A halott feltámadt: az egy félidőn át borzalmas Argentínát a csodás Messi mentette meg

Football/ 2022 FIFA World Cup/ Argentina vs Mexico soccer Horizontal
Argentina’s Lionel MESSI reacts after scoring an opener during the FIFA World Cup Group C match at Lusail Iconic Stadium in Lusail, Qatar on Nov. 26, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgó-válogatott sokáig csak szenvedett Mexikó ellen, de aztán egyetlen pillanatra hagyták egyedül Lionel Messit, aki megmentette a sokak által eltemetett dél-amerikai csapatot. A meccs előtt mindenki tudta, hogyha az argentinok kikapnak, kiesnek. Ez végül nem történt meg, de a 2014-es ezüstérmes helyezete még mindig nehéz.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Abban a pillanatban, hogy szombat délután a lengyelek legnagyobb sztárja, Robert Lewandowski berúgta a második gólt a szaúdi válogatott kapujába, különös helyzetbe került a világbajnokság előtt még abszolút aranyesélyesnek tartott argentin csapat.

Ha a szombat esti zárómeccset Mexikó legyőzi Lionel Messiéket, akkor a vb második búcsúzó csapata - Katar volt az első - Argentína lesz.

Megtörténhet-e ilyen? Bármennyire is hihetetlen, igen, ott volt a kés Messi és társai nyakán. A meccs iránt amúgy óriási volt az érdeklődés, ezt mindenki látni akarta. Holott Mexikó a világbajnokságok történetében még soha nem nyert Argentína ellen.

Szavazzon!

Hányasra értékelné Messi teljesítményét?

2010-ben nagyon emlékezetes módon, egy csalással (bíró: az UEFA mostani játékvezető-főnöke, Roberto Rosetti) megadott lesgóllal darálták a földbe a közép-amerikaiakat, de voltak más emlékezetes találkozásaik is.

Nekem mindenesetre meglepő volt, hogy az argentin drukkerek milyen lemondóan ténferegtek pénteken este Doha belvárosában.

Mintha ők sem hittek volna az egészben. De kieshet-e két meccs után, dicstelenül az az ember, akinek ez az ötödik világbajnoksága, s akit milliók imádnak, s további milliók nem értik, miért nem világbajnok még Lionel Messi.

Szavazzon!

Továbbjut-e a csoportból Argentína?

Ráadásul, amióta felnőtt, azt hallgatta, hogy

Ez a mondás egy ideig biztos jópofa volt, ám az idő múlásával egyre nyomasztóbb terhet rakott a világ egyik legjobb játékosára. 2014-ben ott volt a sansz, a karnyújtásnyira lévő lehetőség (ráadásul brazil földön), de a németek ellopták a showt és a Világkupát. Messi megint aranyérem nélkül maradt. Ne legyen kétségünk, az ezüstnek biztosan nem örvendezett.

Elképesztően kemény meccset játszott egymással a két csapat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

Az argentin sajtó mindenesetre nem segített a játékosoknak, mert a Szaúd-Arábiától elszenvedett 2-1-es vereség után olyan hangnemben és stílusban írta meg jelentéseit, hogy azt a semleges olvasó is csak pironkodva bámulta.

Jó, elismerem, hogy Argentínának vérciki kikapni az ázsiai csapattól, ám akkor is mindennek van határa.

Dél-Amerikában persze más a körtítés, más minden: a foci arrafelé vallás és ha a templomban szentségtelenít meg egy senki által semmire sem tartott ellenfél, akkor hamar elszabadulnak az indulatok.

A sors tehát ismét nagy rendező volt. A meccset szombaton éjjel (Katarban helyi idő szerint 22 órakor kezdődött a játék) a vb legnagyobb stadionjában rendezték. Amikor kijöttek a játékosok, szinte tapintani lehetett a feszültséget. És ez így volt az az egész első félidőben.

Már megint egy olasz bíró - Orsato - vezette a meccset, akinek volt dolga bőven.

A két csapat csontzenéjét rossz volt hallgatni, 16 szabálytalanság történt, de futball alig volt a pályán. Mexikó a legutóbbi 7 (!) világbajnokságon mindig túlélte a csoportkört. Most is erre készültek, s világosan látszott, hogy nekik a legobb, ha 0-0 marad a meccs, hiszen az utolsó körben Mexikó Szaúd-Arábiával játszik.

Aztán a második félidőben egyszer hagyták egyedül Messit. Olyan volt ez, mint az 1986-os vb-döntőben az a pillanat, amikor a nyugatnémetek egy másodpercre egyedül hagyták Maradonát. Aki akkor indította Burruchagát és a kék-fehérek világbajokok lettek.

Argentin gólöröm Mexikó ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Most nem volt ekkora a tét, de Messi gólja feszabadítóan hatott, mindent eldöntött, Enzo Fernandez lőtt még egy gólt, s ez mindent elöntött.

Messinek ez volt a 8. vb-gólja és ezzel beérte Diego Maradonát.

Akik úgy érezték, hogy Argentína nem eshet ki, jól érezték a dolgot. S valljuk meg, nem is tett volna jót ennek az ezerszer elátkozott vb-nek, ha Messi a csoportkört sem éli túl.

Így ünnepelt az argentin válogatott a meccs után az öltözőben:

Mondjuk az sem ígér sok jót, ha a dél-amerikai csapat második lesz a csoportban, mert akkor már a nyolcaddöntőben összejön az Argentína-Franciaország párharc. Amit akár egy előrehozott világbajnoki döntőnek is tekinthetünk.

"Messi varázslatos fellépése megmentette Argentínát a szégyentől." (Clarín)
"Messi kiszabadította a katasztrófába került Argentínát." (Buenos Aires Times)
"Argentína legyőzte Mexikót és a továbbjutásról álmodik.'' (Diairo Note)

Három címet idéztünk a meccs után megjelent argentin lapok első oldaláról. A cikkeket olvasva maradjunk annyiban: a magyar sajtó több dicséretet ad Messiéknek, mint saját médiatermékei. De hát ott mások az elvárások.

Messi reálisan és kellő visszafogottsággal értékelt.

Lionel Messi nélkül sehol nem tartana az argentin csapat Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az első, a szaúdiak ellen elvesztett találkozó előtt hatalmas volt rajtunk a nyomás, talán ezért is kaptunk ki.

Messinek igaza van, de - ahogy jeleztük - Argentína még nincs könnyű helyzetben. A csoportot ugyanis a lengyelek vezetik 4 ponttal, Argentína és Szaúd-Arábia 3-3 pontos (előbbinek a gólkülönbsége + 1, utóbbinak -1), Mexikó 1 ponttal zárja a négyest. A zárókörben Argentína és Lengyelország egymás ellen játszik. A békés döntetlen kizárt, hiszen az még nem jelentene továbbjutást Messiéknek, akik a franciák ellen sem szeretnének játszani.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Argentína 3 2 1 0 5-2 3 6
V
GY
GY
2.
Lengyelország 3 1 1 1 2-2 0 4
D
GY
V
3.
Mexikó 3 1 1 1 2-3 -1 4
D
V
GY
4.
Szaud-Arábia 3 1 2 0 3-5 -2 3
GY
V
V

Lionel Messi tehát megmenekült. De megmenekülnek-e a németek? Ez a vasárnapi nap legnagyobb kérdése.

Doha, 2022. november 26. szombat.