Igazi csodaszert találtak a tudósok, ezek a gyümölcsök életet menthetnek

bogyós gyümölcs Ezektől az ételektől fog egészségesebben dobogni a szíved
Vágólapra másolva!
Egyes gyümölcsök olyan anyagokat tartalmaznak, amik szívvédő hatásúak, és jelentősen csökkentik a vérnyomást – írja a Psyblog.
Vágólapra másolva!

A flavonoidok bevitele javítja a bélmikrobióta (az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok) változatosságát, és csökkenti a vérnyomást. A flavonoidok olyan természetes vegyületek, amelyek főként gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, és amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

A bélmikrobióta változatossága nagyobb, ha flavonoidokban gazdag élelmiszereket, például almát, körtét, bogyós gyümölcsöket, teát, étcsokoládét és vörösbort fogyasztunk, ami a vérnyomás szintjének csökkenését eredményezi.

Egy új kutatás megállapította, hogy a a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és egészséges emberek bélmikrobiótájának összetétele lényegesen különbözik.

– mondta Aedín Cassidy, a tanulmány rangidős szerzője.

A kutatócsoport 904 felnőttet vizsgált, és felmérte az élelmiszer-bevitelüket, a bélmikrobiomot és a vérnyomásszintjüket. A kísérlet végén a kutatók a következőket állapították meg.

Forrás: Shutterstock

Azok, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak flavonoidokban gazdag élelmiszereket (almát, körtét, bogyós gyümölcsöket) rendkívül változatos bélmikrobiótával rendelkeztek, és alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomásuk azokhoz képest, akik nem ettek elég flavonoidokban gazdag ételt.

A magas flavonoidbevitel és a vérnyomáscsökkenés közötti kapcsolat akár 15 százalékát is meg lehet magyarázni a mikrobiom sokféleségével.

Napi másfél csészényi bogyós gyümölcs fogyasztása, ami 128 grammnak vagy 1,6 adagnak felel meg, 4,1 Hgmm-rel alacsonyabb szisztolés vérnyomással járt együtt.

Heti 250 ml vörösbor fogyasztása a szisztolés vérnyomást 3,7 Hgmm-el csökkenti.

– mondta Cassidy professzor.