Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők B csoportjában a legutóbbi vb-n ezüstérmes francia válogatott 4-0-ra legyőzte a holland csapatot a Stade de France-ban.

Didier Deschamps a francia válogatott szövetségi kapitánya még úgy is bombaerős kezdőt küldött pályára, hogy a katari vb után visszavonult a válogatottól a csapatkapitány Hugo Lloris, a négyszeres BL-győztes Raphaël Varane és az aranylabdás Karim Benzema is.

Hugo Llorist elbúcsúztatták a Stade de France-ban Forrás: AFP/Franck Fife

A hollandoknál a Louis van Gaal helyére érkező Ronald Koeman nem volt egyszerű helyzetben, ugyanis a csapatot sújtó vírusfertőzés miatt csütörtök reggel Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman és Bart Verbruggen is elhagyta a válogatott edzőtáborát.

A középkezdés után a hollandok közel két percig gurigáztak a saját térfelükön, de előre szinte semennyit sem tudtak haladni, a franciák pedig az első helyzetükből megszerezték a vezetést.

A második perc végén Antoine Griezmann szerzett labdát a holland térfélen, majd a gyors kontra végén az új csapatkapitány, Kylian Mbappé passzolt középre, a támadást követően Griezmann pedig 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A hollandoknak ezt követően idejük sem volt felocsúdni a bekapott gól okozta sokkból, ugyanis a nyolcadik percben egy hatalmas potyagóllal már kettővel vezettek a franciák. Griezmann jobb oldali szabadrúgására Jasper Cillessen rosszul mozdult ki, a holland kapusról lecsorgó labdába pedig a franciák védője, Dayot Upamecano szaladt bele, és besodorta a labdát a kapuba.

Elképesztő tempóban kezdtek a franciák Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezt követően a franciák visszahúzódtak a saját térfelükre, és átadták a kezdeményezést a hollandoknak, akik a 18. percben szépíthettek volna. Egy balról balról belőtt labdára Georginio Wijnaldum érkezett a kapu elé, azonban a Roma középpályása 11 méterről hatalmas luftot rúgott.

A hollandok lassan kezdték megtalálni a meccs ritmusát, azonban a 21. percben elszállt minden reményük, ugyanis Kylian Mbappé megszerezte első gólját csapatkapitányként. Aurelien Tchouameni kiugratása után a PSG támadója egy az egyben mehetett Cillessenre, és a tehetetlen holland kapus mellett kilőtte a jobb alsó sarkot.

A franciák az első félidőben kivégzeték a hollandokat Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőben a többet volt a labda a franciáknál, de a háromgólos előny birtokában már korántsem futballoztak olyan élesen. Az 59. percben így is majdnem összehozták a negyedik gólt, de Kingsley Coman tökéletesen benyesett labdáját a vb-döntő legnagyobb helyzetét kihagyó Randal Kolo Muani hét méterről a kapu fölé bombázta.

A folytatásban a hollandok a mezőnyben egyenrangú partnerei voltak a franciáknak, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani a meccsen.

Az eseménytelen második félidő végén aztán Kylian Mbappé gondoskodott róla, hogy legyen egy csattanó a meccs végén. A francia támadó a 88. percben a komplett holland védelemből bohócot csinált, majd az elfektetett védők között 15 méterről a bal alsó sarokba bombázott.

Memphis Depay teljesen összetört a meccs végén Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 94. percben aztán a hollandoknak összejöhetett a szépségtapasz. Wout Weghorst fejese levágódott Upamecano karjáról, így tizenegyest kaptak a hollandok. A labda mögé Memphis Depay állt oda, de az Atlétcio támadójának balra tartó félmagas lövését Mike Maignan védeni tudta, így a franciák végül négygólos győzelmet arattak.

Eb-selejtező, B csoport, 1. forduló:
Franciaország-Hollandia 4-0 (3-0)
gólszerzők: Griezmann (2.), Upamecano (8.), Mbappé (21., 88.)

Az Eb-selejtezők első fordulójának pénteki játéknapján további hét mérkőzést rendeztek. A francia-hollanddal egy ötösben Görögország is magabiztos győzelemmel nyitott: Gibraltárban nyert 3-0-ra. A magyar válogatottat is tartalmazó G csoportban Montenegró még délután győzött Bulgáriában 1-0-ra, míg a szerbek 2-0-ra verték a litvánokat.

Az E csoportban

a csehek villámrajtot vettek hazai pályán a lengyelek ellen, három perc alatt dolgoztak ki kétgólos előnyt és végül 3-1-re nyertek.

A csoport másik meccsén Moldova és a Feröer-szigetek nem bírt egymással.

Az F jelű ötösben

csereként kapott lehetőséget a svédeknél Zlatan Ibrahimovic, ám a 41 esztendős csatár sem tudott segíteni a belgák ellen, akik Romelu Lukaku mesterhármasával vendégként gyűjtötték be a három pontot.

Ausztria is 3 góllal nyert a csoportban, a válogatott Marcel Sabitzer duplájának is köszönhetően 4-1-re győzte le Azerbajdzsánt.

Eb-selejtező, 1. forduló, további pénteki mérkőzések:
B csoport:
Gibraltár-Görögország 0-3 (0-2)

E csoport:
Csehország-Lengyelország 3-1 (2-0)
Moldova - Feröer-szigetek 1-1 (0-1)

F csoport:
Svédország-Belgium 0-3 (0-1)
Ausztria-Azerbajdzsán 4-1 (2-0)

G csoport:
Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)
Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)