Gyurcsány pártja ma is cirkuszolni megy a parlamentbe

Gyurcsány, DK, demokratikus koalíció, kivonul, miniszterelnök, választás, miniszterelnökválasztás, parlament
Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció nem vesz részt a kormány keddi parlamenti eskütételén, mert törvénytelennek tartja a most felálló ötödik Orbán-kabinetet - közölte az ellenzéki párt frakciószóvivője kedden az MTI-vel. Kálmán Olga azt is hozzátette, hogy az Alaptörvény-módosításról sem fognak szavazni. Ezzel az akcióval ismét bebizonyítja a baloldal, hogy mire képes. Nem együttműködnek, hanem botránypolitizálnak, amelyet valószínűleg a következő négy évben is folytatni fognak.
Vágólapra másolva!

Kálmán Olga a DK közleményében közölte, hogy a képviselőik távol fognak maradni a mai üléstől, és nem vesznek részt az eskütételen. A szóvivő közölte azt is, hogy - a szintén ezen a napon várható - tizedik Alaptörvény-módosításról

a DK képviselői "a korábbi gyakorlatnak megfelelően" nem szavaznak.

Mint arról az Origo is beszámolt, az Országgyűlés napirendi javaslata szerint kedden, 16 óra után megalakul Orbán Viktor ötödik kormánya. A menetrend szerint először ismertetik Novák Katalin átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az Alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek Budapesten 2022. május 2-án. A kormányfő mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mögötte Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (takarásban). Forrás: MTI/Benko Vivien Cher

Ezt követően Orbán Viktor bemutatja új kormányának a minisztereit a parlament előtt, majd a kormányfő beszédet is mond, ami után a miniszterek leteszik az esküt, amivel hivatalosan is megalakul az új kormány.