást. A háború azonban a számos nettó energiaimportőr ország, így Magyarország számára is újra előtérbe helyezte az ellátásbiztonság fontosságát.

A miniszter az ország energiaellátása szempontjából három kiemelt stratégiai célt fogalmazott meg. Csökkenteni kell a földgáz arányát az energiamixben, amihez keresletcsökkentési, energiahatékonysági és villamosítási intézkedések szükségesek. Emellett növelni kell a már meglévő potenciális energiaforrások arányát az alternatív földgázforrások kiaknázásával, valamint a biogáz, biomassza, hulladék és hidrogén hasznosításával az energiamixben, illetve szükséges a növekvő villamosenergia-igény és rugalmasság kiszolgálását is a piacszervezés felülvizsgálatával, termelői kapacitásbővítéssel és hálózatfejlesztéssel.

A kardoskúti földgáztárolóban készült felvétel Fotó: Polyák Attila - Origo

Palkovics László hangsúlyozta, hogy

a hazai földgázfogyasztás egy átfogó intézkedéssorozattal 2030-ig jelentősen csökkenthető.

Az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében a kormány az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd forint beruházást jelent. Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Energiastratégia 2030 fő célkitűzései közé tartozik az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése és célként fogalmazza meg, hogy optimális esetben a 2030-ra várható földgázigények negyedének ellátása hazai forrásból történjen, ezért

a kormány 1,5 milliárd m3-ről 2 milliárd m3-re emeli a hazai földgázkitermelést.

A miniszter rámutatott, hogy az ország energiafelhasználásában a villamosenergia aránya a jelenlegi 20 százalékról 26 százalékra növekedhet az évtized végéig. Az elmúlt években a naperőművek száma jelentősen növekedett, jelenleg 3,265 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezünk, és 2025-re 5,53 GW kapacitás birtokolhat engedélyt.

A saját célra termelő erőművek esetében a kormány felgyorsítja az eljárásokat, így az igénylők számára a hálózati csatlakozás gyorsított eljárás keretében lesz biztosított,

illetve rövidülnek az engedélyeztetési határidők és a háztartási kiserőművek esetében ösztönzi a tárolók telepítését az önellátás javítása érdekében.

Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani. A magyar kormány az ellátásbiztonság garantálása mellett megvédi a rezsicsökkentést, ami jelenleg a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában. Emellett tűzifa-programmal, barnaszén-programmal, benzinár-stoppal, élelmiszerár-stoppal és kamatstoppal is segíti a családokat - emelte ki a miniszter.