Mutatunk 5 hagyományos tojásdíszítési módszert, amely természetes anyagokkal készül

Tojásírás: így készül a különleges díszítés az erdélyi Gyimesben, tojás, húsvét
Fotó: MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Bár manapság kevés helyen szokás tojást festeni Húsvétkor, akik még próbálkoznak vele, azok is legtöbben boltban veszik hozzá a festéket, illetve a díszítőanyagot. Ebben a cikkünkben viszont azoknak kínálunk ötleteket, akik szeretnének visszatérni a hagyományosabb módszerekhez, hiszen nagyon szép, kreatív, és környezetbarát módon tudunk tojásokat festeni úgy is, ha ezentúl mellőzzük a bolti festékeket, és felelevenítjük nagyszüleink tojásdíszítési praktikáit. Ráadásul a szintetikus festési technikákkal ellentétben az így díszített tojás garantáltan káros-és mérgező anyagoktól mentes, így nem kell őket kidobni, az ünnepek után felhasználhatjuk őket étkezési célra.
Vágólapra másolva!

Természetes színezőanyagok használata

Talán kevesen tudják, de szinte bármilyen színű tojást festhetünk természetes anyagok - fűszerek, zöldségfélék, különféle termések - felhasználásával is. 

A klasszikus, piros színű tojásokhoz legegyszerűbb, ha vöröshagyma héjat használunk

A hagymahéjakat öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, főzzük 30 percig,majd tegyük bele a tojásokat. Lehetőleg sötétebb színű tojásokat használjunk, így erőteljesebb színt kapunk.

Ugyanígy használható festési célra a lilahagyma héja is, ekkor bordós-lilás árnyalatot érhetünk el.

Narancsos piros árnyalathoz adjuk 2,5 liternyi főzővízhez 4-5 evőkanál fűszerpaprikát.

Azonban nemcsak piros tojás készíthető természetes módon: gyönyörű kék színű tojásokat kaphatunk vöröskáposzta segítségével. Ehhez 

egy fél fej vöröskáposztát vágjunk össze, majd főzzük össze 2 csésze vízzel.

 10 perc múlva tegyünk bele 2 evőkanál ecetet. A levet hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük bele a tojásokat. 

Ha igazán intenzív, sötétkék tojásokat szeretnénk, hagyjuk benne a tojásokat akár egy egész éjszakára.

Hasonló kék szín érhető el ibolya vagy levendula használatával is.

Ha zöld tojásokat szeretnénk festeni, vágjunk apróra friss spenótot

 - de fagyasztottat is használhatunk - és főzzük fél óráig, majd szűrjük le. Zöld festőanyagot nyerhetünk úgy is, ha a kurkumás és a lilakáposztás színezőfolyadékot összekeverjük.

Színezett tojás illusztráció
Fotó: MTI/Veres Nándor

Kávé vagy erősre főzött fekete tea segítségével mélybarna színű tojásokat festhetünk, míg 

ha 2 evőkanál kurkumát vagy curry port teszünk vízbe, és 200 percig főzzük, majd ebbe áztatjuk a tojásokat, élénksárga színük lesz.

Bármilyen színezőanyagot használunk is, általános igazság, hogy érdemes a tojásokat enyhén ecetes vízben keményre főzni, így kevésbé lesznek törékenyek, könnyebb velük dolgozni.

Ha pedig a festéssel megvagyunk, és van kedvünk hozzá, tovább díszíthetjük a tojásokat a következő hagyományos módszerekkel.