A világ legnagyobb konzervatív rendezvénye kezdődik a héten Magyarországon

Vágólapra másolva!
A CPAC Hungary le fog számolni azzal a közkeletű, de téves hiedelemmel, hogy a nemzeti erők nemzetközi együttműködése fogalmilag kizárt, olyan heves a politikai korrektség vagy az eltörléskultúra nyomása mindenütt, hogy az jóformán bagatellizálja az egyes jobboldali formációk közötti különbségeket, de felerősíti a közös értékek védelme érdekében adandó immunválaszt - mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az Origónak az ezen a héten tartandó CPAC-ról. Schmidt Mária, a XXI. SZázad Intézet és a Terror Háza főigazgatója arról beszélt, hogy keresztény értékekért és a nemzetükért egyaránt felelősséget érző politikusok munkája felértékelődött a 21. században, fontos, hogy ezek a politikai erők megszervezzék magukat. Dan Schneider pedig úgy nyilatkozott, hogy az egyéni szabadságot fenyegető egyik legnagyobb veszélyt ma kétségtelenül a nemzeti szuverenitás elleni támadás jelenti.
Vágólapra másolva!

Miért Magyarországot választotta a CPAC, hogy első nem egyesült államokbeli rendezvényét itt tartja nálunk?

Dan Schneider, az American Conservative Union alelnöke: Az egyéni szabadságot fenyegető egyik legnagyobb veszélyt ma kétségtelenül a nemzeti szuverenitás elleni támadás jelenti. Elitisták és radikálisok világszerte nemzetek feletti szervezetekkel (mint az Európai Unió) vagy nem kormányzati szervezetekkel akarják helyettesíteni a nemzetek szuverenitását, amelyek "képesek" ellenőrizni, hogy mit gondolunk, mit teszünk, mit mondunk és mit vásárolunk (mint a Google vagy a Facebook).

Az utóbbi megszünteti a demokratikus normákat, lerombolja az induvialis autonómiát és felborítja a politikai folyamatokat. Magyarország ma az egyik legjobb példa arra, hogy hogyan küzd egy nemzet a szuverenitás és az egyéni szabadság elleni támadással szemben. Azért akartuk elindítani az első CPAC-et Európában, hogy üzenjünk: az egyéni jogok, a nemzeti szuverenitás, és a demokrácia alapértékei továbbra is számítanak, és a konzervatívok mindig is küzdeni fognak ezekért az értékekért.

Dan Schneider: Az egyéni jogok, a nemzeti szuverenitás, és a demokrácia alapértékei továbbra is számítanak Forrás: Origo

Ön személy szerint kinek az előadását várja leginkább, és miért?

Dan Schneider: Orbán Viktor miniszterelnök valóban a világ legkreatívabb vezetői közé tartozik, aki megpróbálja kidolgozni a népességfogyás visszafordításának módjait. Amerikában Valerie Huber az, aki hasonló erőfeszítéseket tesz ezért. Különösen büszke vagyok arra is, hogy az American Conservative Union (ACU) elnöke, Matt Schlapp megnyitóbeszédet mond a CPAC Hungary-n, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy ő a jobboldal egyik vezető politikai elemzője az Egyesült Államokban. Nagyon jól ismeri a "wokeizmust", és annak terjedését a világon. Mindezek az emberek "must watch" előadók.

Miért Magyarországot választotta a CPAC, hogy első nem egyesült államokbeli rendezvényét itt tartja nálunk?

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója: Óriási dolog, hogy az a rendezvény, amelyen az USA-ban valamennyi aktuálisan hivatalban lévő republikánus elnök felszólalt eddig, megérkezik hozzánk.

Csak míg ott a magukat jobbközépnek hívó, nevükben „keresztyéndemokrata" erőket már bedarálta a baloldal, így a valódi jobboldal még nehezebb helyzetben van, a magyar jobboldal felismerte, hogy egy demokrácia nem csak liberális lehet – és erre a felismerésre nagyon sokan kíváncsiak nyugaton is. Azt is mondhatnám, hogy a magyar jobboldal a nyugati konzervativizmus egyetlen reménysége, ezért érkezik ide a CPAC.

Szánthó Miklós: A magyar jobboldal a nyugati konzervativizmus egyetlen reménysége Forrás: All rights reserved/Arpad Foldhazi

Ön szerint mennyiben erősítheti a nemzeti-konzervatív erők táborát a CPAC budapesti rendezvénye?

Szánthó Miklós: Nem csak szimbolikusan magának a rendezvénynek, de az ott lehetővé váló kapcsolatépítésnek szerintem hatalmas impaktfaktora lesz. Nem csak beszélgetni jövünk össze, hanem azért is, hogy új és élő személyes kapcsolatok alakuljanak ki azok között, akik hisznek az Isten, haza, család hármasegységében. A balliberális oldalnak sok évtizedes és óriási előnye, hogy kiépült hálózattal és nemzetközi infrastruktúrával rendelkezik, amit fel is használ, ha – például Magyarország ellen – támadásba kell lendülni.

Olyan heves a politikai korrektség vagy az eltörléskultúra nyomása mindenütt, hogy az jóformán bagatellizálja az egyes jobboldali formációk közötti különbségeket, de felerősíti a közös értékek védelme érdekében adandó immunválaszt. Csak együtt vagyunk erő, ezt fogja a CPAC Hungary megmutatni.

Milyen jelentősége van a CPAC-nek egy olyan Európában, ahol egyre kisebb a keresztény-konzervatív erők politikai súlya? Mondhatjuk egyáltalán, hogy egyre kisebb?

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója: Az európai kultúra évszázadokon át való fennmaradását a kereszténységnek, a keresztény gyökereknek és tanításnak köszönheti. A keresztény-konzervatív erők szerepe Közép-Európában különösen erős. A nyugati-európai politikában azonban másként van, az ottani pártok mára sok mindent feladtak a keresztény-konzervatív értékekből.

A kereszténységet fontosnak, a hagyományait megőrzendőnek és átadandónak tartom. Ahhoz, hogy itt Közép-Európában továbbra is sikeresek maradhassunk, az kell, hogy ne tévesszük szem elől: megmaradásunk feltétele, hogy ragaszkodunk keresztény gyökereinkhez.

Schmidt Mária: Minden olyan fórumra szükség van, ahol a hazai és nemzetközi konzervatív értelmiség kifejtheti gondolatait a világra és Európára nehezedő problémákról Forrás: Copyright Donat Kekesi-Photography, 2018. All rights reserved./Donat Kekesi

Ön szerint mennyiben erősítheti a nemzeti-konzervatív erők táborát a CPAC budapesti rendezvénye?

Schmidt Mária: A keresztény vallás és értékrend fontosságát hangsúlyozó, a konzervatív érték- és eszmerendszerre épülő politikai-közéleti fórumnak a napjainkban nemcsak létjogusultsága, de kiemelt szerepe van, erősíti a külföldi és a magyar jobboldali gondolkodók közötti kapcsolatokat. Minden olyan fórumra szükség van, ahol a hazai és nemzetközi konzervatív értelmiség kifejtheti gondolatait a világra és Európára nehezedő problémákról, a hagyományos értékrendet érő folyamatos támadásokról, a lehetséges válaszlépésekről, megoldási stratégiákról és rávilágít arra, miért fontos a jobboldali, konzervatív értékrend megtartása, hogyan tudjuk megóvni nemzeti identitásunkat. A keresztény értékekért és a nemzetükért egyaránt felelősséget érző politikusok munkája felértékelődött a 21. században.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén.

Ön személy szerint kinek az előadását várja leginkább, és miért?

Schmidt Mária: Nehéz kérdés, nagyon nehéz kiemelni egy előadót a sok prominens politikus, szakértő, véleményformáló közül. Václav Klaust, akinek alapítványunk nevében néhány éve Petőfi-díjat volt módom átadni - a MOL csoporttal közösen - különös szeretettel és érdeklődéssel várom.