Kövér László Gyurcsánynak: Ön minden létező bűnt elkövetett ez ellen a nemzet ellen!

Gyurcsány, DK, demokratikus koalíció, kivonul, miniszterelnök, választás, miniszterelnökválasztás, parlament
Vágólapra másolva!
Ez volt az első és utolsó felszólalása, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezi - így reagált Kövér László házelnök Gyurcsány Ferenc hétfői napirend előtti felszólalására. Az Országgyűlésben természetesen még téma volt az olajembargó is. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt törvénytelennek nevezte a megalakuló kormányt, de azt elismerte, hogy a Fidesz megnyerte a választást. Minderre Kövér László házelnök azt mondta: az, hogy nem vettem el a szót, az nem jelenti azt is, hogy joga van törvénytelennek nevezni ezt a kormányt. Nincs Önnek erkölcsi alapja törvénytelennek nevezni a kormányt, mert 2006-ban a polgárháború szélére sodorta az országot - tette hozzá.

Nem lepődünk meg, hogy egy posztkommunista erő nem fogadja el a választási eredményét, amikor nem ők nyernek. Amikor a saját népére lövetett, az volt a törvénytelen - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára válaszában.

Ha a baloldal kapna lehetőséget, akkor az ország közelebb lenne a háborúhoz - mondta az államtitkár.

Kövér László alaposan kiosztotta Gyurcsányt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez tönkretenné a hazai energiabiztonságot

Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője napirend előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli olajembargós javaslat teljesen lerombolná a hazai energiabiztonságot. Teljesen lehetetlen lenne a kieső kőolaj behozatala. A háború árát nem lehet megfizettetni az emberekkel - mondta a képviselő.

Tönkretenné Magyarországot a brüsszeli olajembargós javaslat Forrás: shutterstock

Válaszában Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára közölte, hogy sokkal jobban fájna nekünk, mint az oroszoknak. Ez a javaslat egy súlyos problémát kreál és semmilyen megoldási javaslatot nem tesz hozzá.

Napirenden a jobbikos erőszakolási botrány

- mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője napirend előtt. Ráadásul Jakab Péter erkölcsi magasságba helyezte a botrányt eltitkoló embereket – tette hozzá. Elfogadhatatlan, hogy az áldozat védelme helyett miként mentse meg az elkövetőt a következményektől a párt vezetése. Hol vannak a civil szervezetek, akik az áldozatot pártfogásba vették volna? Eddig csak három szervezet állt ki az áldozat mellett – mondta Selmeczi. Ez a magyar baloldal igazi arca, és a gyáván a háttérbe húzódó alakok valahogy megússzák a botrányt.

Egy súlyos bűncselekmény gyanújáról beszélünk - mondta válaszában Répássy Róbert. Akik egy ilyen bűncselekmény eltussolásában részt vettek, ott felmerülhet a bűnpártolás esete is – tette hozzá az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány teljes egészében biztosítja az áldozatsegítés eszközeit, igyekszünk erről őt tájékoztatni - mondta az államtitkár.

Ha a baloldalon múlna, akkor sokkal magasabb lenne az infláció

Magyarországon kisebb mértékben emelkednek az árak, mint sok európai országban, és ez a rezsicsökkentésnek és a négy árstopnak köszönhető - így reagált Rétvári Bence, az EMMI államtitkára Ungár Péter (LMP) napirend előtti felszólalására. Önök korábban támadták az árstopok politikáját, tehát 4-5 százalékponttal magasabb lenne az infláció, ha Önökön múlna - tette hozzá. Rétvári szerint míg most minden területen volt béremelés, addig a baloldali kormányzás idején semmilyen béremelési lépés nem volt.

Orbán Balázs: Én ilyet még nem láttam Fotó: Csudai Sándor - Origo

Olyat még nem láttam, hogy a neomarxisták a neoliberálisok és a nagytőkések listáján legyenek - így reagált Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Jámbor András (Párbeszéd) felszólalására. Az Ön pártja egy olyan szövetségi rendszer tagja, amely nemet mondott a kispénzű emberek megsegítésére, így többek között a rezsicsökkentésre és az árstopok politikájára - tette hozzá. Az Ön miniszterelnök-jelöltje a minimálbér eltörlése mellett érvelt - hívta fel a figyelmet Orbán Balázs.

Egy nap alatt nem lehet megoldani a Tungsram által elbocsátott dolgozók ügyeit, mivel minden egyes telephelyen nevesítve van az, hogy mikor szűnnek meg az adott állások, sok esetben az idei év vége a határidő - így válaszolt Bodó Sándor, az ITM államtitkára Komjáthi Imrének (MSZP). Budapesten még nem is érkezett be csoportos leépítési szándék - tette hozzá.

A Momentum újra privatizálná a tankönyvellátást és iskolákat zárnának be - így válaszolt Rétvári Bence a momentumos Tóth Endre (Momentum) napirend előtti felszólalására.

"Gyurcsány erőszakszervezete"

Sem az áfacsökkentéseket, sem az adócsökkentéseket nem szavazta meg a Jobbik az elmúlt években, így meglehetősen furcsa, hogy most ezt követelik - mondta Dömötör Csaba Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalására. Szólt arról is, hogy a zaklatási botrány továbbra sem csillapodik a pártban, miközben a pártelnök azt közölte, hogy a hölgy jókedvűen távozott a rendezvényről.

Dömötör Csaba: A Jobbik lett Gyurcsány erőszakszervezete Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha a baloldal szó nélkül hagy egy ilyen esetet, akkor nem lesz morális talapzatuk arra, hogy bárkit felelősségre vonjanak - mondta Dömötör.

- tette hozzá.