Hitlerhez hasonlította Gyurcsány Ferencet, ma a DK frakciócsoportban ül

Vágólapra másolva!
"Számunkra, jobbikosoknak ez a mai nap duplán gyásznap, ugyanis e napon született Gyurcsány Ferenc is" - mondta korábban a volt jobbikos Szilágyi Szabolcs. Ma a Gyurcsány vezette DK miskolci frakciócsoportjában politizál - írja a boon.hu.
Vágólapra másolva!

Alighogy bejelentette Szilágyi Szabolcs a távozását a jobbikból, máris beült a DK miskolci képviselői közé a miskolci közgyűlésben – tudatta a Demokratikus Koalíció egy közleményében. Egy országos trendnek lehetnek a választók a szemtanúi, ugyanis az elmúlt hetekben több baloldali politikus hagyta ott a pártját, és csatlakozott a DK-hoz, legutóbb például Kecskeméten.

„Duplán gyásznap"

Szilágyi Szabolcs korábban több nyilvános fórumon minősítette a DK mostani országos pártelnökét.

„Számunkra, jobbikosoknak ez a mai nap (június 4-e – a szerk.) duplán gyásznap, ugyanis ezen a napon született Gyurcsány Ferenc is" - mondta Szilágyi Szabolcs egy korábbi trianoni megemlékezésen elmondott beszédében.

A frissen DK frakcióhoz csatlakozott önkormányzati képviselőnek nem ez volt az egyetlen, a korábbi szocialista miniszterelnököt, most a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló politikust nyilvánosan minősítő megjegyzése.

„Az én nagyapám nem azért verte le '56-ban a Lenin Kohászati Művek tetejéről a vörös csillagot, hogy ma az unokái szemébe röhögve a kommunisták szellemi örökösei röhögve lopják el a jövőjüket. Nem! És ott van ebben a csoportosulásban az a Gyurcsány Ferenc is, aki már személyes tapasztalatokat szerzett a terror és az elnyomás terén 2006 őszén."

De arra is volt példa, hogy Facebook-posztjában a megbolondult Hitlerhez hasonlította Gyurcsány Ferencet.

Üdvözölték a frakciócsoportban

A korábbi kijelentésekkel kapcsolatban megkerestük Hegedűs Andrea Dk-s országgyűlési képviselőt, Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselőt és Mokrai Mihályt a miskolci DK frakciócsoport elnökét. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy elhatárolódnak-e Szilágyi Szabolcs korábbi kijelentéseitől, illetve arra, hogy a DK közössége hogyan fogadta, a korábban szélsőségesen megnyilvánuló politikus személyét.

Csupán Mokrai Mihály reagált a megkeresésünkre, azt kérte, hogy a közleményben leírtakat vegyük figyelembe. Abban az áll: a Demokratikus Koalíció üdvözli Szilágyi Szabolcs csatlakozását a frakciócsoporthoz, büszkék rá, hogy a DK frakciócsoportban folytatja majd eddigi, választókerületében végzett munkáját.

Morális deficit az átigazolás

„Egy politikus legfontosabb politikai tőkéje a hitelessége. Amennyiben önmagának ellentmond, vagy különböző pártokban politizál, akkor ez a hitelessége sérülni fog" – nyilatkozta lapunknak Nagy Ervin a XXI. Század Intézet politikai elemzője. Rámutatott: leginkább akkor, ha ez a Jobbik és a Demokratikus Koalíció között történik. Hiszen mint ismeretes: a Jobbik valaha Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre és az ő kormányzása alatt erősödött meg.

„Nagyon komolyan megkérdőjelezhető és morális deficitet okoz, hogy egy volt jobbikos, pont a Demokratikus Koalícióba lép át. Amit fontos látni, hogy jelenleg történelmi töredezettség van a baloldalon, azaz soha ennyi ellenzéki párt nem versenyzett a választópolgárok bizalmáért. Ebben a helyzetben kiélesedik a pártok közötti küzdelem és jelenleg két életképes ellenzéki párt van Magyarországon, a Momentum és a DK." – mutatott rá Nagy Ervin.

Az elemző kiemelte: a Demokratikus Koalíció arra törekszik, hogy leuralja a baloldalt, ennek lehetünk most a szemtanui. Nagy Ervin példaként említette az úgynevezett árnyékkormány létrehozását is, amelyben egyetlen más ellenzéki politikus sem vesz részt, csak DK-s.

Az elemző kitért arra is, hogy a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc vezetésével, már a 2024-es önkormányzati választásra készül, így többen, akik mandátumhoz szeretnének jutni, azok a DK-ban látják azt a lehetőséget, hogy voksoláson pozícióhoz juthatnak.